Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bylo by to fajn drama snažící se ukázat, jakou sílu mají dnešní média a jak dokáží manipulovat s realitou... Povedlo by se mu to docela dobře, nebýt neskutečného množství nesmyslů, kterými se to hemží od začátku do konce a které mě nenechaly si film pořádně užít a také průměrného scénáře, který, ač měl pod palcem skvělý námět, nedokáže pořádně pohnout dějem. Takhle vznikl průměrný film, který nevytáhnou výš ani výborné herecké výkony (obtloustlého Travolty a jako vždy perfektního Hoffmana), ani několik velmi nehollywoodských rozuzlení. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Dustina Hoffmana, překvapivě i Johna Travolty a v neposlední řadě i Alana Aldy dávají nahlédnout do ostudných a vypočítavých praktik světa zvaného TV. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Costa-Gavras určitě netušil jak jeho film bude o 20 let později ještě údernější než tenkrát, protože v současný době je lepší sledovat fakt už jen buď filmy a nebo listy na stromech, zbytek je hon za sledovaností, ohýbaní skutečnosti nebo těžká manipulace s lidmi. Nikdy bych neřekl, že Dustin s Johnem vytvoří tandem postav, kterým to spolu hraje jedna báseň. Film do sebe krásně zašroubal sociální téma jedince, který se ocitl v zoufalé situaci a morálních nebo spíše amorálních hodnot novinářů. Jedna scéna, kdy Dustin seřve svou kolegyni, že pomáhala zraněnému místo toho aby ho natáčela (mimochodem tahle scéna je skvěle vypointovaná v závěru "nestírej si tu krev") mě připoměla, když jsem se ptal jednoho novináře/fotografa jestli by pomohl zraněnému když by se dostal do situace třeba někde v cizině nebo i tady. Odpověď "ne, musím dělat svou práci" a na mou otázku, co by dělal, kdyby byl někde při té práci byl zraněn , odpověděl "samozřejmě bych sháněl pomoc". To jen pro dokreslení k tomu jak uvažují novináři/reportéři a zdaleka ne bulvární. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $10,541,523Tržby Celosvetovo $11,100,000║ Dejovo úplne ušité aj na dnešnú dobu(2018). /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hodně velká snaha o psychologii a kritiku médií se podle mě nepodařila. Scénář nehýbe s filmem dál a divák se brzy unudí. Travoltovu roli by zvládnul každý slušný herec. Nastínění médií je slabé a ne moc efektivní. Celkově nudný a slabý film. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek je hollywoodsky podprůměrný až špatný, třetí hvězdičku mu dávám za to, protože had požírá sám sebe, tedy díky tomu, jak negativně nahlíží fenomén médií a nastiňuje, jaké praktiky zaměstnanci komerčních televizí při své práci používají... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kdyby scénář místo několikrát opakovaného hraní si s dětmi a rozverných konverzací Hoffmana s Travoltou přidal na tempu a atmosféře dřív než v závěrečné čtvrthodině, mohla to být pecka. Takhle jen můžou herci hrát velmi slušně, ale jednotvárný scénář, neschopný posunout děj na jinou úroveň, veškerou snahu sráží. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príšerná nuda, videl som to raz a po repríze túžim asi ako po kastrácii dvoma veľkými ploskými kameňmi. Hoffman s Travoltom sa môžu snažiť ako len chcú, všetko ničí príšerne nudný scenár, nepresvedčivá réžia... a nič iné MESTO ŠIALENCOV vlastne ani nemá. Možno ešte tak Alana Aldu a nejakú chabú myšlienku o sile médií, ale stále je to nechutne málo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me dost prekvapil, pustil sem ho vicemene z nudy, ale pak sem ho proste musel dokoukat do konce. Prakticky od zacatku se mi vybavil snimek Dog Day Afternoon, kterej funguje v podstate na podobnym principu a je o nekolik trid lepsi, ale ani Mesto silencu neni spatnej film. Dost me prevapil Travolta, kterej hral fakt perfektne a potesil me Alan Alda, ale jednoznacne nejlepsi je Dustin Hoffman, kterej se tvari, ze chce pro kazdyho to nejlepsi a chvilema to mozna fakt chce, ale vlasne mu jde jen o sebe a tak dava hezky rady Travoltovy. A do toho vseho desnej medialni rozruch. A to je zhruba vse, co film nabidne. Nic jinyho se tu nedeje, ale tentokrat to, aspon me, stacilo. Jen by me zajimalo, jak to Gavras vlastne zamejslel, ono to totiz funguje jak solidni thriller o moci medii, tak zaroven jak skoro az cerna komedie o vymasteny americky spolecnosti. Slusny 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Docela slušná satira na téma "veřejné mínění je prodejná děvka". Herecký duet Hoffmana a Travolty mi vzdáleně připomíná manipulační hrátky Laurence Oliviera s Michaelem Cainem ve filmu Slídil, ale hlavně se nabízí ještě jedna, už mnohem průkaznější analogie. Každý, kdo viděl Wilderův film Eso v rukávu, mi jistě potvrdí, že Město šílenců je vlastně jeho replikou, zasazenou do jiného prostředí. A to je vždycky škoda, když film pořád něco připomíná a téměř nemluví sám za sebe. 60% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Travolta v téhle falešné story hraje, až se z něho práší, ale spíš ke škodě věci, být na jeho místě někdo jiný, možná by to bylo i za čtyři... Ach jo, ta nezměrná touha po komerčním úspěchu... Celé je to hollywoodsky ukoptěné a vpodstatě zpackané. Zajímavý námět, zoufale průměrný film. Skoro dobrý. Za tři. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Dost slabej pokus o nějaký drama, Hoffman s Travoltou sice hrajou velice slušně, ale ten scénář je opravdu bída. Pořád se snaží ukázat jak dokaží media manipulovat, ale že by to bylo nějak zdařile udělaný to teda ne.Na nějakej thriller či drama mi to přišlo až moc velká pohoda, z Travolty se tady v podstatě udělá takovej rodinnej moula a některý rádoby dojemný scény jsou skoro až trapný. A příběh, který se odáhrává pořád na stejným místě a za celý dvě hodiny se o moc velkej kus v ději neposune, tomu taky moc nepřidá. Jedinej moment, kdy se dostaví něco co by se dalo označit za drama je na konci, ale to rozhodně na lepší hodnocení stačit nebude ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na téma televize a skutečnost. Tentokrát to dopadlo velmi dobře díky promyšlené zápletce a hereckým výkonům. Alda je tu opravdová svině, jakých bývá ve filmu málo. Hoffman je jistota, mile překvapil Travolta, jehož prostý hlídač muzea změněný v držitele rukojmí je naprosto uvěřitelný obyčejný člověk jednou chybou dohnaný do extrémní situace. Nejen postavy a děj, ale i prostředí je zvládnuto dobře, potěšila mě řada detailů jako různé skupiny (od hippies přes rapující černochy až po krajní pravici) shromažďující se před muzeem nebo kazatel komentující zprávu o rukojmích v muzeu. Silně doporučuji. "Vždyť televize je fajn." ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poněkud utahaná, nicméně koukatelná analýza toho, jak média vytvářejí události a manipulují veřejným míněním, v níž exceluje John Travolta v jedné z mála svých vážných rolí. Potěšil William Atherton, který si tu po SMRTONOSNÝCH PASTÍCH opět zahrál televizního reportéra. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Z dnešního hlediska bych se nebál označení strhující nadčasový thriller s hvězdným obsazením a Alanem Aldou (Hawkeye z M.A.S.H.e) ve vedlejší roli. Travolta jako takový redneck v kritické situaci a roli muže, který je halt donucen dělat zoufalé činy. Tragičnost jeho jednání umocňuje tradičně výtečný Dustin Hoffman. Nakonec zůstává otázka, kdo je vlastně v této hře tím největším parchantem. SPOILER. Novinářské hyeny, pochopitelně. Na osamělý letní večer skvělý tip. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší výkon Johna Travoltu, nemenej však boli skvelí aj ostatní. Krutosť sveta v krutom príbehu o krutom dobrákovi, ktorí sa stal obeťou krutého sveta showbiznisu. Občas síce príbeh pokrivkáva v scenári, hlavne v logickosti dejových postupov, nudné pasáže sa však takmer nenájdu a ja som bol naozaj spokojný. 80%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

No a proto se nekoukám na televizi. Parádní drama s utrápeným Johnem Travoltou a kliďákem Dustinem Hoffmanem o tom, že pravda není. Je tu jen to, co chtějí abychom viděli. Dyť televize je fajn. ()

Reklama

Reklama