Reklama

Reklama

Ayla z kmene medvědů

  • USA The Clan of the Cave Bear (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina kočujících neandrtálců, která si říká Klan jeskynního medvěda, na jedné ze svých výprav potká zvláštní stvoření - krásnou cromagnonskou dívku, která nejen, že už nepřipomíná opici, ale navíc je mnohem chytřejší než oni všichni dohromady. Pravěká žena se stane členkou smečky, odmítá se ale smířit s tradičním ženským údělem té doby - rolí pasivní hračky v mužských rukou. Dojde k revoluci nebo zvítězí hrubá síla lovců mamutů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Protože jsem četl i literarní předlohu mohu porovnavat. Film se odvažně od knihy v některých častích oklonil, však ne nepřijemně, a film obohatil. Zajimavé je si pustit film bez titulek a potom s titulky. A porovnát. Film má i vyborné masky a i krásnou scenérii. Mě se ten film docela libí. Film jsem viděl až na zakoupeném dvd, a je to asi spolu s bojem o oheň jeden z filmu, který ma původní změní neandertalštinu. Když si film pustite bez titulek a pak s titulky, tak můžete zažit podobný prožitek, jako já. Myslel jsem si v některých scénach dialogy máji jiný vyznám. ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasný a nudný film. Mala to byť asi psychologická dráma z čias praveku, ktorá odkazuje na súčasnosť. Ale je to len pseudointelektuálna hovadina s otrasnými hercami, blbými maskami a nevyužitým potenciálom prírody. Navyše trápne vtípky (sex pri ohničku s rodinou) film degraduje ešte nižšie. Bieda. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jelikož je série Děti země (kde je Clan of the Cave bear neboli v českém překladu Klan velkého medvěda, kde zase distributor přišel na tenhle název, prvním dílem z pěti) mým oblíbeným čtivem, byl pro mě tenhle film velkým zklamáním. To, že si scénárista vzal jen určité epizody, to bych ještě přežil, byl bych schopen rozdýchat i určité změny, pokud by odpovídaly duchu knihy - což ale neodpovídají (jeden příklad za všechny, i když minoritní - když Broud znásilňuje Ajlu v jeskyni tlupy, matka dítěti neměla zakrývat oči). Celý film šlo natočit mnohem líp a hlavně citlivěji vůči předloze. A ještě jedna výtka - Daryl Hannah se mi nikdy nelíbila a ani Ajlu se jí nepodařilo ztvárnit tak, jak bych si představoval... ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Neskutečně odfláknutý film. Knížku od Jane Auel jsem četla a celou dobu jsem si představovala, jak by se z toho dal udělat krásný epický velkofilm. Tenhle "výtvor" ale opravdu předčil všechna má očekávání. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Hrozné masky, zaujímavý príbeh, nádherná príroda, a až príliš pekná Daryl Hannah, ale vcelku to vnímam skôr pozitívne. 7/10 ()

Kimon

všechny recenze uživatele

Lidi hleďte, North Video vydalo 3.2.2010 v trafikách tohle DVD s uvedením, že se jedná o verzi i s CZ dabingem a ten nikde!!! Díky North Video, dost často jsem s vašimi produkty nespokojen s kvalitou obrazu a dnes navíc tohle? Kdyby si North Video dalo práci alespoň ten špatný údaj na obalu přelepit. Ale co přece můžeme chtít za 49 Kč, že? V jaké kvalitě byl předchůdce z roku 2004 od Vapet nevím. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Menej realistické a zábavné ako BOJ O OHEŇ, ale predsa ešte vysoko kvalitné dielko. Daryl Hannah v žiadnom inom filme nevyzerala lepšie. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Priemerná snímka z dôb praveku rozprávajúca o neľahkom živote Ayly, ktorú po smrti matky adoptuje Klan medveďa. Toť stručná charakteristika snímky, ktorá nemá okrem toho nič iné ponúknuť, pritom má téma svoj nepochybný potenciál. Keďže sa v celom filme naozaj nič zásadného nedeje, 90 minút ubieha naozaj sakramentsky pomaly, navyše je nakrútený bez nejakého emočného náboja, ktorý by dokázal zaujať. Za klady možno považovať či už celkom slušné masky, tak aj krásne exteriéry panensky čistej prírody a pomerne vydarenú, vznešene znejúcu hudbu vtedy začínajúceho Alana Silvestriho. Za jeden z najlepších momentov snímky by som považoval boj s obrovským medveďom, ktorý je pomerne surovo a pôsobivo spracovaný (keď medveď odhryzne jednému domorodcovi hlavu je to naozaj iné kafe). Daryl Hannah odviedla svoju rolu štandartne, nijako neuchvátila, rovnako tak ani nepobúrila. Film sa snažil nadviazať na úspech Annaudovho ,,Boja o oheň", avšak ten má omnoho lepšie kvality. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Elle Driver v pravěku :) Průměrný dobrodružný film, s knihou se (dle mé sestry, já to nečetl) nedá srovnat. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Milujem príbehy z dávnych čias a filmov z obdobia paleolitu je zúfale málo. Kedže film má vo svojom zaradený aj fantasy, tak tu nebudem polemizovať, čo mohlo byť a čo nie (len pre info scéna z pohrebu je inšpirovaná konkrétnym archeologickým nálezom). Toľko vyčítané masky sa mi naopak veľmi páčili ( to neandertálci z Walking with caveman boli príšerní) a z Pamela Reed bola krásna neandertálka. A keby mi niektorý láskavý užívateľ mohol požičať knižnú predlohu, bola by som mu veľmi vďačná. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává v předvěku lidstva, v době, kdy na Zemi sdíleli stejná území Neandrtálci a nově vyskytnuvší se Kromaňonci. Zajímavá předloha nabízející mnoho prostoru přinejmenším pro vizuální zobrazení nedotčené panenské přírody těch dob je zde bohužel dost nevyužitá. A když není divák nijak rozptýlen a uchvácen prostředím, v kterém se příběh odehrává, a snaží se soustředit na děj, brzo začíná u obrazovky otrávením zívat, poněvadž právě zde tkví kámen úrazu - děj je skoro nulový, což by ještě nemuselo být tragické (existuje spousta filmových děl bez děje, které jsou přesto úchvatné), jenže zde se vše táhne formou vyprávění natolik nudnou, nezajímavou a plytkou, že nakonec celý film člověk dokouká jen z donucení. Sice byl snímek nominován na Oscara za masky, což je asi jediné, co v něm stojí za povšimnutí, přesto vyšlechtěná postava Daryl Hannahové, její pěstěná pleť a bělostné zoubky vystupují ze špíny pravěkých převleků značně nedůvěryhodným dojmem. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pekný filmový zážitok mi poskytol tento film. Krásne zábery exteriéru. Jan de Bont je veľmi zručný kameraman a brilantné dokáže zachytiť čaro krásnej prírody. Scenár by mohol byť lepší, ale není ani zlý len priemerný. 6/10 ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Lyrizovaný, ale zřejmě poměrně autentický příběh z doby, kdy se evolučně vyvinutější druh začal mísit s neandrtálci, kteří se intuitivně a oprávněně bojí... Takových filmů není moc. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Nechtěně směšné a nudné.Prostě jsem jim ty neandrtálce nevěřil.Chválím jen záběry exteriérů,hudbu a scény s lovem pyžmoně a boj s medvědem. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný film.Filozoficky vzato, jsm se od té doby zas tak moc neposunili. Jistě, máme pokročilé technologie, feminismus, GDPR a externí mozek v podobě internetu v mobilu. Ale z širšího úhlu pohledu jsme pořád ti neohrabaní, věčně vše vybydlující neandrtálci, kteří se hádají o postavení v tlupě a o nejlepší žvanec či dobré místo u ohně. Za mě jen škoda, že tam nebylo více ukázáno, jaké evoluční rozdíly mezi jednotlivými skupinami byly. Nějakéto setkání s těmi druhými by nebylo naškodu. Každopádně jako celek zdařilé. Hezká hudba. Za mne 85%. ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem přečetla celou sérii Dětí země, stalo se mým nejoblíbenějším čtivem. Ve svojí fantazii jsem příběh viděla úplně jinak, co si z knih pamatuju se ve filmu neobjeví snad vůbec... Ale chápu, že převod knih na plátno není jednoduché. ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Film so zaujímavým a originálnym príbehom, no akoby tradičným hollywoodskym poňatím (ľahko predvídateľný dej, mierna naivita hlavne na záver). Škoda nevyužitého potenciálu, ktorý ponúkal príbeh jedného z prvých ľudí dnešného typu, prijatého (aj keď nie tak úplne) a vyrastajúceho v titulnom kmene neandrtálcov, dievčatka, ktoré predčilo rozum všetkých súkmeňovcov a to muselo celý život svoje schopnosti skrývať. Pri behu filmu som sa však len málokedy nudil a to sa väčšina scén skladá z negramotných rozhovorov a rôznych primitívnych posunkov.. ()

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama