Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čele královské vyšetřovací komise přijíždí v roce 1680 do Litomyšle Karel Ignác hrabě ze Šternberka, aby ztrestal a potlačil jednu selskou rebelii. Vyšetřování vede k tomu, že rebelie se ve skutečnosti nekonala. V historických reáliích 17. století, snad nejtemnějšího století v dějinách českého národa, se rozvíjí drama muže, který má vyslovit konečný ortel. Hrabě se nestává hrdinou pravdy a spravedlnosti, ale zůstává pokorným sluhou, jedním z mnoha, kteří vlastní zbabělost a loajálnost povýšili na kodex umožňujicí přežití v jakékoli době... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sám sobě se hnusím. Vzpoura, která se nekonala. Lidé, kteří jsou nevinní. Císař, který chce trestat. Jak se jen rozhodnout a zůstat spravedlivým? Odporný obraz lidské zbabělosti a přizpůsobivosti ve vynikajícím hereckém ztvárnění Borise Rösnera, který tu ve společnosti Aloise Švehlíka, Jiřího Adamíry a Jaroslavy Adamové sehrává jednu ze svých fenomenálních kreací. Říká se, že lidem bez svědomí se žije lépe. Hraběti ze Šternberka nejspíš ne. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá historická inscenace v období selských bouří v roce 1680 na Litomyšlsku. Herecký koncert především Borise Rösnera, který představuje hrabě Šternberka, který se stal předsedou vyšetřovací komise, která má vyšetřit selskou vzporu a zda odsoudit nevinné lidi na popravu, ikdyž v podstatě nic neprovedli, ale bojí se svého zpovědníka, který patří do řádu Tovaryšstva Ježíšova, které bylo mocnou silou ve státě. Nakonec vynese z obav o vlastní kariéru 4 rozsudky smrti a dlouhodobé tresty, je sice za postup od císaře pochválen, ale za současně pokárán za až příliš horlivé rozsudky. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama