Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 359)

golfista 

všechny recenze uživatele

Shodou náhod jsem si všiml, že píšu tisící komentář - tak to byla asi správná volba filmu na dnešní večer ! :) ... Tentokrát jsem si o filmu nic nepřečetl dopředu, neviděl jsem zdejší komentáře (jenom umístění v TOP 200) a udělal jsem dobře. Sice jsem čekal něco úplně jiného, ale o to víc jsem byl příjemně překvapen.... Originální, skvěle napsaný a výborně zrežírovaný thriller - prostě jasné čtyři ****. Za ten konec ovšem, to musím dát pátou ... už se těším na druhou projekci. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Drsné, násilné, znepokojivé. Občas extrémne brutálna vizuálna a hudobná stránka. Výborne napísané a zrežírované, priemerne zahrané. Trochu samoúčelne šokujúce (pre efekt). Vypečený finálny zvrat! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vypadá absolutní špička mezi horory pro teenagery. Skvělý nápad, ještě lepší zpracování ve scénáři a prakticky bezchybné vizuální podání režiséra. A ani nemá cenu pozastavovat se nad atmosférou - ta sálá už z plakátu i trailerů. Ale k absolutní dokonalosti pořád dost chybí. Jednak mě už pekelně irituje klišé, kdy hodný míří na záporáka a místo toho, aby vystřelil, tak si nechá sebrat bouchačku a k tomu rozbít ciferník (v Saw předvedené hned třikrát), a ten konec... sice šokující, ale do pevného příběhu náhle vletěla spousta otazníků a logických nedomyšlností. I tak spokojených 85%. Tuhle hru stojí za to prožít. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pila má opravdu ostré zuby, i když místama trochu narezlé. Ke kladům nutno přičíst hutnou, tíživou atmosféru, několik vynikajících napínacích scén a jednu megalekačku. Na druhé straně je tu nepřesvědčivý herecký výkon Cary Elwese v roli doktora Gordona, trocha toho tradičního klišé (opět prupovídky či nesmyslné váhání před tím, než někoho odprásknu) a pak závěrečná pointa. Ta sama o sobě je velmi, velmi překvapivá a šokující, ale je až moc "na efekt" a zpětně v logice děje vyhlodává pořádně velké otvory. Přesto pod čtyři* nepůjdu, to by si taková podívaná, kterou lze s potěšením označit za silnou kávou pro průměrnou diváckou obec (kamarád mi povídal, jak během promítání v jednom irském kině zažil houfné opouštění kinosálu), nezasloužila. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

I saw Saw a musím říct, že to opravdu stálo za to. Není to sice Shakespeare, ale vypjatých hereckých výkonů si tu užijete až až, obzvlášť mě překvapil Cary Elwes, od jehož doktůrka bych takovéhle kousky...ale co to kecám, Saw dostává takhle vysoké hodnocení ne za herecké výkony, ale kvůli tomu zvrácení naruby, kterého si užijete víc než dost a bude se vám to líbit. Poslední půlhodina sice není tak zdrcující jako třeba v Ďáblově Advokátovi, ale něco tak nepopsatelného, do čeho by vařilo něco co sakra připomíná Live And Let Die, by se mělo natáčet častěji, protože je to geniální. A navíc nemáte pocit, že s vámi scénárista a producent nebo někdo jim podobný hraje hru na blbého a blbějšího, takže 1:0 pro Jamese Wana. Jen mi nejde do hlavy jak chce natočit stejně kvalitní sequel, když pointa jedničky nebude možná...ale přeju mu, aby to vyšlo (dodatek - ono to nakonec nevyšlo;)). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dával 4 hvězdičky, ale čím více o Saw přemýšlím, tím sympatičtější mi tenhle film je (čistých 5 to ovšem není, takových pěkných 90%). Hra je originálně pojata a velmi pěkně se prolíná s vyšetřováním. Oceňuji především nápaditost tvůrců, co se pastí a rafinované hry týče, protože jde o zatraceně dobře promyšlenou mozaiku. Co se konce týče, souhlasím s tím, že je diskutabilní - vyvolává určité nejasnosti a filmu zbytečně ubírá na logice. Nicméně, ten konec je tak šokující a nečekaný, že jsem ochotný mu to odpustit. Jen málokdy mě něco tak nachytá, jako právě Saw a toho si cením... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Minimálně po prvním zhlédnutí horko těžko rozdýchatelná záležitost. 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, Renton, monolog, Brouk, belldandy, Radko, anais, Pacco ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První díl Saw jsem viděl už asi šestkrát a vždycky mi v posledních minutách tlouklo srdce jako o závod. Další díly jsou sice o poznání horší, ale i tak je Saw jednou z nejkomplexnějších a nejkvalitnějších hororových sérií všech dob. Horror movie of the year ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel můj komentář není tak šokoující jako závěr celého filmu. Celou dobu jsem se snažil hádat kdože by snad mohl být ...Dokonce už jsem jásal, že jsem se trefil, jásal jsem předčasně. Finálová hudební skaldba je moc povedená . Jenom bych chtěl zmínit na jakém prostoru a z jakým rozpočtem se dá natočit film co Vás doslova sejme. Ne každou hru bych tedy musel hrát ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš vykonštruovaný scenár plný nelogičností to kazí, ale režisér vie, čo je to atmosféra a napätie, takže som sa na prvý pokus slušne hororovo bavil. Pri druhom zhliadnutí už to bola celkom nuda. S brutalitou na mňa nechoďte; divákom, čo vyrastali na Fulciho filmoch, nejaké to pílenie nohy mimo záber nervy "nepocuchá". ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak stavbou, tak atmosférou jde spíše o psychothriller, než klasický horor. Zápletka je nepochybně zajímavá, napětí houstne a na konci čeká překvapení (pro někoho). :-) Cary Elwes v tomhle filmu opět potvrdil, že ještě není odepsaný. Btw. 42 let bych mu tady určitě nehádal, ale hollywoodští maskéři dokážou zázraky na počkání, že... :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Málokdy se stane, že mě film dokáže šokovat. Ať už svým příběhem, průběhem nebo samotným závěrem. Saw: Hra o přežití to dokázal. Příběh vytvořil takový, že ho dokáže natahat na několik dalších dílů dopředu, dokáže z něj dokonale těžit a bohužel také dokazuje, že původní první díl se nikdy nepřekoná, i když ti další budou šokující a napínavé stejně jako tento, opravdu první a jediný dobrý díl, který stojí za to ho vidět a který patří mezi jedny z mála nejlepších filmů současnosti, tedy z mého hlediska, jen ta reklamní kampaň a využívání dobrého nápadu kazí celkový dojem z teď už docela početné série, a jak to tak vypadá tak to dále bude pokračovat. I tak tento film zůstává unikátem, který se jen tak v davu neztratí. A ten závěr? Nad tím jsem musel kroutit hlavou celý den, celou noc a ještě den na vrh. Je málo originálních filmů, když už se nejedná o vtip, tak aspoň o napětí a zajímavý příběh. Tenhle film ho má. Má výborný nápaditý příběh, parádní napínavé scény, a hlavně to, co řadě dobrým filmům chybí, neskutečně nečekaný závěr. Nejlepší thriller/horor co jsem snad kdy vůbec viděl. Předtím jsem nadával na to, že horory rád opravdu nemám, ale když se do nich přimotá slušná podstata, má to všechno do sebe opravdu něco, co dokáže s přehledem dál nabídnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónaTržby USA $55,185,045Tržby Celosvetovo $103,096,345║ tomuto sa hovorí za málo peňazí, veľa muziky __Jeden z mála originálnych thrillerov, ktorý má prešpikovaný dej aj keď nemusí byť zrovna úplne dokonalý či zrozumiteľný . Filmu nechýba slušná dávka napätia, dusnej atmosféry, pílivej hudby, temnej kamery a dokonca aj herecké obsadenie na takýto nízkorozpočtový počin je moc dobré. Škoda že pokračovania zbytočne ubíjajú na intenzite tejto série a preto to radšej beriem ako samostatný film, ku ktorému sa rád vraciam a pokračovania už radšej vypúšťam. /videl v kine: 85%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Saw je velmi zajímavě vymyšlený a natočený film. Hry, v kterých trápí jistý jedinec (oslovení vrah si z jistých důvodů odpustím :o)) hraje se životy jiných a dává jim na vybranou kdo přežije. Nechápu kdo mohl vymyslet trápení lidí v podobě např. helmy co vám rozdrtí čelist pokud si ji nesundáte klíčem, který je v břiše vašeho přítele. Film není tak drastický jak by se čekalo, pokud vás nerozhodí nějaké to přehrabování ve střevech a trocha krve. Skvěle zamotaně jednoduchý film v kterém až dokonce není vše tolik jasné jak si myslíte. Osobně jsem si myslel, že jsem přišel na jedince páchající toto zlo po pár minutách, ale jak jsem zjistil na konci skutečnost byla o kousek vedle... Hudba k tomuto filmu je skvělá, hlavně v závěrečné scéně. Dynamická a zrychlená kamera se přesně hodí do videoklipovému tempu některých scén. Atmosféra je jiná než u většiny hororů. Zde se snaží ukázat uzavřenou místnost v ní se odehrávající drama, což nefunguje na 100% z důvodu častých odskoků z umývárny. Škoda, že režisér neukázal více her(snad nejsem takový sadista :o)) a příběh točící se hlavně okolo umývárny a vracející se flashbacky do minulosti mi nepřijde tolik zajímavý. Film má jisté mouchy,mezi které podle mě patří chvilková zdlouhavost a nevýraznost některých herců. Ovšem hlas v telefonu nemá naprostou chybu, moc rád bych ho využil k vyprávění pohádek malým dětem ... :o)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leigh Whannell .. Game Over. Po skončení snímku jsem v přítmí kina ještě chvíli seděl a intenzivně si užíval právě skončeného psychicky náročnějšího (to mám rád) snímku a zejména pár minut staré a opravdu nečekaně šokující pointy!! Teď pár hodin poté sedím doma a přemýšlím, co „pitvat“ dříve. Zda-li originální aspekty nebo naopak dírky ve scénáři (dané hlavně onou pointou), či typické nelogičnosti (toaleta) a klišé (Alison/detektiv vs. Zep apod.). Nenakousnu raději všechno a nečekejte nějaké rozseknutí kladných i záporných problému filmu, protože nejlepší je Saw vidět, ale rozhodně tohle nechtějte nezažít! Film začíná bez průpravy okamžitě. Blik a jsme v umývárně. Ovšem zdejší počáteční scény na mě atmosfericky moc nezapůsobily a také díky slabším hereckým výkonům jsem se (opravdu jen) lehce nudil. Pak se naštěstí přidaly doktorovy flashbacky a seznámení s dosavadním „dílem“ Jigsaw. Přes postupné, dějově druhořadé, detektivní vyšetřování a několik povedených lekaček se v místy rychlém klipovém střihu přiblížíme k poslední třetině filmu, která dosavadní výtečně i průměrně kvalitní epizodky těžce „přeřezala“ a převálcovala! Pocity které Vám poté půjdou po těle jsou dosti mrazivé a zaručuji, že po skončení budete mít o čem přemýšlet. Prostě drsný, zvrhlý psycho thriller, u kterého se doporučuji na chvíli zamyslet nad tím, zda i Vy by jste patřily do skupinky „vyvolených“ pro tuto hru!? Na závěr by mě zajímalo, proč Saw srovnáváte s výtečným Se7en? Je to jen laciný a distribucí oblíbený marketingový tah na který tupě skáčete?.. Moje závěrečné hodnocení, které tady bohužel hvězdičkami nelze vyjádřit je, i přes několik kvalitativních zakolísání, pevných 90%! ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Perverzní sadistická hra. Dostat člověka do situace, kdy neexistuje jiná možnost než jednoznačná volba, buď sám zabiješ nebo zemřeš. A mimochodem - běží ti čas. Autor „hrátek“ musel být vždy překvapen, co v sobě odhalí za sílu ta zmatená pološílená osoba (ještě nedávno člověk) aby se dostala z pasti a zachránila to jediné důležité ..... život. Několikrát tady padlo srovnání s Mlčením jehňátek (*****) a Sedm(*****) s tím nesouhlasím, oba filmy to byl prostě skvost po všech stránkách, přesto ani Saw není špatný film. Rozhodně je originální. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Americky kontinent zosobneny v mladej krvi reziserskeho novacika aziatskeho povodu Jamesa Wana po dlhsej dobe vyprodukoval psychothriller, ktory je podla mna nadstandardom v danom zanri (porovnatelny napr. s Tarsem Singhovou The Cell, i ked na uplny vrchol kde troni napr. Silence of the lambs, Se7en mu este chyba jeden-dva stupne). Potesitelnou "inovaciou" je fakt, ze snimka miestami bura klise daneho zanru (hlavny zaporak de facto nie je vrah...). Velkym plusom potom pre mna bolo hlavne to, ako sikovne (na debutanta) reziser pracuje s viacerymi casovymi rovinami a ich prelinanim. Rovnako som bol milo prekvapeny aj tym, ze az na jednu vynimku tu je nervozita, uzkost a "psychicky natlak" dosahovany nie lacnymi a prvoplanovanymi lakackami (typu - nieco rychle vbehne do zaberu podtrhnute hlucnou ruchovou stopou). Film ma hlavne zo zaciatku velmi dobru atmosferu (dosahovanu okrem ineho aj napr. neobvyklou, vyraznou redukciou tzv. establishing shots), ktora ale zial tesne pred zaverecnou sekvenciou (ta je velmi "hutna" a dobre vygradovana i ked spatne nastoluje viacere otazniky nad vynarajucimi sa logickymi chybami...) ustupuje niektorym lacnym scenaristickym skratkam a la Hollywood. Co sa tyka brutalit a naturalisticky podaneho nasilia - ano dockate sa ich, ale ak ste videli napr. Texasky masaker (original alebo remake) alebo nebodaj zopar filmov azijskej produkcie (ako referencny bod uplne postacia niektore uchylnosti od Takeshi Miikeho) tak "mierne povedane" Vas vobec nevyhodia z konceptu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Super oblíbený teenagerský horor ... a ona to je stigmatická zvrácenost pro zvrácenost ... zajímalo by mne, jakým směrem se ubírá současná mainstreamová kinematografie, když tohle si žádá dav? Už jsme zase u toho, že při popravách na náměstích bývalo vždycky plno... Navíc tu zjevně lže oficiální text distributora, neboť já jsem ujížděl na Sedm a přitom ublinkával u Saw...tyhle dva filmy nejsou rozvíjením jedné tvůrčí linie, to jsou dva protipóly... Sedm geniální atmosferický thriller, kde jsou bizarnosti a zvrácenosti dotvářením atmosféry, Saw film, který zvrácenosti řetězí v nepřetržitém toku a jinak zaujmout neumí... Prázdné slizké nic... PS: O kvalitativním rozdílu hovoří také dobře třeba ten fakt, že zatímco sérii Saw opakovaně reprízují na stanici Prima Cool, Sedm obvykle jde v hlavních vysílacích časech na velkých komerčních kanálech. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Good. Good. Extrémní fyzický a psychický teror alá Kostka, v trochu jiném podání. Celý film je hodně dobrý, ale stejně má své mouchy. Degradování vraha na to, že nosí trapný plášť typu Purpurové řeky 2 nehledě na to, že ho policajti mohli pohodlně asi tak 40x zabít. Jinak však dobře vypointované a vesměs originální. Srovnání se Sedm se asi nevyhnu takže ať to máme rychle za sebou. Sedm je o mnoho dospělejší a postava vraha je tam naprosto perfektní, oproti tomu v Saw je to jen takový odvárek aby to dobře vypadalo. Jinak ale spokojenost. A ještě jeden film z kterého autoři stoprocentně čerpali ne-li přímo vykradli je Šílený Max. ()

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama