Reklama

Reklama

Vykoupení

  • Česko Claim na hluchém potoku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1867. Před dvaceti lety prodal jistý prospektor za výhodný dílec svou manželku i dcerku jinému zlatokopovi. Nyní Daniel Dillon patří mezi velice bohaté muže, víceméně ovládá celé jedno malé městečko. Jenže právě sem zrovna přijíždějí dvě ženy, aby mu připomněly jeho minulé hříchy. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hned po prvním flashbacku musí být literárně vzdělanému divákovi jasné, že se vlastně dívá na adaptaci Hardyho Starosty casterbridgeského, pouze přesazeného do montanských hor. Adaptace to je zajímavá, film je pro mě jednou z několika výjimek, kdy se mě více líbil snímek než jeho knižní předloha. V každém případě jsem velmi spokojen - jak s převedením Starosty casterbridgeského, tak s brilantní, přímo lahůdkovou režií, realistickou, ale zároveň inteligentně a silně romantickou atmosférou a velmi plastickými a dobře zahranými postavami. Peter Mullan vystihl hardyovskou postavu člověka, jehož dostihla jeho minulost, na jedničku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Snímek o pykaná za vlastní chamtivost. Výborně natočené, obohacené o precizní herecké výkony - zaujal hlavně mladý Wes Bentley, ale i Paul Mulan v roli DIllona, kolem kterého se točí celý příběh. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Působivé westernové drama, zbavené snad všech žánrových klišé. Před minulostí nikdo neuteče a zapomenuté události náhle ožívají. Tenhle film není o střílení, je to spíše psychologické drama o svědomí, zasazené do Montanských hor. Herecky si vedou skvěle všichni přítomní, nejvíce snad Peter Mullan, Wes Bentley a Nastassja Kinská. Hlavně zde ukazuje a dokazuje, že se potatila. 75%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ztratit milovanou ženu za jeden život hned dvakrát je smutné, horší však přijít o milované dítě, které jste tolik chtěli mít, avšak nebýt těch zatracených pozemských statků... Chladné drama z dávných westernových dob. ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Že ja somár som si myslel, že pôjde o kvalitný zimný, zasnežený western so sexi Millou Jovovich. Holt, nemal som si pozerať miestnu galériu. Snímka, pri ktorej sa neuveriteľne tešíte, kedy už konečne skončí a budete si ju konečne môcť vymazať, aby ste mali viac miesta na disku. Nechutné bozkávačky a sexovačky Milly Jovovich s o 50 rokov starším dedulom, ktorému by sa nepostavil, ani keby ste mu strelili do kolena. Áno, mestečko (a teda exteriéry) vyzerajú v skutku slušne, o to horšie už ale vyzerá samotná krajinka (scenérie). A celé to pôsobí lacno. Ani nie ako Bčko ale Cčko. Navyše je to jeden z tých westernov, v ktorých sa horko ťažko vystrelí čo i len jediná guľka. Každopádne, ako milovník Milly Jovovich a westernov môžem konštatovať, že to mám za sebou a bez menšej ujmi na zdraví. Len ten čas mi nik nevráti. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Casterbridgeský starosta jako americký pionýr? Hardyovská adaptace na pozadí nejpokrokovější americké stavby? Proč ne. Příběh muže, pro kterého společenský vzestup byl morálním pádem, a následný pád pak vlastně osobním vykoupením, je bezesporu poplatný jakémukoliv žánru i době. Mělo to pár silných míst, ale u westernu bych ocenila více vnitřní dynamiky a u romantického dramatu méně nudy...a také naopak. Takto mi nezbývá, než s nostalgií vzpomínat na dnes klasický, výborný britský televizní seriál "Casterbridgeský starosta" (1978) s Alanem Batesem, který jsem viděla jako dítě, a který mne časem přivedl k samotnému autorovi. 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda je to tím pohledem neamerickýma očima, ale tenhle film mi připomněl Jízdu s ďáblem Anga Leeho. Také se odehrává v kulisách typických pro western, ale je to spíš drama, také sází na zajímavé herecké výkony (tedy hlavně Peter Mullan, Sarah Polley a Wes Bentley) a také ho má pevně v rukou režisér, který točí každý film jinak, podle toho, co daná látka potřebuje. A výsledek je také hodně povedený. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíše než jako romantické drama bych to viděl na rodinnou tragédii, jíž dělá westernové prostředí žánrově netradiční kulisu. A o to je to příjemnější, protože spíše než na tradiční klišé jsem se mohl soustředit na umně vyvolanou atmosféru zapadlého horského městečka a především pak na herecké výkony, jimž vládl Peter Mullan. Z ostaních bych jmenoval ještě Millu Jovovich, která zde ztvárnila jednu ze svých nejlepších rolí. 80% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Kaňon samé zlato, Claim na Hluchém potoku, Poslední výstřel Davida Sandela - romantické povídky Jacka Londona. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Rozvláčne, ploché, predvídateľné. Som veľmi veľmi sklamaná. Asi som čakala príliž. Film som si pozrela len kvôli tomu, že ako autora označili Thomasa Hardyho. Škoda jednoduchej zápletky. A nie výrazného spracovania, ktorému chýbaj náboj a uveriteľnosť. Príliž sa totiž nedala prežívať ani smrť matky ani osobná tragédia Dillona. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Herci pôsobia v tomto neúspešnom pokuse o veľkolepý a hlboký western o kalifornskej zlatej horúčke rovnako zamrznutý ako krajina. 5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nečakajte žiadnu "kovbojku" ako sme kedysi označovali westernové filmy. Ide o obyčajnu drámu z 19. storočia z oblasti dalekého západu Ameriky. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Do městečka, které nyní žije hlavně stavbou železnice, která by mohla městu přinést věčnou prosperitu, přijíždí dvě ženy, které mají nečekaný vzkaz pro místního vůdce, Dillona (Peter Mullan). Mladší z nich, Hope (Sarah Polley) je totiž jeho dcerou, kterou před mnoha lety směnil za kus půdy. A dnes přichází čas, kdy se musí se svou minulostí vyrovnat... Westerny obvykle můžu, a to i ty neobvyklé. Ale Vykoupení mi zase až tak moc nesedělo, po většinu filmu jsem se docela dost nudil, a rodinné vztahy zúčastněných mne upřímně nechávaly klidným. To už mne více bavila ta stavba železnice i se závěrečným rozuzlením, ale to bylo na dvouhodinový film málo. Ani herecké výkony mne nijak moc nenadchly - od Petera Mullana, Milly Jovovich, Wese Bentleye či Nastassjy Kinski jsem čekal přece jenom víc... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vykoupení z dávného hříchu se neděje okázalými řečmi, ovšem tíže viny i výčitek je pod kultivovanou tváří mocného muže i nemocné ženy jasně patrná. Výmluvná gesta (přesunutí domu) vydají za tisíce slov. Tato ústřední linie se pak váže na příjezd(y) zeměměřičů od železnice, jejíž zavedení, či naopak odklonění, může znamenat blahobyt, nebo zkázu, celého prospektorského městečka. Morální ambivalentnost příběhu podtrhují nečitelné postavy, jelikož žádná není úplně dobrá ani zlá, maximálně zatím pouze nevinná (Hope); jeho chladné, psychologické emoce však kromě nádherné sněhové krajiny rozpaluje už jen málo využitá hypnotická hudba Michaela Nymana, díky níž sahal po 4. hvězdě. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Považovat The Claim za western je prvotní chyba, které se můžete při přístupu k tomuto filmu dopustit. Tou druhou je nedát mu šanci. The Claim vypráví příběh mocného muže, kterého dostihne nemorální minulost a on je ochoten dát za nápravu vlastních životních chyb celý svůj život, vše co dokázal a vybudoval. Opravdu emotivní příběh je odvyprávěn v atipickém pojetí - flashbacky se nekontrolovaně prolínají realitou (asi tak jako myšlenky pana Dillona), film má velmi zajímavou kameru (na kterou si musíte sice chvíli zvykat, ale ve výsledku je velmi příjemná a originální - především pokud jde o perspektivu ostření jednotlivých záběrů) a vše se nese v příjemném neamerickém pojetí. Nevíc, herecké obsazení je na velmi slušné úrovni a nemohu se nezmínit o vše dokonale podtrhující podmanivé hudbě Michaela Nymana. Film, který stojí za vidění, kterému je potřeba dát trochu vlastních pocitů a myšlenek a jenž vám je plnou měrou dokáže vrátit.... ()

Reklama

Reklama