Reklama

Reklama

300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Sedem krátkých filmovych príbehov od siedmych uznávaných režisérov, z ktorých každý sa zameral na vážnu situáciu iného detského protagonistu v inej časti sveta. John Woo režíroval čínsku časť, Ridley and Jordan Scott (Veľká Británia), Spike Lee (USA), Stefano Veneruso (Taliansko), Katia Lund (Brazília), Mehdi Charef (Afrika) and Emir Kusturica (Srbsko a Čierna Hora). Táto skupina významných režisérov z rôznych krajín sveta a rozličných náboženstiev natočila v osobnom ponímaní epizódy odrážajúce dramatické ľudské osudy. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici. Tento projekt má za cieľ, využívajúc komunikatívnu a evokujúcu silu kina, zvýšiť obzor poznania a citlivosti voči dramatickej existencii detí v rôznych častiach sveta. Zobrazuje deti, ktoré sú pričasto nechránené a ignorované, a tiež má zosilniť pocit solidarity vzhľadom na ich ťažké životy. Táto unikátna ambiciózna medzinárodná produkcia, ktorej zisk bude zozbieraný a uložený vo „všetkých neviditeľných deťoch“ pomôže fondu, ktorý bude financovať zdravotnú starostlivosť, stravu a vzdelávacie programy pre deti v Afrike a tiež bude spolupracovať s UNICEF a the United Nations World Food Programme. Film bol nakrútený v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Talianskej republiky, Svetovým potravinovým programom Spojených národov (WFP) a fondom UNICEF. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

e(l)a 

všechny recenze uživatele

5 hvězd a nemám co dodat... Zkrátka dokonalé. Natočeno dokumentárním stylem a podkresleno skvělou hudbou. Některé příběhy člověka zasáhnou méně, některé více (těmito pro mě jednoznačně byly příběhy o holčičce trpící AIDS a poslední příběh "Song Song and Little Cat"). Tohle je výjimečný film, který neprosí o laciné emoce, spíše nabízí strohý pohled do životů těchto dětí, ale přesto málokoho nechá chladného... Vřele doporučuji! ()

-henry- 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení - ani v pozitivním ani negativním smyslu. U většiny povídek je znát, že autoři jsou lehce bezradní s 15minutovým limitem a dětským tématem (málokdo se obešel bez dospěláckého sentimentu). Nejkonzistentnější a nejlépe uchopený mi přišel příběh dvou dětí z Brazilie (Katia Lund nepotřebuje dojímat), pocit z dětství zase zdařile evokovala Scottí rodinka ("Jonathan"). Nespravedlivé by bylo neocenit i sociálního popaře Spika Leeho, který si umí vybrat téma a zpracovat ho upřímností sobě vlastní ("Jesus Children of America"). ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Myšlienka pomôcť deťom je pekná. Zo siedmych filmov sú 4 výborné: od Spika Leeho, Katii Lund, Ridleyho Scotta a Stefana Venerusa. V niektorých sú dosť slabé herecké výkony a posledná od Johna Woo je príliš rozvláčna, prehnaná. Myslel som, že Woo už opustil komunistickú školu režisérstva. ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin, nejvíc u mě zabodovaly epizodky od režisérů Kusturica (4*), Lund (5*), Woo (5*) a Lee (5*), naopak jsem nějak nepochopil Scotta (1* až odpad), moc mě nezaujal snímek od Verenusa (1*) a příběh od Charefa (2-3*) byl tak nějak vytrženej z kontextu. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

7 nevyrovnaných příběhů o různých podobách dětství. Některé výborné (Jesus Children of America - Spike Lee, Bilu e Joao - Katia Lund), jedna výborná, ale absolutně pokažená svým závěrem (Song Song and Little Cat - John Woo), zbytek ničím zvláštní... 65% ()

Ivec 

všechny recenze uživatele

Výborné podanie, závažnej problematiky a o to pôsobivejšie, že nie je servírované pohľadom jediného človeka... Tu vôbec nie je treba hovoriť o hereckej stránke filmu, ale skôr o režijnom spracovaní. A v tomto smere Spike Lee a John Woo odo mňa dostávajú hraničných 100 bodov za svoju prácu. Naozaj dobrý,pútavý a v neposlednom rade veľmi dôležitý snímok. ()

Marťulka 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit povídky jednotlivě, ale shrnu to - všechny mě zasáhly u srdce a ještě dlouho jsem nad tím vším přemýšlala. Nejhorší na tom všem je, že všechno to, na co bylo ve filmu poukázalo, je fakt a né pouhá fantazie režiséra... ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Veľmi stručne: Poviedka č.1 (Mehdi Charef) - nenadchne ani neurazí, celkom ujde ... č.2 (Emir Kusturica) - nič moc, záver vcelku fajn ... č.3 (Spike Lee) - veľmi veľmi dobrá, špičkové herecké výkony, dobrý námet ... č.4 (Kátia Lund) - nuda, takmer bez deja ... č.5 (Jordan Scott & Ridley Scott) - bez zmyslu, príliš naivné ... č.6 (Stefano Veneruso) - myšlienka divná, zopár zbytočných scén, nijak neoslní ... č.7 (John Woo) - GE-NIÁL-NA !!! Nádherná poviedka, ktorá človeka priklincuje, krásne spracovanie, výborná práca s kamerou, pekná hudba, silné posolstvo. Jasný líder spomedzi poviedok, ktorý v závere výrazne vylepší celkový imidž filmu. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Neviditelné děti jsou vydařeným filmem, který plní svůj úkol - upozornit na určité problémy, dotýkající se každého státu a člověka. 60 % (Leoš Flodr, Ci 01/2008) ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Tanza - ***, Blue Gypsy - ***, Jesus Children of America - *****, Bilu e Joao - *****, Jonathan - **, Ciro - **, Song Song and Little Cat - *****. Určitě dobrý projekt k zamyšlení, proti lhostejnosti, k uvědomění si hodnot atd. Nejvíce se mi líbil Spike Lee a jeho příběh malé Blancy, která díky nemoci může na život, který většina ostatních považuje za normální, zapomenout. Bilu e Joao byl takový svěží příběh dvou (zřejmě sourozenců), kteří se celý den dřou s nejistým výsledkem, aby jim pak na konci celého dne vinou všech možných příživníků zbylo pár drobných. Pěkný by i poslední příběh Johna Woo o kontrastu mezi "bezstarostným zajištěným životem" a každodenním bojem o přežití a touhou po tom základním, co většina lidí považuje za samožřejmé. Ostatní příběhy mě až tak neslovily. ()

Akvidizerp 

všechny recenze uživatele

ty scénáře snad psal ještě Ch. Dickens a nejpozději Zavattini akorát se zasadili do dnešní doby a různých kultur, jen Spike Lee měl nový příběh navíc pochopil krátkou metráž a zkratku, kterou vyžaduje a tím zvedl celý film ( i když R.Scott a J. Who to se sebe parodičností a neopravdovostí opravdu přehnali) ()

Pimpy 

všechny recenze uživatele

Bohužel pro mně, jsem neviděl první tři povídky. Musím uznat, že mě jednotlivé povídky doslova přikovaly ke gauči, jediné co bylo slabší byl snímek od Scotta, naopak Woo mi skoro vehnal slzy do očí a dát ho na konec celé série byla hodně dobrá volba. Jen díky jemu dávám plný počet, jinak o hvězdu míň. Povinně se musím podivat na první tři povídky. ()

rbrandt183 

všechny recenze uživatele

Dosť nespravodlivé staré 2*-čkové hodnotenie súviselo s tým, že spracované téma nie je vôbec , ale vôbec veselé. Každopádne sa nedá uprieť tvorcom snaha a nápady. Blue Gypsy (3*), Ciro (4*), Jesus Children of America (2*), João and Bilú (4*), Jonathan (4*), Song Song and Little Cat (4*), Tanza (2*). ()

david666 

všechny recenze uživatele

Tak jak se dalo čekat, některé snímky jsou slabší, některé však výborné. Zejména díky příběhu pod taktovkou Spike Lee a Johna Woo se oplatí na film podívat. Jedná se o hodně citovou záležitost, která člověka chytne za srdce. Holt děrt si své rodiče nevybírají - bohužel. ()

milhouse86 

všechny recenze uživatele

Niektoré poviedky pôsobia nudne a bezmyšlienkovo, ako keby kvôli krátkemu času režisér nedokázal do deja vtesnať všetky svoje myšlienky a potom sa len pýtam, čo mi to chcel vlastne povedať? Najslabšie hodnotím poviedky Tanza (Charef), Jonathan (Scottoci) a Ciro (Veneruso), naopak jednoznačne najlepšia bola posledná, Song Song and Little Cat (Woo). Jesus Children of America, (Lee) a Bilú e João (Lund) hodnotím ako solídne drámy, ktoré majú čo povedať a Blue Gypsy je typický Kusturica, takže ak vám jeho štýl sedí (mne áno), sadne vám aj Blue Gypsy. Keby mám všetky poviedky hodnotiť zvlásť, dával by som od 2 po 4 hviezdičky, globálne hodnotenie je 3. ()

Santiago. 

všechny recenze uživatele

Ano, mohlo to být i lépe natočené a místy toho patosu bylo až příliš, ale přesto jde o nádherný pohled do ne vždy krásného a bezstarostného dětského světa. Vlídně podané těžké téma, které svým zpracováním může oslovit i mainstreamové publikum, což beru v tomto případě jako pozitivum :). ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Nádherný, leč dosti nekonzistentní film. Jasně, když má film sedm částí dalo se to čekat, přesto mě ale překvapilo, kdo z hvězdných režisérů zazářil a kdo naopak z mého pohledu pohořel. Vezmu to popořadě. První příběh od Charefa o dětských vojácích mě hned zaujal, neotřelé téma o nemožnosti volby a únavy z válčení, ztráta dětství, to vše mě zasáhlo a zasloužilo by si 4 hvězdy. Navazující příběh od Kusturici z prostředí dětského nápravného zařízení je dravé, chvílema i vtipné pojednání o hříších rodičů, jenž ovlivňují své děti a za mě další 4 hvězdy. Spike lee a jeho příběh plný drog a zklamání které život přináší bych ocenil 3 hvězdami. Z příběhu režisérky Lund se dalo vytáhnout mnohem víc než jen popis běžného dne brazilských sourozenců, ale stále zůstávám na spokojených třech hvězdách. A teď přichází to nejhorší, tedy část od Ridleyho Scotta a jeho dcery který je ze všech částí nejhorší, absolutně nudný a z mého pohledu k tématu nic zajímavého nepřinášející příběh, slabé 2 hvězdičky. Předposlední Veneruso pokračuje v Ridleyho šlépějích a příběh o mladém kapsáři dostává už o něco lepší 2. Zachráncem celého filmu se pak překvapivě stal mistr akce John Woo. I když pokud člověk vnímá kormě akce i děj Lepšího zítřka nebo Killera, zas tak překvapen nebude. Tady se jde s emocemi pomalu ale jistě až na dřen a přiznávám, že i nějaká slza ukápla, zasloužených 5 hvězd. Celkově tak jsem mezi třemi a čtyřmi, ale i přes nádherné dílo od Johna Woo je pro mě část od Ridleyho Scotta takové zklamání, že dávám silné tři s tím, že shlédnutí filmu bych ale rozhodně všem doporučil. ()

Dacsus 

všechny recenze uživatele

Sere vás to? Tak prestaňte byť trdlami, ktoré fajčia vtáky korporáciam, ktoré zarábajú desiatky až stovky miliárd ročne, ale na toto serú. Nie vy, ale to jedno percento zmrdov, čo vlastní viac ako polovicu svetového bohatstva, by malo čosi podniknúť. ()

Reklama

Reklama