Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již po desáté se setkáváme s Enterprise a její posádkou. Tentokrát se účastní mírové mise na Romulus, jelikož se tamní obyvatelé rozhodli uzavřít s Federací mír. Po příletu na planetu ale vyjde najevo, že jejich skutečným úmyslem je zničení Země. A tak se kapitán Picard setká s dosud nejnebezpečnějším protivníkem - Nemesis. Vedle sedmi hlavních hrdinů se objeví i nová nebezpečná rasa Rémanů, mezi nimiž je i klon kapitána Pickarda - Shinzon, který je novým vůdcem Romulů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Terva 

všechny recenze uživatele

Já si nejsem jist, zda se dá k tomuto dílu z velké série Star Treků vůbec něco napsat. Miluju všechny a jen bych zde vyjadřoval něco, co se ani nedá vyjádřit. Tak snad jen jeden citát : Romulanské pivo by se mělo zakázat....Ale ono je zakázané... Film začíná na Romilanském srazu senátorů - incident, který se tam stane, odstartuje toto dobrodružství. ( Našim politikům bych něco takového docela přál ) Tak nevím, nevím, kde jsou ty časy, kdy se příběh převážně odehrával v kokpitu vesmírné lidi Interprise, bez textové hudby, bez zaláskovanejch scén - prostě jen akce a málo keců. CITÁT - Romulanské pivo by měli zakázat.......... Datův zpěv na svatbě je trapný, nehezký a myslím si, že i zbytečný. Jeden kladný průlom se však dá pochválit. Je zde poprvé použita akční automobilová honička. Píše se hvězdné datum 56844,9 a Interprise dorazila na orbit Romulu.......... Film o lásce, záchraně, dvojnících, nových a nebezpečných zbraních. Po technické stránce je to pastva pro oči, pryč jsou ty papírové kulisy a modely kosmických hraček na černém pozadí. Jen to osazenstvo mi tam nějak vadí. Hudbu opět dělal Jerry Goldsmith. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chudáci maskéři, zase museli den co den vstávat do háku ve tři ráno.. Je to už pár světelných let, co jsem sledoval seriál, takže jsem nyní musel naskočit do rozjetého vlaku a znovu si osvěžoval tváře (pan Dat) i slovník (fotonové torpédo, vlečný paprsek) Roddenberryho vesmírných Dušínů nové generace. Než mě trekkie průvodčí z vlaku vyhodil, užil jsem si docela temnou jízdu bez zastávek a byl rád, že jsem mohl chvíli posedět v kupé se začínajícím Tomem Hardym, jakožto železářství doposud nenavštivším Pinheadem v Rossiho motocyklistické kombinéze (Shinzon).. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Závěr Generation ságy se snad ani nemohl podařit lépe! Pravda, příběhu tak trochu chybí monumentalita a osudovost borgských epizod seriálu, ale souboj kapitána Pickarda se svým vlastním já v jiném těle stojí za to. Remové zatím stáli na okraji celé série, takže je dobře, že se jim konečně dostává prostoru. Byť asi nemusím zdůrazňovat, že nemají zrovna kamarádskou náladu a s Federací mají plány vskutku nehezké. Příběh má sice nádech seriálovosti, ale díky konfliktu dvou hlavních mozků na obou stranách získává ten pravý velkofilmový říz. Navíc režisér Stuart Baird neopomněl to, co my, ST+, máme tak rádi – lehký humor a nadsázku pro "zvané", velkolepý souboj hvězdných lodí (bitva Enterprise a Scimitaru patří mezi to nej v celé historii Hvězdné štrapáce) a parádní gradaci intergalaktického napětí... Navíc přidal revoluční novinku v podobě výsadku, uskutečněného ne pěšmo, jak jsem ve Star Treku zvyklí, nýbrž prostřednictvím futuristického Offroadu. A že nezůstane jen u projíždění je snad jasné. Ke všemu přispěl jeden z posledních Mohykánů staré školy soundtracku Jerry Goldsmith opravdu výtečnou hudbou. Velmi mě mrzí, že předchozí díl Insurrection poměrně zaslouženě propadl, a tak neměl našinec příležitost vychutnat si lahůdkovou "bodku" za Star Trek Generation na stříbrném plátně. Spíše 4,5*, ale z úcty k tomu, co Generace dokázala, zaokrouhluji nahoru... Z bonusového materiálu na DVD bohužel jasně vyplývá, jak moc se na podobě filmu podepsalo studio Paramount, které (jak nápadně naznačuje režisér Baird) donutilo tvůrce vystříhat některé důležité scény. Zajímavý je i alternativní konec v sekci vystřižené scény, který jasně napovídá, že Nemesis neměla být jistou konečnou pro Next Generation. Narozdíl od nakonec použitého konce. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

(lehké spoilery)...Ve své době nejakčnější Star Trek, s nejlepšími efekty, dost možná i druhou nejlepší (po prvním díle) Star Trek hudbou a vlastně takovou labutí písní Jerryho Goldsmithe, několika velmi nezvyklými a překvapivými momenty (srážka lodí, Dat prolétávající i obětávající) a s docela zajímavým záporňákem. Jo a ten film rozhodně nemá seriálové vyznění. Proč musím kecy o seriálovosti číst v komentářích u každého profilu filmu navazující na nějaký seriál, i když je to úplně mimo? A i kdyby, navazuje to na seriál, musí to mít s ním něco společného. Každopádně proč dávám "jen" tři. Strašně mě štvala (mimojiné věci, které jsem už zdrbávával u jiných ST filmů) nesmrtelnost Enterprise. Fanoušci by to asi nepřežili, ale její efektní zánik by mě potěšil rozhodně víc, než neustálé převody energií bůhví odkud. Štíty Enterprise jdou totiž obvykle dolů ze 100% na 20 během okamžiku. Ale na těch 20% pak setrvávají strašlivou dobu i přes neustálé bombardování, po několika minutách klesnou milostivě na deset procent, pak se několikrát převede energie (například z podpory života) a štíty už se neřeší, je vyhráno. A pak si ta loď ještě narazí do další, tu další loď skoro zničí, i když ta má štíty na 70%, ale Enterprise to rozdýchá v pohodě. Kdo tohle autorům žere? Jak vůbec může být divák v napětí? Proč autoři nepřichystali do závěrečného filmu něco spešl? Jasně, zabití všech zúčastněných by byla pro Trekkie asi silná káva, ale napadla mě například zajímavá záměna Pickardů, ten mladý (alias Shinzon) by podstoupil onu operaci, stal by se starým a zdravím, původního Pickarda by odstranil, nastoupil by na jeho místo, posádka by si ničeho nevšimla, Shinzon by se choval úplně jako původní Pickard, jen by do případného dalšího filmu chystal překvapivou zradu a drtivý úder! Che, měl jsem dělat scénář :-) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalec a tím pádem asi nejsem ani fanda Star Treku. K sérii sem se dostal až díky skvělému Abramsově restartu. Po shlédnutí dílu X: Nemesis a naprosté neznalosti devíti celovečerních filmů a obrovské zásobě všelijakých dílů s cedulkou Star Trek musím konstatovat pouze jediné. Už vím jak to začalo (Star Trek) a vím jak to skončí (X: Nemesis). Zpět k filmu, překvapuje mě že série asi nebude zase tolik neakční jak se všude vypráví. Přišlo mi že se v Nemesis pořád něco dělo a děj odsýpal ve velice solidním tempu. Hlavní záporák byl dost fajn a souboj pleší nebyl snad nikdy tolik zajímavý jako tentokrát. Možná šlo vycucnout trošku více z tohoto střetnutí, ono je zajímavé utkat se svým vlastním mladším klonem. Když vy ste vy a on je on. Anebo vy ste on? Jo a ještě jsem si odpověděl na jednu otázku. V sitcomu Red Dwarf sem vždy tak nějak tušil odkud se berou inspirace pro jejich vesmírné přestřelky a kosmické bitvy lodí. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V čase 00:33:45 se objevuje dýka s dvojitým ostřím, velice blízká dýce Double Shadow od designéra Gila Hibbena. (HonzaR.)
  • Film obsahuje narážky na všech 5 Star Trek seriálů. Riker (Jonathan Frakes) použije manévr pojmenovaný po kapitánu Kirkovi, je zmíněna válka s Dominionem, hlavním protivníkem posádky ze seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (od r. 1993), krátké cameo si coby admirál zahrála Kathryn Janewayová ze seriálu Star Trek: Voyager (od r. 1995) je zmíněna loď USS Archer, pojmenovaná po kapitánu Archerovi ze seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001). (mirliflore)
  • Režisér Stuart Baird před natáčením neviděl ani jednu epizodu seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987), což kritizovali i někteří s filmem nespokojení herci. Příkladem je LeVar Burton, představitel Geordiho LaForga, a Marina Sirtis, která si zahrála Troi. Baird si například údajně myslel, že postava Geordiho je mimozemšťan. (mirliflore)

Související novinky

Star Trek XI

Star Trek XI

28.02.2007

Jedna z nejoblíbenějších sérií všeho možného, od seriálů přes hry na nejrůznější konzole až po filmy, se dočká dalšího filmového pokračování. A kdože se ujme režie? Spolupracoval jako režisér a… (více)

Nemesis konečně na plátně

Nemesis konečně na plátně

16.08.2006

Kolik nevděku a nepublikovatelných výrazů padalo na hlavy distributorů v době, kdy se film Star Trek: Nemesis u nás neobjevil v kinech, ale rovnou putoval na video. Po čtyřech letech však všechny… (více)

Reklama

Reklama