Reklama

Reklama

Oddělené stoly

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je mimo sezóny a opustený Hotel Beauregard má ubytovaných len zopár dlhodobých hostí. Avšak život v ňom je pomerne rušný. Rozvíri sa ešte viac, keď do hotela príde Ann Shanklandová (Rita Hayworth) aby prekvapila svojho alkoholického exmanžela Johna Malcolma (Burt Lancaster), ktorý je tajne zasnúbený s Pat Cooperovou – ženou, ktorá vedie hotel. Navyše, snobská pani Railton-Bellová objaví, že milo vyzerajúci Major Pollock nie je tým, za koho sa vydáva. Táto správa je pomerne šokujúca aj pre jej krehkú dcéru Sibyl, pretože je do Majora tajne zamilovaná. (genetique)

(více)

Recenze (11)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Herec HR - David Niven, Herečka VR - Wendy Hiller + 5 nominací: Nejlepší film, Herečka HR - Deborah Kerr, Kamera ČB, Hudba, Scénář - A ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Oddělené stoly se podobají kolektivním dramatům jako je třeba Loď bláznů. Nejprve představí postavy, shromážděné v místě děje, načež dojde k události, na kterou všechny tak či onak reagují a odhalují své skutečné charaktery. Kamenem, hozeným do stojatých vod života v poklidném hotýlku, je určitý mravní poklesek dlouhodobého hosta majora Pollocka. Někteří hosté ho mají upřímně rádi a jsou jeho přečinem zklamáni, někteří se snaží najít způsob, jak ho obhájit, jiní díky kauze získávají dobrý zástupný důvod, proč na něj ukázat prstem... Jen zásluhou některých herců film nestáhla k průměru úzkoprsá morálka předlohy, do které se dnes není snadné zcela vcítit. David Niven jako zkroušená příčina všeho trápení, major Pollock, je hlavním důvodem, proč film vidět. Vnějškově, tedy před odhalením tajené skutečnosti, se major podobá různým jiným rolím, které Niven hrál. Srdečný a vyrovnaný postarší gentleman. Později je chtě nechtě nucen doznat, že to vše je maska čehosi jiného a vzhledem k jaksi neměnné imagi Nivenových rolí je to poměrně vzácná příležitost vidět ho v jiném světle. Pamětihodný výkon podala i Gladys Cooper (dobrácká lady Higginsová z My Fair Lady) jako samozvaná strážkyně morálky v hotelu. Majorovu zranitelnost využije a udělá z celé věci ještě větší aféru, jen aby zpřetrhala citové pouto, které vzniká mezi ním a její neurotickou dcerou. Tu hraje Deborah Kerr a je to asi nejspornější článek obsazení. Mám tuto herečku v oblibě a zvlášťě rád ji vidím pohromadě s Nivenem (natočili spolu 5 filmů), jenže tady jsem jí zkrátka zcela neuvěřil postavu, která je zřejmě mladší o celou generaci. Ostatní kreace jsou na nepřekvapivě solidní úrovni. Je těžké zavírat oči před faktem, že hra za ta léta zestárla, ale myslím, že pořád působí uvěřitelněji než například podobně zkostnatělá Dětská hodinka. 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V malom, opustenom hotelíku sa odohráva táto nenápadná dráma, ktorá je však už bohužiaľ, svojou aktuálnosťou niektorých tém dávno zabudnutá. Pár obyvateľou hotela a ich vzájomné vzťahy. Celkom zaujímavý mix charakterov postáv, ktoré, podľa oscarového povšimnutia, boli aj dobre zahrané. Za zmienku však stojí kvalitný záver, ktorý aj keď nebol klasický dramatický s tragickým koncom, bol fajn a iný som v tom momente ani nechcel. Určite by však mal film stáť viac za pozornosť ako (zatiaľ) osem hodnotení a dva komentáre! 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Divadelnosť trčí z tohto spracovania ako slama z topánok. Navonok silné charaktery sú v skutočnosti citlivky trpiace traumami minulosti, slabučkým sebavedomím a ľúbostnými ranami v dušiach. Peripetie riešia na území rodinného hotelíka. Mravopočestnosť priestoru stráži stará dáma so svojou suitou pritakávačov, ktorí k jednoznačnému odsudku nechodia nikdy ďaleko. Dramatické zauzlenie deja prichádza vstupom Rity Hayworthovej na scénu. Zdá sa, že niet východiska a šťastným koncom odzvonilo, odkvapkápa trpkosť premárnených šancí. Obratní hollywoodsky scenáristi ale dokážu nemožné: a z ľúbostného trojuholníka sa nakoniec vykreše trojica, ktorej strany si navzájom majú čo povedať. Nakoniec každý končí so cťou, len prehnaný konzervativizmus dostane jemne po prstoch. Klasická, skvele odohraná, no neprekvapujúca melodráma s optimistickým koncom. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Chytré vykreslení lidské podezřívavosti, automatické tvorby předsudků a vykrucování se z náročných životních údělů. Skupinka zajímavých postav se konfrontuje na uzavřeném prostoru se sebou samými i se svou minulostí, a byť jsou některé ve finále do počtu, vyznění je silné a hřejivé. Pravda, hodně tomu pomáhají výborní herci v čele s Davidem Nivenem a šarmantní Ritou Hayworth. Celkově ale dobré převedení divadelní látky, jemuž filmové plátno vůbec nekazí atmosféru a myšlenky. 80% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Starosvetský anglický hotel neďaleko pobrežia je útočiskom stálych i náhodných hostí. Žijú tu so svojimi osudmi, predsudkami, pravdami a klamstvami. Všetci sú ako oddelené stoly z hotelovej jedálne. Prelomiť komunikačnú bariéru, naučiť sa rozprávať a chápať druhého býva však to najťažšie. Delbert Mann zvládol divadeľnosť prostredia, práve uzavreté prostredie považujem za veľké pozitívum. Herecké obsadenie je vynikajúce, zvlášť by som vyzdvihol výkon Davida Nivena v úlohe majora Pollocka ( Oscar ). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dielo hodne Delberta Manna. Manna si pamatam ako rezisera slusneho nadpriemerneho Martyho s Ernestom Borgninem.... a o par rokov Martym natocil dalsi fajny film Separate Tables. Film zacina kludne, uvolnene, dej sa nikam neponahla - kona sa najprv predstavenie postav, potom zapletka - a ukazuje sa charaket konkretnych hercov. Starosvetsky hotel posobi aj po 60 rokoch vyborne, dialogy su svieze, cas sa na nich takmer nepodpisal. Delbert Mann sa vyznal do rezise, to som poznal uz u Martyho, takze aj rezia je tu na urovni, slusna. Hlavnou hviezdou bola pre man genialna Rita Hayworth /Gilda/, videl som aj Burta Lancastera /Vlak 1964/, ktory vedel hrat. 77 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

16. Zlatý Glóbus za rok 1958 - cena (1) - *Nejlepší herec (drama) - David Niven + nominace (4) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka (drama) - Deborah Kerr, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Wendy Hiller, Nejlepší režie - Delbert Mann ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Oddělené stoly bych vzhledem k malém počtu hodnocení ignoroval jako zapomenutý film, nebýt dvou Oskarů za herecké výkony. Takhle jsem byl zvědavý... no a dostal jsem divadelní, melodramatickou konverzačku z vyšších vrstev, navrch ještě černobílou. Přesně jak to nesnáším. Vypadá to jako z 30. let, postavy žvaní, jsou povrchní a pozérsky řeší naprosté kraviny, například majora který vlastně není major a ještě si dovolil v kině dotknout se ženy. Hrůza! Nakonec jsem to přežil, ke konci mě některé postavy začaly i trochu zajímat a musím uznat, že herecká sestava (Lancaster, Niven, Hayworthová, Kerrová) byla výborná. I tak ale víc než dvě hvězdičky nedám, podobné načinčané konverzačky nejsou nic pro mě. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jedná se o dosti originální, i když komorní příběh. Herci jsou dobří snad všichni, ale ještě více podle mě příběh stojí na vztazích mezi nimi. A to jak těch hlubokých, které zanechají vzpomínky i rány, jež se i s roky těžko překonávají, tak na těch krátkodobějších a povrchnějších, které pod vlivem okolností též umí vyvolat silné emoce, i tu krásnější část v nás, v tom je film až dojemný. ()

Reklama

Reklama