Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 359)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charlie Clouser: 1. Sturm - Front Line Assembly [6:07] ,2. Hello, Adam [3:57] ,3. Bite The Hand That Bleeds - Fear Factory [4:01] ,4. Last I Heard... [4:40] ,5. Action - Enemy [3:43] ,6. Reverse Beartrap [4:47] ,7. You Make Feel So Dead - Pitbull Daycare [3:49] ,8. X Marks the Spot [4:34] ,9. Wonderful World - Psycho Pomps [5:00] ,10. Cigarette [3:07] ,11. We're Out of Time [3:48] ,12. F**k This S*!t [4:09] ,13. Hello Zepp [3:00] ,14. Zepp Overature [2:38], ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Shodou náhod jsem si všiml, že píšu tisící komentář - tak to byla asi správná volba filmu na dnešní večer ! :) ... Tentokrát jsem si o filmu nic nepřečetl dopředu, neviděl jsem zdejší komentáře (jenom umístění v TOP 200) a udělal jsem dobře. Sice jsem čekal něco úplně jiného, ale o to víc jsem byl příjemně překvapen.... Originální, skvěle napsaný a výborně zrežírovaný thriller - prostě jasné čtyři ****. Za ten konec ovšem, to musím dát pátou ... už se těším na druhou projekci. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Bude tu spoiler. I já se připojím k dobrému hodnocení, co se týká atmosféry a překvapivého konce. Ještě i začátek se mi líbil, ale tak po hodině jsem si začal říkat, kdy už ti dva idioti přeříznou ten řetěz a vypadnou z tý místnosti. Času na to měli habaděj. (Trošku se v tom vyznám, přeříznout obyčejnou pilkou na železo půlcentimetrovej ocelovej hřebík netrvá víc jak pět minut. A pilka i když se zlomí, tak se jí dá řezat dál. A to jsem odhlídl od toho, že prostě stačilo jen přeříznout zámek a vykašlat se na těžkej řetěz. Takhle kdyby řetěz byl přivařený, to by bylo něco jinýho.) Rozjezd filmu skvělej, pohledy do minulosti postav (tedy převážně doktora, o tom fotografovi se nic nedozvíme) a ukázka vyšetřování jsou taky fajn. Jenže pak už je to příliš dlouho v tý umývárce a člověk si říká, že to nějak moc natahují. Konečné odhalení zločince samozřejmě diváka překvapí, hlavně možná proto, že je to tak rychlý, že mu nenechá vteřinu na zamyšlení a taky že NIKDO nedokáže ležet bez hnutí víc jak osm hodin a pak v klidu odejít. Další hloupostí čistě jen pro efek je taky to, že žádný člověk dohnaný k vraždění (jen aby si zachránil život) ty oběti ještě víc netýrá a pokud tedy má nějaký tak velký výčitky svědomí, až si nechá od sedící oběti několikrát sebrat zbraň, tak by je určitě netýral a neukájel se pohledem na dění v místnosti. Ale nechme být. Celkem film člověka zabaví, napnutej je těch prvních padesát a posledních deset minut taky a co bysme od horroru taky chtěli víc? Myšlenka a jakás takás pointa tu taky je, což poslední dobou nebývá zvykem. A osobně hodně oceňuju fakt, že se to nezvrhne v jen další zbytečnou vybíječku bez smyslu a důvodu alá Jason nebo Freddy nebo Mike (plus všeckny ty Vřískoty, Lovci myšlenek, Hostely, Lodě duchů a tak milionkrát dále). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle je špička mezi současnými horory a jeden z nejlepších hororů co jsem kdy viděl. Výborný scénář. Skvělá gradující atmosféra. Vynikající závěr, který jsem opravdu nečekal! A když vezmeme v potaz, že film stál směšných 1,2 miliónu dolarů, tak výsledek je neuvěřitelný. Jasných pět hvězdiček za jeden z nejlepších hororů poslední doby..... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když jsem Hru o přežití viděla poprvé, byla jsem naprosto šokována. Stala se jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Zajímavý a originální námět, který tu do této doby ještě nebyl, mistrovský scénář, úchvatná kamera, mrazivá atmosféra, jedinečná hudba Charlieho Clousera, přiměřené množství brutality a sadismu a naprosto masakrózní konec s šokující pointou. Herecky excelují Leigh Whannell a Cary Elwes v rolích Adama a Dr. Gordona. SAW také stvořil další hororovou ikonu. Jigsaw. Záhadný, zvrácený a svým způsobem také šíleně geniální člověk, který svou postavou vnesl na plátna nový fenomén. Ale bohužel komerční úspěch tohoto snímku vzal za své a filmaři se rozhodli, že následující pokračování by jim slušně mohla vydělat, a tak se pustili do postupné, bezduché demolice jednoho z nejoriginálnějších thrillerů poslední doby. "Most people are so ungrateful to be alive, but not you, not any more.", "I'm sick from the disease eating away at me inside. I'm sick of people who don't appreciate their blessings..." ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Když je John Kramer (Tobin Bell) v nemocnici, tak můžeme vidět na jeho stolečku náčrt medvědí pasti, kterou má na hlavě nasazenou Amanda Young (Shawnee Smith). (Kubaaa97)
  • Automobilová honička se natáčela v garáži skladiště tak, že se zhasla světla, přidala se mlha a auta se natáčela zepředu. (don corleone)
  • Britský časopis Empire zařadil film v žebříčku nejlepších filmů všech dob na 499 místo. (Folky)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama