Reklama

Reklama

O ztracené lásce

(seriál)
Pohádka / Rodinný
Česko, 2002

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Eva Hudečková (kniha)

Scénář:

Eva Hudečková

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Danica Jurčová, Zlata Adamovská, Jiřina Bohdalová, Vladimír Dlouhý, Zdeněk Dušek, Arnošt Goldflam, Hana Gregorová, Jiří Langmajer, Svatopluk Skopal (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Devítidílný televizní seriál O ztracené lásce byl natočen podle stejnojmenné knihy a scénáře Evy Hudečkové. Říši krále Skrčka z Fištrónu postihne prokletí, jedno neštěstí stíhá druhé, lidská srdce se naplní bezohledností a krutostí, ztracen je i královský syn Pravoslav. To všechno způsobilo zpupné rozhodnutí krále vykázat ze země lásku jako nepotřebnou a bezvýznamnou věc. Naději pro budoucnost přináší venkovské děvčátko Honza. Přestože jí sudičky daly do vínku mnoho požehnaných vlastností, neuchrání ji od osudových ran a bolesti. Musí projít mnoha těžkými zkouškami, je stíhaná spíš zlem než dobrem, stává se terčem zášti a zloby. Honza se ale odmítá podřídit zlu a nenávisti, hledá ve svém srdci lásku jako jedinou možnou cestu k ostatním lidem. Snaží se zachránit osud milovaného prince Pravoslava i celé země, často se ocitá v nebezpečí smrti, když se obětuje pro jiné. Její strastiplnou pouť provázejí pohádkové bytosti, často stejně nevyzpytatelné jako lidé, s nimiž se na životní pouti potkává. Šťastný konec vše napraví, je však draze vykoupen a cesta k němu vede peklem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Heretique 

všechny recenze uživatele

Deprese, nic moc pro děti. Kromě předposledního dílu bych ji rozhodně nezatracoval. Andersen je taky brutus a přitom nádherný. Jsou tam dost silné momenty jako např. smrt statkářky nebo díl s Floxínou, psycho Janek atp. Navíc je ta série takovou nadčasovou parafrází - pár hodných a chytrých lidí, ale spousta závistivců, lhářů a podvodníků. Hodně prospěchářství, nespravedlnost, "honba za pokladem" nebo taky apatie a lidi, o kterých ani nevíte, co si máte myslet (třeba ženská s bodláky v posledním díle nebo komedianti atd.). Někdy je to takový děs, že člověku nejlíp poradí cigoška zalitá ve skle. :) Atypická je i happy endem možná trochu mimo očekávání. Bez povšimnutí by neměla zůstat také hudba Milana Kymličky. Ale samozřejmě tam byly i slabší momenty (např. Brožová v plátové zbroji, rozumberské muzikantské krysy nebo divně obscénní pasáž se songem na kolotoči v 8. díle). Přes to všechno dávám vysoké hodnocení, protože je to zkrátka originál a mimořádnost. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

První díly se mi hodně líbily. Velká Honza už tak roztomilá nebyla, stále šlo ale o pěknou a celkem originální seriálovou "pohádku". Dokonce se mi i líbily scény ve vězení. Sabina Laurinová i ostatní princezny byly dokonalé. Zlom přišel při záchraně Pravoslava a hlavně tuším předposlední díl (matějská pouť). Kvalitu pohádky to srazilo na kolena, pohled na pobíhající kočičí ženy nebo co to bylo, které na sobě měly oblečky jak pro děvky mě zrovna nenadchl. Ba naopak. Ale musím pochválit Jiřinu Bohdalovou coby noubenku Langmajera. Nechápu jak to dokázala zahrát, ale bylo to dokonalé :-D na tu "pohádku" bych se koukla znova jen kvůli ní. ()

Reklama

Anapi 

všechny recenze uživatele

Celý seriál jsme s kamarády ve Švýcarsku zkoukli hned několikrát, a to z toho důvodu. Je to naprostý, totální psycho (skleněná koule, Janek, myší orchestr, zámek). Prvních pět dílů seriálu je na českou pohádkovou scénu vcelku unikát, v pátém díle nastává přelom a poslední čtyři díly jsou naprosté psycho ve stylu lacině natočeného snímku na přelomu tisíciletí (vypovídá o tom režisérova technika a styl točení). Teď se dostanu k Čičulínám: tyhle děvky by měly v seriálu zrušit a natočit s nimi vlastní snímek ve stylu laciných pornofilmů osmdesátých let minulého století. Herecké obsazení seriálu vcelku sedlo, překvapila Lucie Bílá v roli Pavoučnice Sklepnice, stejně jako kat, který se výrazem ve tváři ztotožňoval s D. Landou. Nečekaný konec (mile) překvapil, s psychotropní látkou v krvi 5/5. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Tento seriál, ač místy depresivní je pohlazením po duši. To pojetí lásky, která hledá někoho, kdo po ní touží... ta úžasná hudba (chvílemi velmi připomíná Barberovo Adaggio, které tak miluju)... tenhle seriál prostě neřeším a užívám si ho. Snad jen cesta z Krutoslaviny říše zpět je OBČAS přehnaná a natahovaná, ovšem závěr seriálu mě vždycky dostane. Miluji to a kupodivu i manželovi se tento seriál líbí ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Zpočátku příjemné překvapení, které se však s přibývajícími díly postupně mění v zdegenerovanou noční můru, která už ani neví, zda má, nebo nemá letět k plameni. Malá Honza tu děsnou klaďáckost ještě ustála, starší Honza v podání Danici Jurčové už ne. Ona - pro naše scénáristy pohádek to asi bude novinkou - není sympatická perfekčnost, ale nedokonalost, která se sobě samé dokáže zasmát. Navíc pokud tato postava prochází tolika těžkými ranami a bolestmi, není normální, aby si alespoň občas neulevila nějakými těmi vulgarismy, když už je tak hodná, že na viníky ani neřve. Prostě nemůžu si pomoci, ale tato pohádka je pro mě alarmním příkladem nezpracované touhy po dokonalosti, která se očkuje už i dětem, což je dle mě hnus. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (11)

  • Bohyně Krutoslava, která unesla prince Pravoslava (Ondřej Brousek), se ani v jednom díle fyzicky neobjeví. Pouze v první epizodě je vidět její socha a slyšet její kroky a zlověstný smích. (Nick321)
  • Zázračné „laudáníčko“, lektvar, který používá kmotříček Chropáč (Arnošt Goldflam) a Honza (Danica Jurčová) k tlumení bolesti a žalu, je laudanum, které používal například Paracelsus. Jedná se o derivát opia. (Nick321)
  • Natáčení probíhalo na Kopicově statku v Českém ráji, v městečku Úterý a v Telči. Natáčelo se také ve skanzenu v Přerově nad Labem, Třebízi, na hradě Kost a Pernštejn. (M.B)

Reklama

Reklama