Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 359)

Umpa-loomp 

všechny recenze uživatele

Originálny thriller natočený s minimálnym rozpočtom bez potreby hviezneho obsadenia. Séria Saw sa u mňa skončila týmto dielom - všetky kvázi pokračovania majú s Hrou o prežitie spoločné už iba obchodné meno... ()

apac 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě překvapilo, jak to bylo slabý.. Herecké výkony na úrovni pornofilmu ve scénách, kde se ne*uká. Scénář chvílema až dementní. Zdejší srovnání se Sedm- no comment..Pokud někdo nevidí rozdíl, tak mu není pomoci.. Ta jedna hvězda je za to, kolik to rejžovi a producentovi vydělalo, to je až neuvěřitelné.. ()

milanko8 

všechny recenze uživatele

Solidní lekačka. Na svou dobu docela převratný film s originálním námětem. Některé skutečnosti trošku přitažené za vlasy a nereálné, ale v žánru hororu se to dá zčásti tolerovat - 70 %. Určitě jeden z těch lepších amerických hororů. ()

otamat 

všechny recenze uživatele

Film jsem vcera videl asi uz poctvrte, ale az nyni se dostavam k recenzi. I po nekolika letech od jeho vzniku se jedna o nadprumerny snimek, hned z nekolika duvodu. Samotna zapletka byla pomerne originalni, gradace napeti umerna tempu filmu, naprosto uzasna a "sedici" hudba a v neposledni rade skvela zaverecna pointa, ktera proste musi prekvapit kazdeho. 4,5 za malickosti v chovani jedincu / zatykaci akce serioveho vraha pouze ve dvou atd. /, ktere ale k zanru stejne tak nejak patri. Premyslim, ze bych serii shledl celou, ale trochu se bojim, abych si pocit z jednicky nepokazil. No ... asi do toho pujdu, drzte mi palce. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální, strhující a originální thriller, kterému trošku škodí neustálé srovnávání se Sedm, které je samozřejmě ještě trošku někde jinde, hlavně co se týká hereckých výkonů a závěrečné pointy. Souhlasím s názory, že zde je pointa tak nějak na efekt, na druhou stranu, koho to nešokovalo. 100% ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Nepovažuji to za horor, protože se není čeho bát a film není v tajemném stylu, který má vyvolat v lidech strach. Považuji to, za velmi povedený thriller, který dokázal spojit brutální a drastickou stránku, s bohatým vnitřním smysluplným příběhem, který mě na filmu hodně fascinoval. V SAWU je něco z psychologie, něco z akce, něco z brutality, něco na přemýšlení. Jedná se prostě o velmi povedený film, který především dokáže překvapit. Hlavně závěr byl velmi překvapivý a povedený. V prvním díle, jsme se však s příběhem Jigsawa moc neseznámili, o to se postaraly nadcházející díly. ()

Virusman666 

všechny recenze uživatele

Děs a hrůza, když si člověk představí, že by se ocitl na místě obětí Skládačky... Jak někoho něco takového může jen napadnout? Plný počet ***** je málo. Při titulcích si člověk oddechne, že to byl jenom film... ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

Jelikož je tento díl první z celé série, jistě bude nejoriginálnější. Série Saw přišla jistě s něčím zvláštním, ještě neviděným. Což je obrovský plus. Dva muži v místnosti, musí udělat vše proto aby se zachránili. Něco o čem se jim ani nezdálo v těch nejhorších snech. Pointa na konci mě dostala, stejně jako scéna s uřezanou nohou. Pro mě osobně, ale byla dvojka o něco lepší. ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

Neubráním se tomu, abych po dlouhé době dal dalších 100%. Jinak to nejde, je to naprosto famózní film, který mě hodně, hodně zaujmul. Brilantnější dílo jsem asi neviděl. Vše je skvěle proplánované, do nejmenších detailů vymyšlené. Začnu od začátku. Hned po prvních minutách je jasné, že tohle není pro slabší povahy. Film má skvělou, i když velmi deprimující atmosféru, která je s přibývající dobou čím dál tím zajímavější. Na filmu nejvíce oceňuji především námět, je naprosto geniální, opravdu jeden z nejlepších příběhů, které jsem kdy viděl a zadruhé děj, ten je neuvěřitelně nepředvídatelný, ale i přesto skvěle přehledný v ději se vůbec neztrácíte a o průběhu máte skvělý přehled. Takovéhle filmy miluju, jak to skončí se totiž dozvíte až v úplném závěr, není to prostě tak, že hned od začátku někoho pronásledují a na závěr ho zabijí a to je konec. Tenhle film tak vybočuje z řad normálních filmů do řad absolutní elity. U tohohle filmu, stejně jako u Pána prstenů nemá cenu šetřit superlativy, jinak bych tu myšlenku nevyjádřil. Pak také herecké obsazení, vůbec jsem netušil, že tam bude hrát tolik mě známých herců, no znal jsem sice jenom 2, ale i tak. Zaprvé Michael Emerson, který se u mě proslavil díky seriálu LOST, se mi ohromě líbil, ta jeho role byla parádní, celou dobu si myslíte, že je hlavní padouch on a pak se na konec ukáže, že je... (nebudu prozrazovat). Každopádně to zahrál velmi důvěryhodně. Ale největší hvězdy jsou bez pochyby Leigh Whannell a Cary Elwes, jejich emocím jsem bez výhrady věřil a to jak si nakonec uřízl tu nohu, no úchvatné. Rovněž velmi obdivuji, že film lidi nutí zamyslet se nad sebou, je to o tom abychom se chovali slušně a náhodu se taky neocitli v nějaké té pasti, prostě o psychice, když se člověk do tohohle filmu pořádně vžije, tak ho to nepustí, celý film neuvěřitelně prožívá a bude o tom uvažovat ještě pár dnů, viz. já. Když jsem se o tamhle mistrovském díle poprvé dozvěděl, tak mi říkali, že je to neuvěřitelně brutální, já jsem byl rád, že brutalitu odsunuli do pozadí, pouze dokreslovala atmosféru a celkový pocit z filmu, hlavní prostor naštěstí nechali lidským pochodům. Je velmi zajímavé sledovat, jak se člověk zachová při různých situacích. No jen musím dodat, že se opravdu hodně těším na další díly. Jen dobře, že jsou ještě 4, také mi říkali, že tyhle následující jsou mnohem brutálnější, no uvidí se. Doufám, že si to moc nezkazí a že rozebrání příběhu Jigsawa bude stejně poutavé jako tohle všechno. ()

Formanovec 

všechny recenze uživatele

Uff, no to teda bylo něco. Já jsem se snad nenudil ani minutu, skvělá atmosféra a spoustu napínavých scén. Výborný konec + dobré herecké výkony a je vystaráno. Skvělý thiller. Doporučuji :) ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a poutavý horor, který člověka vtáhne do děje a nažene trochu napětí a strachu. Hodnocení: 75 % ()

NightScene 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první díl, málem jsem se rozplynul. Okamžitě jsem musel vidět další a další díly a dospěl jsem k tomu, že Saw má nejúžasnější příběh! Každý díl navazuje na ten před ním, v každém díle jsou nové pasti a nové zápletky a jelikož mi nevadí krev ve filmech tak jsem se opravdu vyžil v krutých scénách s pastmi. Saw je nejlepší horor co jsem kdy viděl a po každém zhlédnutí jednoho dílu jsem napjatě očekával co se stane v dalším. A myslím si, že James Wan chtěl tímto filmem i něco lidem sdělit. Myslím, že chtěl, aby se lidé zamysleli a žili spravedlivý život, nikoho neokrádali, nikoho neodsuzovali, nikomu neubližovali, jinak by se jim klidně něco takového mohlo stát. Na světě je dost šílenců, kteří by mohli něco takového napodobit. ()

FREEWHEELER 

všechny recenze uživatele

Geniálny thriller! S ktorým pokračovania nemajú nič spoločné a v podstate veci ničia tomuto skvostu meno. Naozaj veľmi pôsobivé, drastické, napínavé, okúzlujúce, nápadité, mätúce. Ja by som si chcel pozret Saw v režisérskom 120 minútovom. ()

Moni33 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuji kvalitní horor. Žádné "lekací" scény v každé minutě (které já opravdu nesnáším) a k tomu nezáživný děj. Saw je naprostý opak! Lekla jsem se v celém filmu jen jednou a to u muže ve skříni a přesto mi celou dobu film naháněl hrůzu - a to svým dějem. A hlavně mě dostal zase úplný konec, který jsem vážně nečekala. ()

Berzeger 

všechny recenze uživatele

Saw považuji za takřka mistrovské dílo, které má vypilované snad vše - herecké výkony, vývoj děje, masky... První díl navíc ještě není tak krvavý jako ostatní díly, napětí je zde gradováno spíše psychicky. Nechápu, proč James Wan po Saw opustil režisérskou židli a pokračoval na sérii jako producent; dnes a denně se mi ukazuje, že asijští tvůrci prostě horory umí... ()

EnderWiggin 

všechny recenze uživatele

Filmu by se dalo ledaco vyčíst, ale napětí tam bez debaty je. Místami jsem si říkal, že ty postavy na to jdou špatně a snažil se jim něco říct, pochopitelně zbytečně. Hnusu tam dle mého moc není, spíš jen náznakem, v tomto ohledu mi to připomínalo Fincherův SE7EN. Jen policie tady má míň prostoru. Jako krimi film jenom průměr, ale ta poslední scéna mě hodně dostala... To mi běhal mráz i za ušima. BTW: Připomělo mi to, jak T800 vstával při mém prvním zhlédnutí Terminátora z trosek hořícího kamionu... ()

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama