Reklama

Reklama

Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova

(TV film)

Obsahy(1)

Pohádka vypráví o chudém mlynáři Martinovi (P. Haničinec), který dostal od vládce větrů (B. Bezouška) soudek, z něhož stále vytéká výborné burgundské víno, a od vládkyně dešťů (J. Adamová) hrnec, který neustále vaří jídla, jaká si kdo poručí. Jenže ho o tyto dary připravil lakomý baron (V. Brabec), a tak museli pan Větrovský a paní Deštná přijít Martinovi na pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zhruba pár minut před koncem mě napadlo, že v určitých jasných prvcích připomíná pohádka Obušku, z pytle ven! Ovšem postava Ladislava Peška se o dary připravila svou laskavostí a dobrotou. Mlynář byl hloupý a navíc se dal manipulovat, čehož ostatní hojně využívali. A svou hloupost prokáže i když jde za vládcem a vládkyní a ještě jim lže. A tak je pohádka sice černobílá, sice studiová, ale poučná. Lhát se nemá a krást a obírat lstí ostatní také ne. Ale přeci jen mi přišla pohádka překombinovaná. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mlynářova žena Klaudie stonala na vaření. Jsou domácí práce, na které bych chronickou nemoc chápala víc, třeba mytí oken, ale zas to je třeba jen tak zřídka, že to člověk překoná. Nemluvě o tom, že ve mlýně jich moc nebylo. Zatímco Klaudie prokázala o na pár facek užvaněnost, Martin se projevil jako naprosto nemyslící, snadno vydíratelný slaboch, navíc manipulovatelný a v důsledku toho prolhaný. Oba vládci specifické sekce počasí ho potrestali, ale umožnili mu, aby dosáhl vrácení jejich kouzelných darů. Pohled do upřímně vyděšené baronovy tváře s výkřikem: "Budu žít na ostrově." asi pobaví víc dospělé než děti (a asi jen dospělé napadne, co má na toto téma říkat třeba anglická královna), ale princip odměny za službu, trest za lež a potrestaná hamižnost v netradičním schématu se bude líbit i těm dětem, které si dokáží pohádku užít v černobílé. Hudba dává znát těm, kdo by to nepoznali podle kostýmů, že tahle pohádka není doma u nás. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To zas budou výdaje !!" ;) To zas byl jednou věčný lotr Brabec v Ráži !! ;) Ovšem tahle bretaňská se Ludvíkovi příliš nezdařila, osobně mě tahle téměř beztrestná variace Obušku svým vyzněním rozčílila víc než dost.. Pohádka bez jediné postavy na straně dobra ?? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ty staré pohádky byly dříve více nápadité, i když šlo jenom o studiovky. Tahle je ispirovaná Bretaní a není tak úplně naše původní, což mi nevadilo. Neměla jsem s tím problém, protože je to takové milé oživení. Byla krásně poučná. Všichni dostali za vyučenou. Škoda, že to takhle funguje pouze v pohádkách. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Černobílá pohádka o mlynáři Martinovi, který si za službičku pro pana z Větrova a paní z Dešťova vysloužil hrnec, co sám vaří a soudek, co sám dává víno. Jenže je prodá baronovi a brzo na sebe nenechá čekat odplata jak pro Martina, tak pro barona, který ho ošidil. Klasická studiová pohádka s příjemným obsazením a hodně pomalým dějem. Hudba: Ladislav Simon ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejsympatictejsi mi byla svym projevem vladkyne destu, tj. Adamova. Jinak to melo byt zrejme jakoby z Francie. Pohadka me sice moc nebavila svym poselstvim, ale byla dost prastena na to, aby dosahla alespon na prumerne hodnoceni. Studiovka. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Neznámá stará černobílá pohádka se zbytečně dlouhým a nic říkajícím názvem. Je to slavná pohádka OBUŠKU, Z PYTLE VEN podle bretaňské předlohy. Originální je v něm jen ten mlejn a pěkné hrnce. Na klasickou českou verzi s Peškem to zdaleka nemá. Nejvíce bizarní scéna je ta závěrečná, kdy chamtivého pána chce utopit soudek. [125. hodnocení, 10. komentář, 62%] ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ne zrovna poučná pohádka, kde mlynář dostane dary za nic. Dobré herecké obsazení, legrační trik s vodou. Perfektní k nedělnímu dopoledni. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle si dobře vzpomínám. Viděl jsem to asi v deseti letech. Hadrbolcová říká: "Chtěla bych kachničku s křupavou zlatou kůrčičkou"... Škoda, že jsem to od té doby v televizi neviděl... ()

Birkhoff 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý skvost. Na TV inscenaci, velmi podařený kousek s trochou výchovného moudra. Této inscenaci svědčí, i rok její produkce. Je to velmi patrné... ()

Reklama

Reklama