Reklama

Reklama

Kristova léta, dámy...

(TV film)
Česko, 2003, 58 min

Kamera:

Martin Čech

Hrají:

Boris Hybner

Obsahy(1)

Pětice emancipovaných žen, bývalých spolužaček, bilancuje ubíhající léta. Baví nebo nebaví je žít životy mužů?  Sběrný dokument o první generaci žen, které zkusily žít život mužů. Narodily se do reálného socialismu a dospěly, stejně jako doba, do kapitalismu. Když se druhé tisíciletí zlomilo ve třetí, bylo jim třicet let. Je jich pět a chodily spolu na gymnázium. Martina je historička umění, věčně na cestě mezi starým a novým kontinentem. Na cestě náhle zjistí, že v jejím vztahu s americkým architektem i v kariéře je všechno jinak, než to původně vypadalo. Lucie je genetička; uměle „vyrobila“ již dva a půl tisíce dětí, vlastní však ne a ne přijít. A času již není nazbyt. Adéla dosud uspokojovala své ambice lámáním mužských srdcí, pár let a kil navíc a jeden nepovedený osudový vztah však vyhrotily situaci. Jana sice vyměnila kariéru za rodinnou idylku a dvě děti, teď ale začíná bilancovat. Tereza natočila film o svých kamarádkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že se tady jistá snaha o vyrovnanost a pestrost přístupu k jednotlivým osudům, postavám, příběhům a životním postojům snad i vyskytovala, ale dokument mě nijak nepřesvědčil, že by se tu mělo skutečně jednat o nějaký charakteristický, vypovídající vzorek nových žen "samoživitelek". Trochu moc optimistické, příšerně moc feministické.! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kristuša dylina! Ani se mi nechce někde v análech dohledávat, jak >šťastně< žijí ony >dámy< po všech těch letech dnes (2011)... Každopádně si vybavuju, jak mi už při prvním uvedení v tv to jejich pičoffské tlachání pilo krev. Ejhle je intelechtuálky! Ryzí vzorky postmoderních uzlíčků (n)emocí "žen jaké doopravdy jsou" - jako vystřižené z unylého píárového panoptika magazínu "Ona (nyje nebo nie - nehodící se škrtněte) Dnes". Tak jo, užívejte >života< pipiny a hlavně si udělejte pravidelně výplach tlamek, za to fňukání nad těmi samci - a když tak ještě, že za "to" všechno, i když už jim z VÁS ani nemůže stát, může ten váš sociální stát... . . . Blablablablabla... . . . Jedna hvězda tedy zase jednou jen za to kouzlo nechtěného, jinak "pochcat rybu", že... %-))) - - - P.S. Asi je třeba podobné entity poznat na vlastní kůži, jo, bylo to krásný - tak blazeovaně zdravím taky nějaký ty rádoby ambiciozní (nejlépe živené erárem a na cizí účet) >intošky< (identifikovatelné převážně dle trendy brylek a odéru divadelně-literárno-umělecky-feministických tlachacích kaváren) z Brniska, co mi naštěstí bez nějakých velkých ztrát už zmizely ze života (...samozřejmě i s jejich bývalými, současnými i budoucími kašpárky - držim palce hoši!!!... ;o) - a víc už nemá cenu to ani při vší igitátorově jígizlivosti v láskyplně bodrém dobrém rozmaru (při všem tom zmaru) pitvat... - - - P.P.S. A aby tady z toho mýho ušklíbnutí nebyla mejlka a některé zdejší genderové hysterky mi zase necintaly poštěvákové city v poště - kdo mě dobře leta zná, ví že MILUJU ŽENY! Ale... Jo, šťastno je být klidným siginglistou... :-[] . . . Howgh. - - - P.P.P.S. Jen tak ještě k věci: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1049919479-kristova-leta-damy/20132828047/807-hrdinky-a-autorka/ - - - - - (Poprvé viděno kdysi před šťastnými sedmi lety na nešťastně >dámském prostoru< , hodnocení po repete 4.8.2011 tamtéž 101., komentář zde jako desátý - 4.8.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Režisérka si určitě nevybrala nějaký reprezentativní vzorek svojí generace a především si nedokázala udržet od zpovídaných žen patřičný odstup. S tím souvisí absence razantního střihu, takže to místy vypadá jako babský spolek, nad kterým si muž ironicky pomyslí něco o slepicích. Přesto film v zásadě funguje - na podobné úrovni jako např. reality show nebo bulvár. Každá z těch žen má vlastní příběh a poměrně otevřeně odhaluje "své nitro". Mimochodem, když tak člověk sleduje jejich osudy, tak se ani nediví jejich milostným trampotám. Tři z nich evidentně nejsou vhodné pro běžný partnerský život a chybu by měly hledat samy u sebe. Obecně platí, že nějaké hlubší analýzy jsou schopní spíš sociologové a specialisté na partnerské vztahy typu zesnulého Plzáka. Celkový dojem: 55 %. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak jsem kouknul, jak to vidí ženské, ale celkově to až zas taková sláva není. Osudy čtyř aktérek dokumentu sice jsou natolik odlišné, aby se nedaly naházet na jednu hromadu, ale nejsem si jistý, o čem vlastně výsledek vypovídá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pobavilo mě množství skvostných hlášek, jako třeba návrh dát holčičce i mužské jméno, kdyby se rozhodla pro změnu pohlaví. S tvrzením, že důležité je mít dobré zaměstnání, pak problémy mizí stoprocentně souhlasím. Jen bych dodal, že pevný život stojí na rovnováze třech pilířů- práce-vztah a volnočasové aktivity hobby, při nichž si člověk může takzvaně odfrknout. Když se zhroutí jeden pilíř, spadnou také ostatní opory. A také je zvláštní, že dnes jsou tyto učinkující ženy již důchodkyně. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch upovídaných evropských dokumentů o životě, která vás svou pravdivostí připoutají k obrazovce. Ale odpověď na to, jestli se máte bát třicítky, za vás neodpoví. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dokument o parte intelektualnich kamaradek, ktere po tricitce bilancuji svoje zivoty. Jak to tak byva, nekdy jsi dole, jindy nahore - a presne to plati i v pripade teto petice. Mlade zeny jsou zmatene vychovou svych matek a zaroven je svadi cerstve pristupna svoboda volby (at uz jde o volbu partnera, ditete, mista k zivotu - cehokoli). Jedna z zen je ambiciozni kriticka umeni Martina Pachmanova, ktera ma ale smulu na chlapy. Jeji ostre feministicke nazory dokresluji, proc ji problemy s chlapama neustale pronasleduji. Dalsi z zen je matka dvou malych deti, ktera ve spolecnosti svych kamaradek zacina pocitovat sve deti jako zatez. Dalsi mlada zena hleda neustale zajimavou praci a fajn chlapa - na oboje ale uz davno rezignovala. Dalsi je manzelka Borise Hybnera, ktera touzi po diteti. Posledni (ackoli se o ni mluvi nejmin) je sama reziserka. Mne se dokument libil, protoze se snazi zachytit prave ty zmatky v hlavach mladych zen - to je totiz aktualni i o deset let pozdeji, kdy mlade zeny stale jeste stoji pred volbou kariery, anebo rodiny. Treti moznosti je kompromis na obou stranach, ktere voli cim dal vice zen. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Takový Sex ve městě v dokumentu - to myslím v tom nejlepším smyslu slova. Životní příběhy zajímavých, moderních a hodně odlišných žen. Jejich trable s láskou, přátelstvím, kariérou i rodinou. To vše lidsky a přirozeně odvyprávěné jejich kamarádce, většinou u sklenky vína. Aspoň člověk tuší, na co se má připravit. ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...časosběrný dokument mám opravdu ráda ale ono se to musí asi vzít za jiný konec...rozhodně nesouhlasím s těmi kdo tu hovoří o zoufalstvi a hloupých řečech...tedy pánové s prominutím ale všichni a věřte mi že opravdu všichni vedeme ve svých komunitách hloupé řeči (samozřejmě pro ty kdo k dané komunitě - sociální rodinné věkové atd - nepatří)...pokud si tedy na něco nehrajem... ...nejsem feministka ale ani ženská co přijme přidělenou roli...jen vím že tyhle problémy a třeba i v mužském provedení má kolem třicítky kde kdo... ...jen způsob nebyl nejlepší...možná proto že se "holky" znaly...chyběl odstup - nadhled -a emoce zůčastněných...ony se pořád hlídaly pořád se poslouchaly a jen trošku poodkryly co v nich opravdu je...dobrý námět ale tak trochu hluchý a slepý výsledek... ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

I zželelo se mi a rozhodl jsem se pustit k sobotnímu obědu něco, co ocení především přítelkyně (obvykle mám selekci filmů a seriálů na starost já a na výsledku je to znát). Ale rád se čas od času podívám za hranice naší mužské galaxie a nahlédnu za oponu té ženské (ačkoliv odjakživa přirozeně balancuju mezi oběma v jakémsi libračním centru, kde mi to připadá nejzdravější). A má to spoustu pozitiv - minimálně ve zjištění, že mají (nebo minimálně tehdy měly) ženy stejné démony a úvahy nad partnerským životem, jako my, zatracovaní a nepřizpůsobiví mužové. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Říká se, že problémy a zoufalství je nutno nějakým způsobem ventilovat. Možná právě toto měl být jeden z těch způsobů. Ovšem ta zoufalost tam zůstala i tak, čehož příčinou je možná pouze onen vzorek žen sám. Nevím jestli to bylo jimi nebo pojetím dokumentaristy (-tky), ale dosud jsem o takto prostoupené jednoduchosti jen slyšel, nyní jsem ji i viděl a jsem rád, že není obsažena v mém bezprostředním okolí, kde asi jsou ženy z jiného světa. ()

iNKa 1104 

všechny recenze uživatele

... můžeme s nimi polemizovat či nesouhlasit, můžeme hledat styčné body s naším životem po třicítce a můžeme se mnohé dovědět... díky diametrálně rozdílným typům/naturelům vzniká pestrá mozaika životních příběhů a postojů. Díky otevřenosti nahlížíme do jejich třináctých komnat a doslova a dopísmene jsme vtaženi do ženského světa, který umí každý problém rozložit do fraktálů sousdílením :). Především je to ovšem výborně natočený dokument. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Jejda, to bylo ze života, teď jsem to viděla po hodně letech a líbilo se mi to stejně - možná i víc. Tenhle dokument ocení ale asi jenom ženský stejné věkové kategorie;) ()

Lord Fuck 

všechny recenze uživatele

Vyprávění pěti žen středního věku nad sklenkou vína o životě, mužích, práci,... je podáno lehce, s kapkou sentimentu a hlavně otevřeně. Tento pozoruhodný dokument, který je určen převážně ženám, je velmi otevřenou sondou. Své mládí prožili v komunismu, ale teď mají možnost volby. Avšak, kdy je ten pravý čas zvolit si svou vlastní volbu? Myslím, že i když nejste žena středního věku, tak i přesto si z této sondy odnesete víc, než jste čekali. ()

Reklama

Reklama