Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 359)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Naprosto nevšední film, který upoutá již od první minuty. Ďábelsky propracovaný scénář je jednou z mnoha předností tohoto snímku, který nešetří překvapivými zvraty. Jedinou chybou je neuvěřitelně nastavovaný konec, ale absolutní závěr, třešnička na dortu, vyrazí dech. Škoda jen slabších pokračování. Ale poprvé je jen jednou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně působivý thriller s hororovými prvky. Ta originální myšlenka, hustá atmosféra, mrazivé napětí, dobrá hudba, neustálé zvraty v ději, propracovaný příběh a šokézní závěr dělají ze Saw jeden z nejsilnějších filmů v daném žánru. Ale...resp. po prvním zhlédnutí mě toto slovo napadlo, protože se z mého pohledu nad koncem vznášelo mračno nejasností a nedůvěry. Zhruba po roce jsem si dal Saw podruhé, tentokrát také hledajíc logické chyby a trhliny ve scénáři. A musím konstatovat, že film až na některé detaily (neopodstatněné úchylné sklony jedné z postav + pár výstřelů, které ve výsledku neznamenaly takovou škodu, jakou by asi měly vykonat) obstálo. Zvyšuju hodnocení ze 4* na plný počet a s touto filmovou sérií se zároveň pravděpodobně i loučím, protože mám obavy ze zklamání z dalších dílů. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

První díl thrillerové série o mimořádně činných neuronech krutého soudce lidských životů má opravdu drsné zoubky. Dynamická režie vytváří údernou atmosféru, profil hnusné, špinavé, chátrající umývárky se do mě zanořil jako kly prasete divokého do hraboše. Hru o přežití v netradičních podmínkách podmalovávají šílené pasti plné bolesti a utrpení, z nichž uniknout znamená dát si dostaveníčko s Peklem. A když děj vjede do cílové rovinky, uhrane nás všechny jakési konformační překlopení doprovázené kopancem Charlieho Clousera. Všechno je jinak, tomuhle říkám Pointa! Luxusní, originální, nečekané. 90% 1,2 miliónů dolarů(rozpočet)/103 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jedno sobotní odpoledne jsem se strašně nudil, tak sem se rozhodl, že zajdu do kina, v Cinestaru ale nic nehráli, nakonec mě jediný zaujal thriller, o kterém se nic nevěděl, ale měl docela dobrý popis. Po skončení filmu jsem byl moc rád, že jsem si na to zašel, ze Saw se již vyklubala čtyřdílná série a bude pokračovat dál. První díl, ale zaručeně vede nad svými mladšími bratříčky. Vynikající scénář a dobrá zápletka dala vzniknout výbornému hororu. Pozdější díly vsází spíše na větší množství brutality, než logičnost a propracovanost děje… ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Prvý a neprekonaný diel série ťažiaci z istej dávky originality, lenže za všetkými tými dokonale mraziacimi scénami sa skrýva samoúčelná snaha za každú cenu šokovať, maskujúca vatu naokolo a logické nezrovnalosti, ktoré vyplávajú na povrch hlavne v samom závere. Ak vypnete mozg, kvalitný atmosferický zážitok vás zrejme neminie, čo sa už o ďalších a čoraz zbytočnejších pokračovaniach povedať nedá. Aj kvôli nim, jednoduchosť a pôsobivosť nápadu jednotky vyznieva s odstupom času predsa len priaznivejšie, hoci stále nejde o nič výnimočné. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Všechny scény v koupelně byly natočené v chronologickém pořadí, aby se herci lépe vžili do svých rolí. (don corleone)
  • Postava Jigsawa je inšpirovaná americkým detektívom, ktorého prezývky zneli „Puzzle" alebo tiež „Jigsaw John". Slúžil v rokoch 1942-1993, jeho pravé meno je John P. St. John (1918-1995). Dostával tie najbrutálnejšie, najzamotanejšie a najslávnejšie vraždy v 2. polovici 20. storočia a za celú svoju kariéru údajne vyriešil dve tretiny z 1000 kriminálnych prípadov. (ČSFD)
  • James Wan si prý pro roli Amandy vybral herečku Shawnee Smith, protože byl do ní od svých mladých let platonicky zamilovaný. Nemohl uvěřit tomu, když roli skutečně přijala. (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama