Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Hunt 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák je skvělý vypravěč a duo režisérů vytvořili velice pěkný portrét velké osobnosti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nesmírně milá, hřejivě lidská, dojemná a příjemná záležitost. Zdeňka Svěráka mám zafixovaného jako dobrého a moudrého chlapa, milujícího inteligentní humor a češtinu (o Cimrmanově odkazu nemluvě). Oproti rozevlátým kotletám a tvavé čupřině let sedmdesátých mu plnovous a šediny dodaly charisma moudrých a vážných mužů. Stále má však v očích ty veselé jiskřičky. Dokument nahlíží do jeho soukromí, popisuje osobní a profesní vztah s jeho druhým já Ladislavem Smoljakem, či tvůrčí vztah se synem Janem. Vystupuje zde i jako dědeček a uspávání vnoučka na rameni bylo velmi dojemné... Navíc celý je proložen tipickým Svěrákovým humorem i moudrostí starého muže a člověka najednou napadne jaké to bude až tu on a jemu podobní nebudou... Poprvé mne to bolestivě zasáhlo u smrti Ladislava Smoljaka. Kdo je zastoupí? Nechci nikoho pohřbívat a panu Zdeňkovi přeji pevné zdraví, ale kdo tyhle sakra chytrý lidi nahradí ??? Tvůrců laskavého a inteligentního humoru u nás ubývá čím dál více a začínají být ohroženým druhem. ,,Když je někde zaděláno na legraci a ona pak nevykvete, tak to je hřích! " - Zdeněk Svěrák. * * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

příjemný dokument / film o životě, pěkně krůček po krůčku, logicky a přehledně provádí dílem podle mě jednoho z nejlepších scénáristů české kinematografie. 90% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověk by nevěřil, kolik pozitivních emocí se dá vložit do dokumentu o svém tatínkovi a přitom se vyhnout kýči. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tohle je dokument především o Zdeňku Svěrákovi. Méně už o jeho tvorbě. Šíře jeho záběru je obdivuhodná. Cimmermanem počínaje, děskými písničkami konče. On tvoří jeden z pilířů české kultury. O dobrém aktivním člověku se snadno točí dobrý dokument. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák je obrazem toho, jak vypadá češství, když se povede. Češství sebeironické, před konfliktem a patosem za pomoci humoru prchající, chatařící, agnostické, a pokud zbožné, pak jen plaše. Když se totéž češství nepovede… to jsou třeba Homolkovi. I já jsem zpola Čech a musím a chci toto své určení žít, a když už ho žiji, raději bych se v tom podobal panu Svěrákovi než zmíněné rodince. Ale přece nám leccos doma schází a musím se poohlížet za humny. Hledám-li heroismus, ohnivé sebezřeknutí, vážnost či svatost, podívám se, pokud jde o kinematografii, například k sousedům do Polska, a jinak třeba ke svatému Františku, k oběma Terezám („malé“ i „velké“) nebo k dávným církevním otcům z egyptské pouště, abych u nich hledal inspiraci k zcelení své české neúplnosti. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Teď zcela upřímně, kdo z nás by nechtěl taky takového tatínka? Dokument je mnohem více nabit pozitivní energií nežli informacemi, ale to přece vůbec není na škodu. Příjemně překvapil vtip paní Svěrákové. Ale proč vlastně mě něco takového překvapilo? Hloupou slepici by si takovýhle mužský určitě nevzal. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nehodlám se pokoušet o objektivní hodnocení, Zdeněk Svěrák je pro mě reálně neskutečná osobnost s 'O' sálajícím od pohřebních koncertů až do českého nebe, zatímco Jana jako režiséra přímo miluju! Tak stejně, jak přirozeně, ale s citem a nadhledem, dokáže popisovat události druhé světové války nebo příběh stárnoucího učitele s touhou žít, se dívá i na svého otce. Ne jako na obdivovaného 'Cimrmana', ne jako na modlu českých scénářů, ale jako na člověka s chybami a problémy, kterého přes všechna nedorozumění má opravdu rád. Janovi se ze všech vzpomínek podařilo udělat velmi milý a funkční příběh, člověk se při mnohých téměř dojme a přitom mu pořád zůstává úsměv ve tváři. Při Zdeňkových vzpomínkách na dětství, na cesty do školy přes hřbitov, na silná přátelství i pocity v manželství, na zážitky z učení i myšlenky před začátkem každého dalšího představení... A k tomu oku lahodící záběry, které ovšem ani trochu neodvádějí pozornost od příběhu. Dokument od Svěráka o Svěrákovi - já jsem na filmovém obláčku a vy si budete muset asi názor udělat sami. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Milé jako všechno od Svěráka. Poklidné, přesto plný zajímavých informací natolik, že společně s Nejistou sezónou dává dokonalým způsobem nahlédnout do života a zákulisí dvou unikátních českých fenoménů. Cimrmana a Svěráka. Nevím nakolik je to všechno u Tatínka stylizované, ale přesně tak nějak si Zdeňka Svěráka v soukromí představuji. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na jedné sraně velice osobní pocta vlastnímu otci je na druhé straně vysoce profesionálním dokumentem o výrazné osobnosti české kultury. Film je to stejně laskavý, jako scénáře, hry a písničky Zdeňka Svěráka. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si koupil rád, a pak se na něj s chutí díval. A rád se k němu i vracím. Mimo jiné: Jak rádi jezdili na představení, jak se těšili, i když ten či onen kus hráli už po 1.232. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv bývá dokument o žijícím umělci sledem více či méně zabarvených pohledů autora, široce reflektujících vztah mezi vypravěčem a subjektem vyprávění, u Zdeňka Svěráka se můžete těšit kromě poodhalení jeho soukromí hlavně na ukázky z jeho díla. Kromě toho Jan Svěrák přizval ke spolupráci dalšího autora, jednak asi aby mohl být i před kamerou, jednak aby získal odstup. Povedlo se, zábavné jsou taky bonusy na disku s ukázkami ze Svěrákových filmů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc mile hřejivé, zábavné, humorné a moudré. Je znát, že je Zdeněk Svěrák češtinář, protože umí krásně zacházet s jazykem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Standardní průměrný dokument, který nemá ani čím uazjmout, ani naštvat. Prostě selanka, žádné velké umění, trošku home video. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tatínek je dokument, který si na nic nehraje. Zobrazuje Zdeňka Svěráka jako toho milého pána, kterého známe z divadla Járy Cimrmanna, ale pod tímto povrchem se dá vytušit i druhá vrstva jeho osobnosti... Ta je trochu přecitlivělá, často se cítí ublíženě, současně se žádnou svou depkou nenechá porazit a tvoří a tvoří. Rozhodně to není dokument, který by se vám snažil sdělit nějaké převratné moudro, není nijak zlomový, ale je (promiňte mi to otřepané spojení) svěrákovsky lidský. Nic víc, nic míň. Jsou tu zdařile zkombinovány všechny Svěrákovy aktivity - scénáře, písničky, herectví, dědečkovství. I na tomhle dokumentu je vidět, jak úžasně dokáže Svěrákovic tandem otec-syn balancovat na hranici kýče a chytré podívané. Jestli máte alespoň jeden z aspektů Svěrákovy tvorby rádi, nenechte si Tatínka ujít. Pokud máte rádi Zdeňka Svěráka jako celek, musím vás trochu varovat - po shlédnutí jsem měl smutný dojem, že je na tomhle světě Zdeněk Svěrák se svou upřímností úplně sám. Takže Tatínek pokračuje ve Svěrákově učitelování, promlouvání do dětských duší, a jako by podprahově říkal - buďte všichni jako Zdeněk Svěrák, svět pak bude lepší... Asi ano. ()

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama