Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 356)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou evidentně dva druhy lidí. Ti, kteří si neváží života, a ti (teď pozor, nepřijde očekávané "ti, kteří si ho váží"), kteří takové jedince odchytávají a jsou tak hodní, že jim (uzavíráním do obřích smrtelně nebezpečných pastí) dávají pořádně poučné životní lekce. Víc než cokoli jiného je Saw především psychologický thriller, který dokonale vykresluje povahu a pocity provinilého člověka. Trošičku si zahrává s etikou, když si dovolí soudit závažnosti prohřešků, takže z "těch učitelů" se nestávají kvintesenciální spasitelé, nýbrž jen geniální psychopati, ale o to tady až tak nejde. Jde o to, že je to pekelně vtahující a působivá podívaná, při které si (běžný) divák ani na minutku neoddychne. Navíc většina lidí si života neváží, a pokud jim Saw třeba jen trošku pomůže, aby si to uvědomili, je to víc, než co od filmu člověk může žádat (možná někomu může připadat absurdní brát si ponaučení ze Saw, ale když to jde z filozoficky obdobně laděného Jisatsu Saakuru, tak tady to jde taky). ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jedno sobotní odpoledne jsem se strašně nudil, tak sem se rozhodl, že zajdu do kina, v Cinestaru ale nic nehráli, nakonec mě jediný zaujal thriller, o kterém se nic nevěděl, ale měl docela dobrý popis. Po skončení filmu jsem byl moc rád, že jsem si na to zašel, ze Saw se již vyklubala čtyřdílná série a bude pokračovat dál. První díl, ale zaručeně vede nad svými mladšími bratříčky. Vynikající scénář a dobrá zápletka dala vzniknout výbornému hororu. Pozdější díly vsází spíše na větší množství brutality, než logičnost a propracovanost děje… ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Saw (= pilka) v mnohém připomíná legendární Se7en Davida Finchera, ale režisér James Wan je naturalističtější, drsnější a jde víc na efekt. Přesto mu jeho film žeru, a to jsem zavilý fanoušek Se7en. Snímek si drží po celou dobu hustou atmosféru, dokonale mě zarazil do sedadla. Z kina jsem vlastně odcházela docela dost vyklepaná, a to zejména díky několika skutečně vydařeným lekačkám. Scénář se také dost povedl, divákovi (i postavám samotným) se jednotlivé indicie odkrývají postupně. Nejlepší je ale fakt dost depresivní závěr. Sice trochu rozbourává jinak celistvý příběh, ale přesto je vynikající. Jediné, co se mi moc nelíbilo, byla hudba. Ze začátku působila dost rušivě, ke scénám se jednotlivé hudební motivy nějak nehodily. Jinak Saw překonal všechna má očekávání (moc jsem o něm nevěděla, když jsem se na něj vydala do kina), jedná se o nadprůměrný nervák. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho trochu víc, sice příběh je docela originální a zas tak moc se to sedm nepodobá, hlavně proto že to je daleho míň akční a je absolutně jiná pointa a je to dobře, protože, srovnávat to se sedm tak by tohle moc dobře nedopadlo, ale když se to srovnávt nebude, tak je to hodně kvalitní thriller. Ale k dokonalosti toho schází docela dost. Hlavně byl podle mě příběh až příliš kouskovanej různejma časovejma posunama a celkem zbytečným vyšetřováním, který tam nehrálo skoro žádnou roli a taky se mi to zdálo málo vyhrocený mezi těma dvěma, který tam byly uvězněni, teda až na konec ten byl hodně krutej a hned se muj dojem z filmu zvednul o 100%. Taky se mi hodně líbily ty skvěle vymyšlený hry o přežití, který měly hlavu a patu, hlavně ta s tim klíčkem v žaludku, ta byla i docela brutální. Co se týče hereckývh výkonů, tak ty byly výborný, ale nedá se řít, že nějak výjimečný, spíš takovej lepší nadprůměr, ale bohatě postačující, možná je škoda, že nedali větší prostor Dannymu Gloverovi, určitě by i to vyšetřování bylo zajímavější. Jediný co se mi vůbec nelíbilo byla hudba, ale to je jen taková malá kaňka.Rozhodně to neni nějak výjimečnej film, ale je to výbornej thriller, kterej sice občas nudí svojí pomalostí, ale zato to všechno vynahradí na konci. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš vykonštruovaný scenár plný nelogičností to kazí, ale režisér vie, čo je to atmosféra a napätie, takže som sa na prvý pokus slušne hororovo bavil. Pri druhom zhliadnutí už to bola celkom nuda. S brutalitou na mňa nechoďte; divákom, čo vyrastali na Fulciho filmoch, nejaké to pílenie nohy mimo záber nervy "nepocuchá". ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Postava Jigsawa je inšpirovaná americkým detektívom, ktorého prezývky zneli „Puzzle" alebo tiež „Jigsaw John". Slúžil v rokoch 1942-1993, jeho pravé meno je John P. St. John (1918-1995). Dostával tie najbrutálnejšie, najzamotanejšie a najslávnejšie vraždy v 2. polovici 20. storočia a za celú svoju kariéru údajne vyriešil dve tretiny z 1000 kriminálnych prípadov. (ČSFD)
  • Existuje fáma, že Jigsawova loutka Billy byla koupena v hračkárně. Není to pravda. Byla kompletně navržena a vytvořena pro film. (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama