Reklama

Reklama

Motýli jsou svobodní

  • USA Butterflies Are Free

VOD (1)

Obsahy(1)

Jediné, po čem Don Baker touží, je dostat se z ochranitelského područí své autoritářské matky. A v naplnění této touhy mu nakonec nezabrání ani handicap, jenž ho provází už od narození - slepota. V novém bydlišti se seznámí se sousedkou Jill. Právě díky ní poznává tváře života, jež mu byly až dosud odpírány. A stejně tak ona Donovou zásluhou konečně pochopí, co je to dospělost a jak vypadá lidská svoboda. Eileen Heckartová byla za ztvárnění Bakerovy panovačné matky v roce 1973 oceněna Oscarem v kategorii nejlepší ženská herečka ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Originální milostný příběh – chytrá, vtipná a rychlá konverzačka – se divadelně odehrává skoro pořád v jednom pokoji, ale nevadí to. Roztomile okatá Goldie a pohledný Edward mají kromě přitažlivého zevnějšku i velmi slušný herecký talent. Neméně jako matka Eileen Heckart. I když by se mohlo zdát, že jde o klišovité postavy, znenáhlu se z děje vylupují jako složitější charaktery a zejména matka i její postoj k situaci jsou pro mě zcela obhajitelné. Pár slov pak naťukne nevyřčené viny i obavy a chvíli se zdá, že příběh nasměřují zcela jinam. SHRNUTÍ: Pokud jde o nás samotné, tak jsme k sobě většinou slepí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čo urobí slepý mladík, keď sa k nemu vedľa nasťahuje nádherná modrooká blondínka ? Nemusím ani dlho našepkávať, že sa do nej buchne, alebo ona do neho, len háčik je v tom, že táto prelietavá „žienka domáca” bude čochvíľa konfrontovaná s jeho dominantnou matkou, ktorá sa objaví skôr, ako sa pôvodne očakávalo. Najlepšie je pozorovať Jill, ktorá sa v prvých záberoch zameriava na Dona, flirtuje s ním, a pritom absolútne netuší, že trpí takýmto nepríjemným handicapom. Odskočí si k nemu na kávu, rozprávajú sa, akoby sa nechumelilo, a až po čase zisťuje, kde je pes zakopaný, a ešte pár krát zaznie : „Mal by si to vidieť...” Dajú sa dokopy, len onedlho vstúpi na scénu ANTAGONISTA - radca, čo trochu zamieša kartami. Z môjho pohľadu sa jedná o pomerne dosť výstredný snímok, a to s tromi vynikajúcimi výkonmi, ktoré by som charakterizoval takto : podávajú naprostý herecký koncert. Nebudem sa zbytočne zmieňovať o kamere Charlesa Langa, áno, často riešim prácu kameramanov na filmoch, ten, kto vie, o koho ide, hneď pochopí... Snímok sa väčšinou sústreďuje na dianie v menšom, komornejšom byte, a tak i málo je veľa, vskutku - neobyčajná záležitosť. Goldie je GOLD, je radosť sa na ňu pozerať, a to buď v spodnej bielizni, v ktorej tu strávi tak zhruba 70 % času na plátne, alebo „chudák Edo ani nemal možnosť vidieť tú čistú krásu” . Nerobí jej problém pohybovať sa v gatkách ( škoda, že v tých časoch ešte neleteli, ako dnes, populárne TANGO - nohavičky, prezývané tangáče ) i pred očami Eileen Heckart, ktorá pozerá, ako puk... Veľmi dobrý snímok, ktorý videlo malo užívateľov, a ešte menej ho okomentovalo. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Víceméně neznámý film, který jsem si stáhl jen kvůli hereckému Oskaru pro Eileen Heckartové. A překvapivě jsem dostal moc krásné vztahové drama. On je slepý mladík který si svůj handicap nepřiznává a snaží se žít naplno, ona je potrhlá, ztřeštěná a naprosto úžasná holka od vedle. Setkají se, poznávají a nakonec k sobě začnou něco cítit. To je řekěme první půlka filmu, která je naprosto fantastická, dialogy jiskří tak, že jsem se i solidně zasmál. V druhé se objevuje panovačná, ochranitelská matka, která mladíka chce odvést domů a dívka se ji nelíbí... a která má ve spoustě věcí kus pravdy a nakonec víc rozumu než se zdálo. Druhá půlka už nemá takovou sílu, ale konec mě zahřál u srdce. Heckartová i Albert jsou dobří, ale Goldie Hawnová, kterou jsem nikdy neměl moc rád je naprosto úchvatná, roztomilá, k sežrání... a ještě v prádle neskutečně sexy. Neznámé, ale výborné malé drama. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

30. Zlatý Glóbus za rok 1972 - cena (1) - *Objev roku (herec) - Edward Albert + nominace (4) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Goldie Hawn, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Edward Albert, Nejlepší filmová píseň - "Carry Me" - Hudba Bob Alcivar, text Randy McNeill ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že když jsem na tom byl v r. 2007 v divadle Na Prádle, tak jsem z toho byl nadšenej. Nejspíš i proto, že jsem si o tom před návštěvou nic nezjišťoval, takže mě to mohlo akorát překvapit. Zrovna dneska (po pěti letech) jsem si na to vzpomněl a napadlo mě, že by to mohlo mít i filmovou verzi. Tu jsem tady našel, stáhnul a rovnou zkouknul. Film pracuje vyjma pár venkovních scén výhradně s jedním interiérem, kde se odehrává většina důležitých událostí, a i tím hodně navozuje takovou tu "divadelní" atmosféru. Příběhově je to celkem pěknej romantickej film se zábavnejma postavama, kde každá z nich má svéráznej charakter. A má to i prima pointu. Navíc je to super zahrané, přesvědčivý slepec, roztomilá Goldie Hawn i výborná Eileen Heckart. Filmu dávám 4*, nicméně divadelní verze mě upoutala víc a dokonce jsem se u ní několikrát i zasmál, tady ne. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama