Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Kemr v orientální pohádce o tom, jak chytrý Nasreddin odhalil, komu právem náleží ruka půvabné princezny Chanšajm... Princezna se zamiluje do jednoho ze strážců svého otce-chána. Jenže otec ji nutí, aby se provdala za syna jeho zemřelého přítele, jemuž ji už jako dítě zaslíbil. Princ Abdul přijíždí s poselstvem a skříňkou se šperkem s měsíčním kamenem, jímž se má prokázat. Příští den, kdy se mají konat zásnuby, se skříňka se šperkem ztratí. Je tu ale moudrý Nasreddin, který se chopí vyšetřování a s pomocí kouzelného měsíčního kamene odhalí pravdu, který z bratrů je ten pravý ženich pro princeznu... (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Exotická pohádka z dálného Orientu, kde je krásná princezna (na černovlásku proměněná blondýnka Kateřina Macháčková), lišácký Nasreddin a bratři Anvar a Abdul Štěpánkovi. Nevím o mnoha filmech, kde by tihle dva hráli spolu (kecám, nevím o žádném dalším) a vidět ve filmu bratry, kteří jsou si skutečně podobní, jak si bratři mají být, je pro mou dušičku autistického diváka příjemné. Samozřejmě, příjemné pro mě jako pro diváka je i to, že roztomilou princeznu získá ten hezčí a sympatičtější z obou bratří. Škoda, že k nám mystický Orient neproniká i v současnosti pouze ve formě svých půvabných pohádek. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Orientální pohádka a jeden malý detektivní případ, jako stvořený pro lišáckého Nassredina. Příjemná atmosféra, zajímavé kostýmy, vynikající herecké obsazení v čele s oběma bratry Štěpánkovými a kouzelným Josefem Kemrem v titulní roli. Ze zlatého fondu československé pohádkové tvorby. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tyhle orientální pohádky ně vždycky moc bavily a obsazení bylo vždy výborné. Vidíte, jak byl Petr Štěpánek krásný? ale hlavně, byl tu výborný, inteligentní děj, takže celkově skvělé. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Verim, ze pro dnesniho detskeho divaka je tato pohadka nekoukatelna, bohuzel. Stejne tak i pro nepozorneho divaka. Ti ostatni ji ale musi ocenit. Krasny scenar, chytre dialogy a Josef Kemr... To byl herec svetoveho formatu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka má jediné mínus - je černobílá. Není tedy tolik lákavá pro dnešní děti, ale jinak je rozhodně má čím zaujmout. Vynikající obsazení neselhává ani v jedné personě, zábavná hudba a občas podařené hlášky prostě musí bavit. Už poněkolikáté se v české pohádce dostáváme na arabský dvůr, kde chán svou dceru zaslíbil synu svého už zesnulého přítele. Jenže přítel měl dva syny - jednoho hodného a spravedlivého, druhého nepodaru. A když přijde o chánovu dceru žádat jeden z princů, nastává otázka, zda je to ten správný syn a kde je vlastně ten druhý. Otázku má rozluštit čelenka s kouzelným kamenem. Jenže ta se ztratí. Ještě že je na dvoře moudrý a chytrý rádce Nassredin, který všemu přijde nakloub. Místy opravdu velmi vtipná a veselá pohádka, ve které září svým prostým způsobem Josef Kemr, který si svého Nassredina zahrál s velkou chutí a krásně si ho užil. Ale i další herci si své role užívají a i to je důvod, proč si tuhle pohádku občas z televizního archivu vytáhnout. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Stará orientální pamětnická pohádka s netradičním námětem a dobrým hereckým obsazením, která už dlouho a neprávem byla v televizi opomíjena. I když se jedná o studiovou pohádku, líbila se mi jednoduchá výprava i nákladné efektní kostýmy, škoda že jen černobílé. Pochvalu si zaslouží i herecké výkony. Nejen princezna byla krásná, ale tentokrát i dva princové v podání mladých bratří Štěpánků odpovídali mé představě, jak má takový pohledný princ vypadat. Také herci vedlejších rolí to neodbyli, zvláště vynikl Josef Kemr a jakožto chánův rádce Nasredin perlil svým humorem a bystrým rozumem. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prestoze vypravou lacina, studiova pohadka, tak musim uznat ze kvalitu ma. Minimalne pozornost si udrzi, prestoze pribeh za sokujici nebo novatorsky oznacit nelze... Herecky dobre obsazeno, a princezna Chansajm je mlada a krasna... :-))) ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Pohádka v orientálním hávu pojednává o lásce, které ke svému naplnění musí překonat několik překážek. Pomůže jí v tom důvtip a humorný nadhled. Všichni si v pohádce vedou nadmíru dobře, do samého konce napínavé, takřka detektivní, a přitom pohádkové, popisuje lásku, která se snoubí se ctí a trpělivostí. Pověstnou nit tohoto zdatně provedeného klubíčka v rukou drží postava ztělesněná Josefem Kemrem, jež příběhu dodává humor a návod správného života. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herci v další z mnoha orientálních pohádek. Tentokrát ponechám bez komentáře, že jde o čistě studiovou pohádku odehrávající se na jednom place. Pohádka ale postrádá jakoukoli zajímavost a je vedena čistě v duchu vyšetřování Sherlocka Holmese, což ale jednak ztrácí punc pohádkovosti a jednak to člověka opravdu unudí a to přesto, že sledujeme dobré herecké výkony. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Vynikající, pamatuji si ji z dětství. Je smutné, že tolik let ležela v archivu ČT bez povšimnutí, zatímco se do programu stále zařazují mnohé nejapné pozdější pohádky. Přijde mi, že v archivu mají pěkný nepořádek a že dramaturgové se příliš nenamáhají... Fascinuje mne tu zejména detektivní zápletka, výborně odvyprávěná, srozumitelná, s gradací - s tímhle už se dneska nikdo nevymýšlí, viz některé naše nejnovější detektivní seriály. Promyšlené dialogy. Výborné herecké obsazení herci, co umějí hrát (mluvit, hýbat se, gestikulovat...). Všechno zkrátka do sebe zapadá. Výprava a kostyméři mysleli na to, že se pohádka točí černobíle a zajímavě zkombinovali různé vzory a tvary, které pohromadě přinášejí pastvu pro oko i na čb materiálu. Doufám, že z archivu vytáhnou i další lahůdky, černobílých orientálních pohádek bylo víc - snad nezmizely v propadlišti dějin? ()

KT_2011 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení, průměrná režie, občas hrozná kamera a velmi chybující scénář a dramturgie, trochu delší stopáž. I když tolik chybujících, nic z toho nespadne vysloveně do průšvihu a hlavně díky hercům slušně koukatelné. Všimněte si, jak se rvačce rozjedou kulisy :-D V závěru zase kamera rychle zoomuje, aby nebyl dlouho vidět mikrofon vlevo nahoře :-) ()

007hanka 

všechny recenze uživatele

Tyhle černobílé pohádky z konce 60. a začátku 70. let jsou opravdu skvostné. Jednak mají bez přehánění hvězdné obsazení, jednak mezi nimi není žádná, kde by hlavní hrdinka nebyla opravdu super štramanda a jednak mají hlavu a patu. Přesto, že se většinou jedná o předělávky nějaké knižní pohádky, dramaturg a scénárista odvedli poklonyhodnou práci a v tomhle konkrétním případě navíc exceloval Kemr, který skoro nesleze ze záběru a krom toho má k dispozici i výjimečnou stopáž pohádky, tudíž se tam pořádně vyblbnul. A ani bratři Štěpánkové nebyli z zahození, bejt princezna, já bych tak snadno nevolila :-) ()

Reklama

Reklama