Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 359)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou evidentně dva druhy lidí. Ti, kteří si neváží života, a ti (teď pozor, nepřijde očekávané "ti, kteří si ho váží"), kteří takové jedince odchytávají a jsou tak hodní, že jim (uzavíráním do obřích smrtelně nebezpečných pastí) dávají pořádně poučné životní lekce. Víc než cokoli jiného je Saw především psychologický thriller, který dokonale vykresluje povahu a pocity provinilého člověka. Trošičku si zahrává s etikou, když si dovolí soudit závažnosti prohřešků, takže z "těch učitelů" se nestávají kvintesenciální spasitelé, nýbrž jen geniální psychopati, ale o to tady až tak nejde. Jde o to, že je to pekelně vtahující a působivá podívaná, při které si (běžný) divák ani na minutku neoddychne. Navíc většina lidí si života neváží, a pokud jim Saw třeba jen trošku pomůže, aby si to uvědomili, je to víc, než co od filmu člověk může žádat (možná někomu může připadat absurdní brát si ponaučení ze Saw, ale když to jde z filozoficky obdobně laděného Jisatsu Saakuru, tak tady to jde taky). ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Překvapivá mozaika s šokující pointou, která se zdá být tak rafinovaná, až se do ní zamotali i sami tvůrci. (Nad použitím pilky k jinému účelu je radno nepřemýšlet.) Film také disponuje kvalitním hudebním doprovodem a prolízat se jeho hustou atmosférou až na konec je opravdový zážitek. Již nikdy se vám nejspíš nestane, abyste usnuli ve své fotografické komoře. [TOP 19/13 72%] ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Saw (= pilka) v mnohém připomíná legendární Se7en Davida Finchera, ale režisér James Wan je naturalističtější, drsnější a jde víc na efekt. Přesto mu jeho film žeru, a to jsem zavilý fanoušek Se7en. Snímek si drží po celou dobu hustou atmosféru, dokonale mě zarazil do sedadla. Z kina jsem vlastně odcházela docela dost vyklepaná, a to zejména díky několika skutečně vydařeným lekačkám. Scénář se také dost povedl, divákovi (i postavám samotným) se jednotlivé indicie odkrývají postupně. Nejlepší je ale fakt dost depresivní závěr. Sice trochu rozbourává jinak celistvý příběh, ale přesto je vynikající. Jediné, co se mi moc nelíbilo, byla hudba. Ze začátku působila dost rušivě, ke scénám se jednotlivé hudební motivy nějak nehodily. Jinak Saw překonal všechna má očekávání (moc jsem o něm nevěděla, když jsem se na něj vydala do kina), jedná se o nadprůměrný nervák. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dával 4 hvězdičky, ale čím více o Saw přemýšlím, tím sympatičtější mi tenhle film je (čistých 5 to ovšem není, takových pěkných 90%). Hra je originálně pojata a velmi pěkně se prolíná s vyšetřováním. Oceňuji především nápaditost tvůrců, co se pastí a rafinované hry týče, protože jde o zatraceně dobře promyšlenou mozaiku. Co se konce týče, souhlasím s tím, že je diskutabilní - vyvolává určité nejasnosti a filmu zbytečně ubírá na logice. Nicméně, ten konec je tak šokující a nečekaný, že jsem ochotný mu to odpustit. Jen málokdy mě něco tak nachytá, jako právě Saw a toho si cením... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Hmmm ťažký oriešok. Tento film rozhodne NEPATRÍ do TOP 200. Saw je však po dlhom čase prvý thriller made in Hollywood , ktorý zamestnal moje mozgové závity. Jedná sa o inteligentný film, ktorý je tak trochu podvodom na divákovi, pretože ho do poslednej minúty nechá hľadať koňa, aby nakoniec zistil, že sa na ňom vezie. Niekomu môže počet zvratov vo filme vadiť, ja som sa v nich však orientoval celkom dobre, čo bolo možno na škodu hodnoteniu. Nachádza sa tu totiž niekoľko zjavných nelogičností, ktoré nemôžem bez spoilerovania uviesť , a ktoré zrážajú moje hodnotenie. 7/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • James Wan si prý pro roli Amandy vybral herečku Shawnee Smith, protože byl do ní od svých mladých let platonicky zamilovaný. Nemohl uvěřit tomu, když roli skutečně přijala. (don corleone)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. ledna 2004 na festivalu Sundance. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v upraveném skladišti. (Pilda17)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama