Reklama

Reklama

Federální agentka Katie vyšetřuje bestiální vraždu. Pátrání ji zavede až do zdánlivě klidného a malebného maloměstečka, jež však podle všeho ukrývá děsivé tajemství. Všichni ti strašně hodní a přátelští lidé totiž pouze dokonale maskují, že žijí v centru toho nejodpornějšího rasismu a nenávisti. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celkem slušnej thriller, kterýmu nechybí atmosféra ani napětí, ale sráží ho strašně moc takovejch drobnejch nedostatků. Postavy se dost často chovaj naprosto nelogicky, chvílema až někde na hranici těžký debility. Burani uspořádaj hon na negra, daj tomu negrovi nabitou bouchačku a 30 vteřin náskok a pak na něho pošlou psa a pak jsou jako strašně překvapený, že negr toho psa zastřelí. To někdo vymejšlel ten scénář prdelí, nebo co? Jinak herecký obsazení taky neni zrovna prvotřídní. Trochu přísnější měřítko snese akorát Tom Berenger. Ta herečka, co hrála fízlovku, byla o poznání horší. Ostatní herci ani nestojej za řeč. Ten film neni špatnej, ale je strašně odfláknutej. Proto jenom 3 hvězdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

White supremacy and filmmaking weakness. Duo Winger, Berenger jakožto agentka v utajení a rasista k ukojení, možná bylo divácky atraktivně navrženo, ale další dvojice Costa-Gavras, Eszterhas jim utnula tipec. Nerozhodnost, jestli točím thriller, kriminální drama, nebo politicky film, soutěžila s momenty, kdy na stojící rozum najížděl kombajn. Je zajímavé, že milý kapitán Stottlemeyer z Monka hrál na přelomu osmdesátek a devadesátek jen zrůdy a nebetyčné svině.. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zajimavej lehce provokativni thriler ktery jsem videl jako dite tehdy mi ten celkovy obsah filmu muj mozek nebral dnes s odstupem casu konstatuji ze je to zajimavy pocin ktery nahledne do duse takzvanych pravych americanu paleni krizu hony na cernochy deti co se uci strilet a nenavidet zidy pribeh je docela dobry bohuzel film na mne pusobi lehce televiznim dojmem a stopaz je trochu neumerna misty je to nuda takze celkove prumer ale ten konec byl kvalitni zadnej zbytecnej patos nebo hapyend ale celkem realita to ocenuji ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V strhujúcom a provokatívnom príbehu o agentke FBI, ktorú pátranie zavedie do zdanlivo pokojného mestečka, ktoré skrýva čosi desivého, stvárnili hlavné úlohy Debra Winger a Tom Berenger. Slušný nadštandard. Dráma, ktorej nechýba napätie a ani hlbšia myšlienka. Debra Winger v hlavnej úlohe dvíha kvalitu celého filmu. Scenáru síce niečo chýba, nieje až tak pútavý, cez to všetko však snímok až tak často nenudí. A to je to hlavné, pri tejto dlhšej stopáži. Snímok o rasizme, Ku-klux klane a nevraživosti bielych a čiernych tu už bolo dosť a tu sa rozhodne nejedná o to najlepšie, je poznať béčko a lacnosť snímky, avšak treba vziať v podtaz, že sa jedná o film z roku 1988 a v tej dobe tých filmov o južanských vlastencoch až tak nebolo. Hodnotím to celé pozitívne a nadpriemerne. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Asi do polovice elegantný snímok s jemnými nuancami provokatívneho (a mierne kontroverzného, ako napovie už postava židovského moderátora rádia, ktorý je v úvode zavraždený) spoločenského thrilleru s politickým podtónom a rasizmom a intoleranciou ako ústrednou témou. Myšlienka infiltrácie do organizácie, ktorá v sebe miesi všetky formy extrémizmu (nenávisť voči Židom, černochom, homosexuálom, transvestitom, obéznym ľuďom, prisluhovačom režimu a kapitalizmu na vysokých miestach...) je zaujímavá a Costa-Gavras pokladá otázku: Ako ďaleko môže človek zájsť v utajení a ako hlboko sa dostať? Zdá sa, že je to jedno a to isté, ale v skutočnosti vôbec. Prvé operuje s medziľudskými vzťahmi, teda rodiacou sa láskou medzi agentkou a podozrivým, atraktívnym, bezúhonným a rodinne založeným vidiečanom. Druhé s tým, čo sa skrýva pod povrchom; prenikaním do na prvý pohľad drobného, ničím výnimočného zoskupenia farmárov a známych, ktoré sa postupne ukazuje ako obrovská organizácia, ktorá má svojich ľudí všade a pripravuje niečo veľké. Niečo, čo definitívne očistí Ameriku a posvätnú zem. Niečo, čo vráti krajinu právoplatným Američanom. Lenže to, čo začne rafinovanou prácou s postavami a postupným odkrývaním zápletky, krátko po zavŕšení prvej polovice upadá do tuctového thrilleru, ktorý vrcholí predvídateľným záverom plným pátosu. Veľká škoda, hodnotiť len prvú polovicu, bolo by to za plný počet. Debra Winger, Tom Berenger a Ted "Stottlemeyer" Levine boli ale skvelí. 65% ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Nevybroušený diamant francouzského režiséra řeckého původu Costa - Gavrase. Film táhne Tom Berenger a mít v rukou jinak kvalitní scénař renomovanější režisér dopadne to lépe. Zdlouhavou texaskou scenérii oživuje dirigent Conti ovšem snímek není tak kontroverzní jak medituje obsah. Na rasismus je zde hrst narážek, ale jde o průměrné psychologické drama se standartnímy výkony a mihne se i ¨Buffalo Bill¨ Ted Levine. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle není Costa-Gavras, jak ho známe, tohle je sice opět tak trochu politický thriller, ale nemá takové napětí jako jeho ostatní kousky, ke kterým si sám napsal scénář. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď európsky umelecký režisér dostane točiť americkú žánrovku. Ten Eszterhasov scenár na svoju dobu stačil, ale nestačil na vytvorenie poriadnej drámy. Nie s Tomom Berengerom. A o akčňák sa to ani nesnažilo. A hlavne v oboch smeroch existujú filmy ako Bod zlomu, alebo Horiace Mississippi, ktoré sú o niekoľko levelov ďalej. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Horiace kríže majú zopár silných stránok a zopár slabších, ale nechcel by som ich kvôli tomu zpriemerovať na priemerný film. Tým podľa mňa nie sú. Niektoré pasáže pôsobia dnes trochu naivne, ten tábor s vlajkami s hákovými krížni vyvoláva skôr rozpaky. Lenže je tu Debra Winger, ktorá myslím si bola v 80. rokov stelesnením pojmu pekná, cieľavedomá sympatická, citlivá a nadpriemerne inteligentná žena filmového plátna. O nej (jej postave) tento film je a ak sa zamyslíme, čo musí vo svojom vnútri riešiť, zabudneme možno aj na tuctovejšie momenty a v podstate klasickú scenáristickú šablónu. Život ani ľudia nie sú čiernobieli, avšak ambivalentnosť postáv je tu skôr nahradená konštatovaním, že je iba zlá a ešte horšia strana. V čom je rozdiel, ak zabíjate tých horších, ako ste vy? Je to služba spoločnosti? Costa Gavras má rád spoločenské témy a nenechal sa hollywoodsky zmanipulovať, ale natočil veľmi solídny film o Amerike a jej temnejších stránkach. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Costa-Gavras nedokázal sladit linii vyšetřovací a linii dramatickou, ve které se rozervaná agentka na jednu stranu snaží dovést pátrání k dobrému konci, ale na druhou stranu řeší vztah k rodině hlavního záporáka a i k samotnému Berengerovi. Tady to trošku kulhalo, zejména díky hlavní představitelce. Na druhou stranu potěší pokus o jakousi vyváženost, kdy nejsou členové KKK popisování bezvýhradně jako vraždící zvířata, ale zkrátka jako jižanští usedlíci vychováváni svými předky k určitému postoji. 60% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Od filmu s mojou obľúbenou témou som čakal viac. Je pravda, že to, ako sa prezentuje Berengerova postava a jeho kumpáni, pôsobí zlovestne a nemôže to nechať nikoho chladným, či už ide o zabíjanie alebo aj reči ako "To nebol človek, bol to iba neger..." Obzvlášť to, čo zaznie z úst jeho detí je sila, no stále mám dojem, že tá téma nebola dostatočne využitá, pretože takéto silné emočné chvíle sa striedajú s nudnými. Hlavne tá romantická línia mi tu dosť vadila, takže celý ten proces infiltrovania Katie do skupiny mi kvôli tomu nejako nesedel, rovnako ako záver, chcelo to silnejšie finále. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Hořící kříže aneb Zrazený vychází z událostí roku 1984, kdy texaský rodák Robert Jay Mathews a jeho bojechtivá a vlastenecky rasistická skupina Řád páchala své násilné činy ve jménu pravé představy o spravedlivém řádu života. Řecký partyzán Costa-Gavras ustoupil komerčním potřebám amerického trhu a svůj filmový útok nasměroval proti nadřazenosti bílých Američanů s antisemitskou paranoií. Osobní frustrace z vlastních neúspěchů se hromadí ve skrytý hněv a upuštění nepotřebné páry potřebuje znát cíl svého směru a tradiční vlastenectví amerického jihu zůstává věrno svému dlouholetému závazku a předsevzetí. Téma je silné, obraz má dynamickou dychtivost a děsí se krutých výbuchů nenávisti, ohniskem má být rozpolcenost vnitřního světa mezi láskou k muži a služební zodpovědnosti ke své zemi, ale postrádá skutečný prožitek i dopad. Hlavní postavou spravedlivého rozhořčení nad sadistickou nenávistí života je Catherine Weaver alias Katie Philips (sympatická Debra Winger), tajná agentka FBI a řidička kombajnu. Vražda rozhlasového moderátora stojí na počátku, na konci je terorismus s hořkou pachutí hrdého amerického vlastenectví. Služba vlasti a odpor ke svévolnému násilí vítězí nad nenávistí. Výstražná postava partyzánského odboje má jméno Gary Simmons (zajímavý Tom Berenger), rasista, homofob a antisemita s nahromaděnou žlučí všeobecné zloby a vlastního selhání. Přirozeně spravedlivému řádu života se musí jít naproti v tradicionalistickém odhodlání při bránění svých základních práv bělošské nadřazenosti. A odvaha je ctností muže. Významnou postavou je Michael Carnes (příjemný John Heard), agent FBI, velicí celé akci proti nebezpečí extrémistické pravicové skupiny pravých amerických vlastenců. Intimní rovina je plytká. Důležitou postavou je Wes (Ted Levine), Garyho kamarád, spolehlivý stoupenec vlasteneckého zapálení s aktivní spoluúčastí a obezřetnou nedůvěřivostí k nově příchozí ženě. K výraznějším postavám patří také Rachel Simmons (příjemná Maria Valdez) a Joey Simmons (Brian Bosak), chytrá, zvídavá a zdravá Garyho dítka s příkladnou rasistickou výchovou i životním uspořádáním. Z dalších rolí: rasistické realitě již navyklý umírněnější občan extrémistické vesnice Shorty (John Mahoney), tichá Garyho matka Gladys Simmons (Betsy Blair), mocný muž v pozadí pravicového extrémismu Bobby Flynn (Jeffrey DeMunn), agent FBI z Washingtonu Al Sanders (Albert Hall), zneužitý prezidentský volební kandidát extrémní pravice Jack Carpenter (David Clennon), stále provokativní rozhlasový moderátor židovského původu Sam Kraus (Richard Libertini), či vesnický a rasistické rozpoložení podporující reverend Russell Johnson (Clifford A. Pellow). Film Zrazený je sice stále útokem rozohněného partyzána na rasistické a xenofobní základy vlasteneckého zápalu Spokojených států amerických, předchozích uměleckých a emočních kvalit již ale nedosahuje. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film so silným odkazom, ktorý otvára otázku rasovej a etnickej neznášanlivosti z inej perspektívy. V dnešnej dobe a v Evrópe je v niektorých momentoch až mrazivé, ako sa to začína podobať skutočnosti. Neonacizmus, klerofašizmus, radikálne hnutia, vyzbrojené polovojenské organizácie. Keď sa príbeh nečakane zvrtne a odhalí skutočnú podstatu, má to silný efekt. Tom Berenger v jednej svojich najlepších rolí. V postave hlavnej hrdinky som mal občas problém, pretože sa vôbec nesprávala ako profesionálna agentka a tiež pričasto podliehala emóciám. Nájde sa tu aj pár logických chybičiek, jednoduché prepojenia na vládu či to, že jednoduchí farmári prepadávajú banky či používajú nielen počítače, ale v 88-om už aj internet na svoj terorizmus. Každopádne zaujímavá téma a memento do budúcnosti. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně překvapivě pojatá variace na filmy jakými jsou např. THE KLANSMAN nebo THE MISSISSIPPI BURNING. Tentokrát se totiž dostaneme přímo do rodiny jednoho z předních vůdců jižanské organizace (o Ku-Klux Klan se,myslím si, nejedná). Tady se ale projevují první nešvary scénáře - Costa - Gavras chce prostě film dovést k celkem jasně předvídatelnému konci, takže nad některými rozhodnutími hlavních postav (hlavně asi ústředního záporňáka) zůstává rozum stát. Na druhou stranu ale kladně hodnotím reálie, které jsem v jiných filmech neviděl : nekompromisní odmítnutí SA-manů v hnědých košilích s hákovými kříži na rukávech, profil některých členů organizace - často se jedná o farmáře, kterým americké banky (v drtivé většině vedené samými židy) vzaly skoro všechno. Právě tyto drobnosti táhnou film, který pohřbívá slabší scénář, nahoru a výsledkem tak je zajímavé drama, které i přes dvouhodinovou stopáž nenudí. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Povedená alegorie. Tom Berenger je velmi podobný americkému presidentu George Bushovi. První třetina filmu je vyloženě povedená, později klouže k průměru, ale celkový dojem je dobrý. ()

Reklama

Reklama