Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Tento nekritický hold je dôležitý. Nechcene sa tu odkrýva gýčiarstvo Zdeňka Svěráka. "Tady jsem sedel a četl jsem toho Jiráska a takové slzy mě u toho kapali!" Jirásek! Na toho sa mu zredukovala celá česká kultúra. Presne v duchu kunderovského vylučovania hovna zo zorného poľa. Prečo som nikdy Svěráka nepočul verejne hovoriť o Ladislavovi Klímovi, Karolíne Světlej, Švankmajerovi, Vachkovi, Váchalovi, Teigem, alebo o Andrejovi Stankovičovi, alebo napríklad o tom Milanovi Kunderovi?................Tento otec národa, milovaný Cimrman vás prevedie cez Červené more! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva, žánry - dokument. Popisný, klidně plynoucí a téměř žádné emoce vyvolávající dokument. Asi tak jak zdánlivě klidně Zdeněk Svěrák působí. Nejvíc mě zaujaly pasáže o rozkolu se Smoljakem u obsazení Rozpuštěného a vypuštěného, Tmavomodrém světu a počátečních nesnázích s Vratnými lahvemi. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentární počin, který odhaluje řadu souvislostí mezi životem a tvorbou Zdeňka Svěráka. Jistě, je to hodně nostalgické, jenže taková jsou aspoň v určitých momentech všechna Tatínkova, i Synova díla - a nemůžu si pomoct, mě se to líbí. Pokud v příštím životě nebudu už konečně kosmonautem, chci být Zdeňkem Svěrákem. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Hned po začátku mi tento s citem natočený dokument, přivodil pocit naprostého klidu a pohody a já si Tatínka náramně užíval. Samozřejmě, že se divák dozví spoustu zajímavých faktů a perliček, mě ale především nadchla láska a radost, která plyne z každého záběru a když se objevily závěrečné titulky, bylo mi upřímně líto, že už je konec. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Nejenom, že se dozvíme bližší informace o životě a tvorbě Zdeňka Svěráka, což už by samo stačilo na perfektní životopisný dokument, ale ještě k tomu v balení dostaneme krásné připomínky na filmy kde pan Svěrák hrál, případně které režíroval + si poslechneme krásné písničky, které poskládal společně s panem Uhlířem. A právě proto ta poslední pátá hvězda. ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Dle mýho jsou jen dva základní názory na tento dokument: buď máte Zdeňka Svěráka rádi - pak vás dokument vzal za srdce a nepustil ho ... Nebo se o pana Svěráka nijak zvláště nezajímáte a potom jste se podívali, vypli a vypustili. Já patřím do první skupiny. Pan Svěrák, jeho filmy a hlavně DJC mají v mým srdci svoje místo a proto byl pro mě Tatínek krásným, obohacujícím, milým a chytlavým výletem do Svěrákovýho světa a duše. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Pro všechny fanoušky Zdeňka Svěráka naprostá povinnost, dokument typicky Svěrákovsky přívětivý a upřímný. Na tohle tvůrčí duo otec a syn nikdy nedám dopustit! ()

Seejey8 

všechny recenze uživatele

Sem rád, že sem se díky tomuhle dokumentu moch trochu víc přiblížit k životu tohohle českého velikána. 92 minut sem nespustil oči z obrazovky. Bohužel jsem si taky položil otázku, co se bude dít, až tu nebudeme mít takové osobnosti, jako je pan Svěrák. ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Těžko tomu dokumentu něco vytknout. Překvapilo mě, že se nevyhýbá ani konfliktu mezi Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Tím se Tatínek v mých očích nestal oslavnou ódou nad genialitou Z. Svěráka, ale skutečným dokumentem jeho života. Když jsem to viděl poprvé v televizi o vánočních svátcích, upřímně jsem se dojal. Je to asi dáno velkým dílem tím, že pana Svěráka uctívám jako nejlepšího současného scénáristu a k jeho dílu mám obrovský obdiv. To nic nemění na tom, že je to hodně dobře zpracovaný životopisný dokument. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Zcela obyčejný dokument o životě a tvorbě Zdeňka Svěráka.. Pro milovníky tohoto tvůrce samozřejmě povinnost vidět, pro všechny ostatní, ale nic výjimečného.. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument od mého oblíbeného režiséra o mém oblíbeném herci a scénáristovi. Se skutečným umem Jan Svěrák spojuje vzpomínky svého otce Zdeňka na dětství a na minulost s vyprávěním o přítomnosti. Tento dokument nám dává nenásilně nahlédnout a uvědomit si, kolik ze sebe dává Zdeněk Svěrák do své tvorby a do své práce. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film jako školní ročenka - nic neříká a jen nad ní nostalgicky vzdycháme. 1) Pana Zdeňka Svěráka (ve filmu mu bylo 67 let) miluji a obdivuji podobně jako další velikány českého laskavého moudrého humoru (Suchý+Šlitr, Voskovec+Werich). Přesto však mi v uvedeném snímku připadal poněkud nudný, nezajímavý, fádní, banální. 2) Asi není dobrý nápad, když člen rodiny dělá film o svých příbuzných. 39letému Janu Svěrákovi očividně chybí odstup, nadhled, schopnost zaměřit se na to, co způsobilo, že Jára da Cimrman málem vyhrál anketu o největšího Čecha. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Dát dokumentu pět hvězdiček, to by bylo asi trochu moc, ale nemůžu jinak. Tatínek je sice dokument, ale vtáhnul mě jako film, protože Svěrák je úžasný vyppravěč, má obrovské charisma a i detaily dokáže podat tak, že člověk žasne. Svému synkovi tím natáčení hodně usnadnil. Film navíc přinesl hodně zajímavých informací, takže verdikt je *****. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

O životě a díle člověka, kterého má Bůh rád. Já osobně bych byl ale radši, kdyby byl Tatínek daleko víc o díle pana Svěráka než o jeho životě. Nu což, musíme být vděční alespoň za ty letmé pohledy do zákulisí Divadla JC nebo střípkovité ukázky stylu práce dua Svěrák&Smoljak. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení podzimní sezóny. Svěží jednoduchý dokument plný dobré nálady i životní moudrosti. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

S citem a laskou natoceny dokument. Tady by to spis bylo divny, pokud by to nebylo s citem a laskou, kdyz to toci syn o svem otci :-) Pro me to byl dokument o zivote nejvetsiho zijiciho ceskeho umelce pera a slova a dokument o cloveku, ktery je pro me osobne symbolem, takove poctive lidskosti. Jak rekl pan Werich: "Tenhle clovek by tu mohl zit jeste 200 - 300 let a porad by mel co rict, kdezto v teto chvili po nasi planete behaji miliony 30 letych, kteri tady uz 150 let nemaji co delat". A to je Zdenek Sverak v mych ocich = nejvetsi ceska zijici Osobnost. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

je to takový TOP STAR magazín v poněkud lepším obalu, ale přesto stále jen dokument, i když natočený citlivě - jak jinak, když už na tom pracoval jeho syn. Jinak dokument ničím vyjímečný narozdíl od Zdeňka Svěráka. Moc však nechápu filmový formát a ani uvedení v kinech. Tam se to podle mě nehodí. Ale každému podle jeho gusta ... ;-) ()

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama