Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární třináctidenní obrana pevnosti Alamo 181 muži proti obrovské přesile mexické armády. V roce 1836 se v pevnosti Alamo bránilo 181 vzbouřenců z Texasu, jimž veleli Jim Bowie (James Arness), Davy Crokett (Brian Keith) a William Travis (Alec Baldwin), po dobu 13 dní proti mexické armádě čítající několik tisíc mužů. Jim Bowie je se svým velitelem, plukovníkem Williamem Travisem, občas na kordy, přesto však v boji proti mexickým vojákům drží všichni při sobě. Tento film, který se často nevyhne srovnávání s legendárním zpracováním boje o pevnost ve snímku Alamo (1960) Johna Wayna, se může pyšnit skvělým hereckým obsazením a k jeho skvostům patří také bitevní scény. Podle mnohých názorů zde ostřílený režisér Burt Kennedy vytvořil solidní a realistické vyobrazení historických událostí. V jedné z dalších rolí se objevuje také David Ogden Stiers, který kdysi nezapomenutelným způsobem ztvárnil majora Charlese Winchestera v seriálu M.A.S.H. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom štandardný historický film. Jeho slabinou je veľká dĺžka spolu s množstvom konverzácií, ktoré nemuseli byť. Herecké obsadenie, hudba, kamera, či iné záležitosti nie sú ničím výnimočné. Nemám tiež rád, ak sa protivníci Američanov vyobrazujú ako namyslení sebci, neschopní, či s inými negatívnymi vlastnosťami a naopak Američania ako tí správni, to proste neverím, že to tak bolo a je, takže toto sa tiež môže zaradiť akurát tak k mnohým ďalším bežným filmom. ()

kkarx

všechny recenze uživatele

Televizní filmy nehodnotím, pokud nejsou velmi dobře zpracovné a tady bohužel hodnotit nebudu. Proč? Jednak kvůli viditelné televizní formě a zdlouhavosti. Za 140 minut přeci musí být možné odvyprávět historické události do nejmenšího detailu. Proč se tedy film raději zaobírá osudy několika mužů místo osvěty televizních diváků a přiblížení dané situace? No jednoduše proto, že Američané mají rádi (své) ikony a nestranným výkladem sledu událostí by ikonizace osobností (ve filmu) nemohli nikdy dosáhnout. A k tomu vůbec nepotřebují americkou vlajku v každém druhém záběru - bohatě k tomu vystačí vykreslení Američanů v kladných barvách a naopak druhé strany v záporných. Ať už jde o výběr herců samotných, jejich smyšlených monologů a dialogů, či způsobu jejich boje. Samotné zpracování je ryze televizní a nemá naprosto čím překvapit. ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva, ale lepší než Alamo s J. Waynem. Alec Baldwin je příliš salónní tip na podobnou hrdinskou roli, paradoxně i bitevní scény jsou lepší než ve Waynově zpracování. Ale, jak níže píše Marek1991, tady není potřeba lidi vykreslovat podle ideologických schemat. Ani Bowie ani Crocett nebyli žádní svatouškové, ale Santa Anna byl skutečně gauner. A nejenom v téhle kauze. Jeho působení v mexické politice se táhlo dlouho před texaskými událostmi až do období po mexicko americkou válku a bezpáteřnost byla asi jeho hlavní vlastností. Nakonec, když po bitvě u San Jacinta rychle shodil fantastickou uniformu se spoustou zlata i podobně zdobený klobouk a natáhl si obyčejnou kazajku, bylo to charakteristické. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Na televizny film to bolo dobre, a aj bitiev bolo dost, co ma len milo potesilo:) Pevnosti velil este mlady Alec Baldwin a docela mu to aj islo branit pevnost pred Mexicanmi. Nakoniec sa im neubranili a schatrala pevnost lahla popolom a mexicania vyvrazdili vsetkych do jedneho, okrem zien a deti. Mexickeho drsnaka - zaporaka, stvarnil Raul Julia alias gomez z Adamsovcov, ktory zrovna nebol moc milosrdny a bol pekna svina:) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Televízny štandard, kde sa niečo vydarilo viac a niečo menej. Predovšetkým je vo filme vidieť jeho značnú lacnosť, takže ak by som mal porovnávať z nedávno zhliadnutým novším filmom ,,Pevnosť Alamo" ten by u mňa skôr zvíťazil a to nie len preto, že bol pôsobivejšie nakrútený. Z Alama - trinásť dní ku sláve je výrazne cítiť jeho zameranie skôr pre americké publikum, čo je dobre vidieť už od začiatku, kedy okamžite vstúpime do hlavného deja bez väčších či menších vysvetlení o tom, čo vlastne udalostiam predchádzalo a prečo sa takto vyvinuli. Paradoxne je potom trocha pozmenený, začo môže už jeho spomínaná lacnosť, ktorá sa ukazuje vo vystrihnutí veľkých davových scén z nejakého iného staršieho filmu (zrejme Alama z roku 1960, no to som celé nevidel) a ich pridaním sem sa mu tvorcovia museli prispôsobovať čo spôsobilo, že záverečná bitka sa tu neodohrá behom noci (ako sa naozaj udiala) ale za bieleho dňa. (2. komentár k filmu) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama