Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné, ale formou jde vcelku o průměrný dokument. Hodnocení zvedá jen samotná osobnost Zdenka Svěráka. Ještě, že ho máme. Je nedílnou součástí české filmové a divadelní kultury. Málokterý člověk u nás pravidelně dokáže jako on, vykouzlit úsměv na tvářích téměř všem. V dokumentu mi toho hodně chybělo. Například jeho charitativní činnost, nikdo nemluvil o něm a logicky poslední roky jeho tvorby a také literární činnost, která přišla později. Je až neuvěřitelné, že dokumentu je už sedmnáct let a pan Svěrák stále tvoří a nadále baví většinu národa. Doufám, že mu to ještě hodně let vydrží. Dokumentu nakonec nechám čtyři hvězdy, za milé vzpomínání Zdenka Svěráka a jeho životní historky, které nám udělaly příjemný večer, si to zaslouží. Docela bych uvítal i podobný novější počin. ()

loydd 

všechny recenze uživatele

Film především o Zdeňku Svěrákovi jako tatínkovi Honzy Svěráka. Proto v tomto 'dokumentu' nenajdeme zmínky na všechny filmy Zdeňka Svěráka. Pro mně je to hlavně krásná a dojemná pocta tatínkovi od vlastního syna. Nemám co dodat. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že zobrazit jednoho z největších českých herců a vůbec osobnosti jako obyčejného člověka, kterým jsme koneckonců každý, je nádherné. Je to nádherné o to víc, že to byl jakýsi snímek syna o jeho otci. Tudíž láska nebo city v něm nejsou hrané a to se podle mě cení. 91% ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než 5 krát *. Zdeňka Svěráka mám rád a nenašel jsem žádné velké chyby, které bych uvedl. Tento dokument mě prostě velice potěšil. ()

Jespi 

všechny recenze uživatele

Strašně příjemný, rodinný, ale zároveň profesionálně natočený dokument. Svěráka zbožňuju a myslím, že větší poctu mu jeho syn nemohl vyjádřit. Dokument zachytil prakticky všechny aspekty Svěrákova života, které mě zajímaly, na druhou stranu bych si i moc přál, aby byl delší, klidně o půl hodinu. 85% ()

Duch217 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Svěrákových filmů se jedná o super záležitost, ve které by to ale chtělo jít mnohem více do hloubky. Asi by mi v tomto případě nevadilo, kdyby povídání o každém projektu mělo samostatný dokument. Zde je vše pouze nakousnuto, ale především Obecná škola a Kolja by si určitě zasloužili svůj vlastní film o filmu v podobném duchu, jako je tento dokument. ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Hezký, dojemný, zábavný. Dokument plyne velmi přirozeně a je citlivě propojován některými opakovanými záběry. ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

Dokument začíná vesele. Motáme se kolem hypotašek (kosmetická taštička plná léků pro hypochondry), ve kterých jsou třeba prášky proti smrti,posléza přes nejdelší přátelství v Evropě ( s Boříkem Pencem), dětství,Jiráska,Menzela atd. Všecko je to moc krásný,pak se děj najednou bortí pod neshodami otce a syna nad scénářem Vratných lahví. Už tenkrát vystihl Jan Svěrák jejich největší slabinu-nedramatičnost. Celé dílo je ukončeno větou,kterou vyřkne sám TATÍNEK: "Boženka (manželka) mi řikala: neříkej mu hajzle,je to otec tvých vnuků. " ()

1945

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o Zdeňkovi Svěrákovi, ve kterém jej můžeme vidět jak v soukromí, tak i na prknech jeviště a navíc se dozvědět několik zajímavostí z jeho života. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument s laskavým a vlídným Svěrákem - o Svěrákovi. Poodhalí nám, odkud bere Svěrák náměty do svých filmů (autobiografie), i to, že tenhle nadaný člověk umí být i umanutý (nedá si pokoj, dokud synem jeho Vratné láhve nenatočí). Není zde nic nového, to všechno, co tu padne, jsme už slyšeli a známe, ale stejně je to ohromně milý a lidský. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Asi nejzajímavější je pasáž týkající se rozdílných názorů a téměř ukončení společného natáčení "Vratných lahví". Celkově zůstává pocit, že dokument mohl minimálně deset let počkat. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Poněkud řemeslný výkon autorů se snad záměrně nemaskovanou tendencí ke kýči (obzvláště a specielně kamera) nad poměry vyzdvihuje samotný objekt dokumentu - člověk, na kterého možná existuje spousta protichůdných názorů, ovšem kterému se jistě nedá upřít, že se příjemně poslouchá. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Viděno k 12.9.2014 - 76krát. Nebojte, nejsem blázen, jen prostě miluji Zdeňka Svěráka. Vydržela bych koukat stále dokola na celý seriál Tatínek. Statistika nuda je, má však...známe to...tak dneska to bude po sedmdesátésedmé. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

Najkrajší dokument aký som kedy videla. Už dlho ma rozprávanie jedného človeka tak neazujalo. Je to proste film o človeku, ktorého si nadovšetko vážim a mám ho rada. ()

Vilg 

všechny recenze uživatele

Nostalgický a krásný dokument o velikém člověku, který spoluutvářel klasickou českou pop-kulturu. ()

JohnnyB. 

všechny recenze uživatele

Lehce stravitelný laskavý snímek o Panu Zdeňku Svěrákovi. Až se mi chce říct: Fiedlere nech si Cimrmana, my máme Svěráka (a jeho družinu) ... ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

S neskutečnou láskou natočený dokument. To, že Jan Svěrák je velký filmař víme všichni, ale tento dokument získal onu krásnou příchuť. Nic nasládlého či sentimentálního jsem v tom neviděl. Stejně jako u Kolji jsem měl pocit nříjemného a láskyplného pocitu, který mě postupně naplňuje. Podivné, že tohoto stavu se mi dostane u dokumentu!:) ()

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama