Reklama

Reklama

O ztracené lásce

(seriál)
Pohádka / Rodinný
Česko, 2002

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Eva Hudečková (kniha)

Scénář:

Eva Hudečková

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Danica Jurčová, Zlata Adamovská, Jiřina Bohdalová, Vladimír Dlouhý, Zdeněk Dušek, Arnošt Goldflam, Hana Gregorová, Jiří Langmajer, Svatopluk Skopal (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Devítidílný televizní seriál O ztracené lásce byl natočen podle stejnojmenné knihy a scénáře Evy Hudečkové. Říši krále Skrčka z Fištrónu postihne prokletí, jedno neštěstí stíhá druhé, lidská srdce se naplní bezohledností a krutostí, ztracen je i královský syn Pravoslav. To všechno způsobilo zpupné rozhodnutí krále vykázat ze země lásku jako nepotřebnou a bezvýznamnou věc. Naději pro budoucnost přináší venkovské děvčátko Honza. Přestože jí sudičky daly do vínku mnoho požehnaných vlastností, neuchrání ji od osudových ran a bolesti. Musí projít mnoha těžkými zkouškami, je stíhaná spíš zlem než dobrem, stává se terčem zášti a zloby. Honza se ale odmítá podřídit zlu a nenávisti, hledá ve svém srdci lásku jako jedinou možnou cestu k ostatním lidem. Snaží se zachránit osud milovaného prince Pravoslava i celé země, často se ocitá v nebezpečí smrti, když se obětuje pro jiné. Její strastiplnou pouť provázejí pohádkové bytosti, často stejně nevyzpytatelné jako lidé, s nimiž se na životní pouti potkává. Šťastný konec vše napraví, je však draze vykoupen a cesta k němu vede peklem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

První díly se mi hodně líbily. Velká Honza už tak roztomilá nebyla, stále šlo ale o pěknou a celkem originální seriálovou "pohádku". Dokonce se mi i líbily scény ve vězení. Sabina Laurinová i ostatní princezny byly dokonalé. Zlom přišel při záchraně Pravoslava a hlavně tuším předposlední díl (matějská pouť). Kvalitu pohádky to srazilo na kolena, pohled na pobíhající kočičí ženy nebo co to bylo, které na sobě měly oblečky jak pro děvky mě zrovna nenadchl. Ba naopak. Ale musím pochválit Jiřinu Bohdalovou coby noubenku Langmajera. Nechápu jak to dokázala zahrát, ale bylo to dokonalé :-D na tu "pohádku" bych se koukla znova jen kvůli ní. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý, na pohádku netradiční až depresivní seriál mě velmi zaujal a s chutí se dívám na reprízované díly. Podle mě se jedná o neprávem nedoceněný seriál s výbornými hereckými výkony (Jurčová, Dlouhý, Langmajer...). Nevím, zda-li je to dáno předlohou, ale závěrrečný a předposlední díl mi přišla už trošku křeč a nemělo to takové kouzlo jako díly předchozí. Jinak bych snad dal i plný počet, už jen za tu odvahu, ale kvůli tomu konci mi to prostě "rozum" nedovolí. ()

Reklama

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Zpočátku příjemné překvapení, které se však s přibývajícími díly postupně mění v zdegenerovanou noční můru, která už ani neví, zda má, nebo nemá letět k plameni. Malá Honza tu děsnou klaďáckost ještě ustála, starší Honza v podání Danici Jurčové už ne. Ona - pro naše scénáristy pohádek to asi bude novinkou - není sympatická perfekčnost, ale nedokonalost, která se sobě samé dokáže zasmát. Navíc pokud tato postava prochází tolika těžkými ranami a bolestmi, není normální, aby si alespoň občas neulevila nějakými těmi vulgarismy, když už je tak hodná, že na viníky ani neřve. Prostě nemůžu si pomoci, ale tato pohádka je pro mě alarmním příkladem nezpracované touhy po dokonalosti, která se očkuje už i dětem, což je dle mě hnus. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Pohadka ktera vlastne neni ani tak pohadka o tom, ze princove jsou na draka. K tomu behani na treadmill to neni spatne a i me to zaujalo, ale prislo mi to jako takovy divny kockopes. Ty prvni dily byly docela dobre, potom to osvobozovani toho imbecila uz se mi tak nelibilo. Ja mam hodinove serialy rada, neb si to muzu nacpat do telefonu a pak u toho na pokracovani behat, takze mozna to dam za par let znovu, ale nadsenim jsem u toho nesilela. ()

geron 

všechny recenze uživatele

Je to pohádkový příběh , kterého hlavní postava je děvče Honza Jíru. Honza naštestí nezdědila špatné vlastnosti po svých rodičích a má velmi dobré srdce. Avšak cez celý svúj život musela projít strastiplnú cestu plnou překážek, bolesti a trápení. Vyslobodila prince Pravoslala ale královnou se nestala. A vždyť jak by ona mohla žít s člověkem , který má srdce z kamene. Nakonec vše dobře dobadlo a její srdce zústalo s milovaným Peciválem , který má tak šlechetné srdce jako ona. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (11)

  • Jediná skutečně existující místa, která jsou v seriálu zmíněna, jsou Uhersko (historické území převážně Maďarska) a Řím. Ostatní místa jsou fiktivní. (Nick321)
  • Zázračné „laudáníčko“, lektvar, který používá kmotříček Chropáč (Arnošt Goldflam) a Honza (Danica Jurčová) k tlumení bolesti a žalu, je laudanum, které používal například Paracelsus. Jedná se o derivát opia. (Nick321)
  • Když Honza (Danica Jurčová) v dobré víře lakomému rychtářovi Ťuntěrovi (Jan Vlasákú spravila ve sklepě rozbitý zámek, díky němuž jeho vlastní pacholci a děvečky chodili krást potraviny, nenapadlo ji, že v šesté epizodě ji v tom samém sklepě rychtář uvězní a že díky spravenému zámku se odtamtud nebude moci dostat. Pro diváka z toho plyne poučení, že občas je dobré některé věci nechat tak, jak jsou, i když to na první pohled není v pořádku. (Nick321)

Reklama

Reklama