Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pozoruhodná poloanimovaná a velmi černá komedie.  Stu Miley to s obživou jako kreslíř na volné noze nikdy neměl lehké, teď se na něj ale konečně usmálo štěstí. A může za to především jeho bývalá terapeutka a nyní velká láska Julie. Tak dlouho ho podporovala, až se Stu vrhnul na tvorbu Opoparchanta nejprovokativnějšího komiksu všech dob. Dopravní nehoda však přesune Stua do Země snů fantaskní říše všech nočních můr. Stua si zde velice váží, jeho noční běsy jsou prý jedny z nejoblíbenějších. Stu se ale pochopitelně v tomto k zešílení vedoucím prostoru nechce zdržet ani o minutu déle, než je nutné. Průšvih je, že cesta ven vede pouze přes propustku, kterou by musel ukrást samotné Smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

JFL 

všechny recenze uživatele

Selick v "Monkeybone" dělá velkolepou tečku za zhůvěřilostí devadesátkové animace. Jen bohužel pro něj a přijetí filmu byl celý projekt v době, kdy se dostal do kin, už zastaralý. Na přelomu tisíciletí všichni pěli ódy počítačové animáky pro celou rodinu, zatímco animace cílící na dospívající či přímo dospělé publikum se po několika neúspěšných pokusech prorazit do kin stala doménou kabelovek. "Monkeybone" působí jako slitina ambicí a stylů 90. let - počínaje divokou kreativitou seriálů MTV i Cartoon Networku, přes poťouchlý humor počinů Douga TenNapela i metažánrovost a podvratnost posledního celovečeráku Ralpha Bakshiho "Cool World" až po bizarní mix ponurosti a vřelosti Selickových předchozích stop motion projektů. Přitom si "Monkeybone" zaslouží pozornost přinejmenším z hlediska samotného řemesla a kombinace živých herců s animací, potažmo pestrosti realizačních nápadů. Někdy tvůrci pracovali s postprodukčními kompozity záběrů herců a stop motion animace, jindy nechávali herce interagovat s loutkami v životní velikosti. Některé fantaskní figury vznikly za pomoci herců či loutkovodičů ovládajících mechanické masky nebo také kombinací důmyslných kostýmů a postprodukčního vymazání částí těl v greenscreenových oblecích. Příběh o uťáplém kreslíři, který musí v kómatu nejen najít cestu ven ze záhrobí, ale navíc i získat zpátky své tělo, které ovládl zlotřilý opičák z jeho fantazie, slouží Selickovi k vytváření a zabydlování vyšinutého světa zásvětí, ale také ke stylovému sblížení reality a animace. Hlavním parťákem se mu v tom stal Brendan Fraser, jenž zde ukazuje ohromné herecké nasazení a odhodlání pro expresivně fyzické ztvárnění opičáka (mnoho let před tím, než všechny nadchnul jako "Velryba"). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja bych to zas takle tragicky nevidel, naopak misty to je slusna zabava. Mame tu docela originalni a svizne natocenej pribeh, navic tvurci jsou pekny prasaci, takze neni nouze o dost ujetej az uchylnej humor a zaroven maj velikou fantazii, obcas se povede nakej slusnej vtipek, i kdyz ty trapny precejen prevazujou, animovany vsuvky maj docela cool animaci a pak tu jsou sympaticky herci. Fraser jako Stu sice pusobi lehce noumovite, ale bohate to vynahradi jako Opice, kde to teda fakt rozjizdi. Jenze v zaveru prilitne Kattan a vsechny strci do kapsy, jeho mrtvola se zlomenym vazem, vykuchanejma organama a neskutecne homo leginama je totiz naprosto hyper brutalni postava. Takze celkove proste obcas zabavna kravina, ktera nijak neoslni, ale rozhodne to neni zadna tragedie. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jedno nechápem, ako sa môžu dať také mená ako Brendan Fraser, Bridget Fonda, John Torturro alebo Whoopi Goldberg nahovoriť na takéto splašky filmového priemyslu. Aj keď Whoopi toho poslednú dobu moc nevychádza. Ale znížiť sa až takto?! Ľutujem, že som to vôbec pozeral. 15%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kreslíř Stu Miley (Brendan Fraser) utrpí jakýsi nespecifikovaný šok a upadne do komatu. A zatímco tělo leží bez hnutí v nemocnici, ocitne se jeho vědomí v podzemní říši snů v podobě lunaparku plného...nočních můr. Tam potká svůj výtvor, kresleného (CGI animovaného) Opoparchanta. V nemocnici se mezitím rozhoduje, po jak dlouhé době strávené v komatu Stua odpojí od přístrojů - tzn. klasicky hollywoodský deadline. Hlavní hrdina se musí dostat ze snového podsvětí, aby ho neodpojili, a - opět v stylu klasického hollywodu - zachránil svůj vztah s doktorkou, kterou před osudným šokem nestihl požádat o ruku. Co je na filmu zajímavé, to jsou nejrůznější snové představy a bizarnosti, fantazii mají tvůrci docela velkou. Snímek je plný neslušných narážek a náznaků úchylného humoru, ale právě že jen narážek a náznaků - je totiž nepochopitelně zaměřen na mladší publikum. Jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout, co vlastně chtějí. __ Vliv Henryho Selicka při adaptování komiksu byl zásadní, je pozoruhodné, jak se jednotlivá témata v jeho tvorbě opakují a rozvíjejí. Inspirací byl Selickovi určitě i Beetlejuice... Ohledně komiksové předlohy: Komiksovou knihu Dark Town napsal v roce 1995 Kaja Blackley a její příběh se od toho filmového moc neliší. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá,co tu hodnotit. Námět je sice docela originální,ale zpracování,to už je jiná písnička.Zkrátka jeden velký úlet=omyl.Každopádně podívat se na to dá,i když je škoda,že Fraserovi připadají samé takovéhle idiotské role. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Jedna * za naozaj slabý film, druhá * za fantáziu. Ono, keby záležalo iba na tých fantazijných prvkoch filmu, mohlo to byť ešte dobré. Viaceré monštrá i nápady pripomínajú štýl Tima Burtona, a dokonca sa našlo aj zopár zaujímavých detailov (napr. Stephen King;-). Avšak celý film splachuje do žumpy predvídateľnosť a číra, koncentrovaná NUDA. Opoparchant nebol schopný sa vyprofilovať po žiadnej stránke. Detské publikum ho nepochopí (navyše sa zaoberá smrťou), dospelého nemá čím prekvapiť ani zaujať, a mladému publiku museli byť takíto hrdinovia smiešni už v roku 2001. Najhoršie na tom však je, že až na momenty, ktoré spočítate na prstoch jednej ruky (prvý pohľad na Hypnosa, oživený atlét), ten film vôbec nie je vtipný. Ja chápem, že Brendan Fraser má na to ksicht, ale mal by to aspoň skúsiť a prestať už brať stupídne role infantilných dobrákov! (a po toľkých rokoch prepustiť trón hlúpeho klauna niekomu inému) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatné, jenže podobnost s prací Tima Burtona je minimální. Tim dokáže vystihnout temnou atmosféru, zatímco tady šlo spíše o komediální výjev a atmosféra by se tu hledala jen těžko. Rodinná komedie dobrá a docela i dobrý příběh. FIlm by si zasloužil o něco lepší hodnocení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno vypadalo před zhlédnutím nadějně a velmi originálně. Nedovedu si vysvětlit, co se přesně stalo, že kombinace hraného filmu s animovaným vypadá, jako by se k tomu nechtěl nikdo hlásit. Brendan Fraser v roli kreslíře na volné noze vymyslí comics Opoparchant, jehož smyslem je provokovat, jak nikdy předtím. Po nehodě se dostane do říše všech nočních můr, kde si ho všichni váží, protože jeho běsi jdou všem k duhu, ne tak hlavnímu hrdinovi.Ten kouká vypadnout, ale ven se může dostat pouze, pokud ošálí Smrt. Dlouho jsem neviděl tolik originality v jednom filmu, i když film vychází z méně známé comicsové předlohy. Jenže dlouho jsem neviděl, jak se tahle vzácná originalita proměnila v náruč zmaru ve velmi nezkušeném režijním vedení jakéhosi patlala Henry Selicka. Nejenže film svým ztvárněním má do comicsu daleko, ale on dokonce svým nenápaditým zpracováním solidně nudí. A to na film byly vynaloženy nemalé finanční prostředky, které se nevrátily. Brendan Fraser není zábavný a otěže zábavnosti převezme Chris Kattan. To, co vypadalo na začátku jako ambiciozní projekt, skončilo jako absolutní propadák, který ani nikdo moc vidět nechtěl. Ujmout se této zajímavé látky někdo zkušený a obsadit do hlavních rolí jiné herce, byl by to film, co tady dlouho nebyl. Takhle jen nanicovatá komedie za 40%. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl jako malej, tehdy se mi to líbilo. Bylo to správně ujetý a dpbře udělaný. Dneska jsem se spíše smál co se mi to tak líbilo. Ale na druhou stranu nemůžu souhlasit že je to 266 nejhorší film. Sice je tu pár věcí strašně debilních a některý masky jsou vyloženě nepovedené a svět kde vládne "smrt" byl strašně umělej a takovej nedodělanej, ale je tu i hodně scén který potěšily, a i Fraser se choval a hrál obstojně. Sice to rozhodně není film pro každýho ale já dávám 3* navíc ono moc takovýhlech filmů není, možná jedině mě ted napadá Cool world. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Brendan Fraser, Bridget Fonda, Whoopi Goldberg! Konec devadesátek jak řemen. Navíc pokud v Monkeybone, stejně jako já, vidíte snahu navázat na kultovní Masku s Jimem Carreym či pokus o převedení estetiky hyperaktivního nevkusu stanice Cartoon Network do formátu hraného filmu, tak to zabírá. Monkeybone je film, který by měl problém v okamžiku, kdy by se celá ta smršť uřvanosti, nesmyslů a totálně jetých nápadu na chvíli zastavila, což se naštěstí nestane. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Toto se skutečně nevydařilo. I na těch nejneatraktivnějších filmech mě vždy něco zaujme, ale zde jsem se mohl snažit jak chtěl nic jsem nevyzkoumal. Ta 1 * je pouze za Whoopi, i když se jí skutečně divim... ()

Terva odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že někdy dám odpad filmu ve kterém bude hrát Brendan Fraser, ale vyjímka potvrzuje pravidlo. ()

Reklama

Reklama