Reklama

Reklama

Zákony pohybu

(seriál)
všechny plakáty
Československo, 1978, 12 h 27 min (Minutáž: 45–69 min)

Scénář:

Miloš Smetana

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Viktor Vrabec, Vladimír Ráž, Martin Růžek, Luděk Munzar, Jiří Štěpnička, Antonín Procházka, Josef Somr, Viktor Maurer, Vlasta Fabianová, Ota Sklenčka, Ilja Prachař, Jiří Vala, Věra Bublíková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Děj nás zavede do kolotoče každodenních problémů zaměstnanců národního podniku Radiana, vyrábějící litinové radiátory. V prvních dílech se točíme kolem osudů starého vedení podniku, kdy svědomitého ředitele Drachslera (M. Růžek) jeho náměstci a okolí neustále obelhávají, nabádají ho k nekalým machinacím, což má za následek, že ředitel je ve čtvrtém díle odvolán a na jeho místo je dosazen mladý, úspěšný a svědomitý ing. Hájek (Viktor Vrabec). Ten po následující díly nitku po nitce rozmotává spletenec lumpáren, které po svém předchůdci zdědil a snaží se celý podnik dostat opět na vrchol. Toto hlavní téma je doprovázeno osudy mnoha dalších postav. (ČSFD)

(více)

Recenze uživatele Snorlax k tomuto seriálu (9)

Zákony pohybu (1978) 

Je celkem zajímavé sledovat realitu socialistického podniku z doby kulminující normalizace. Tedy zajímavé by to bylo, kdyby v hlavní roli byl nějaký herec, který umí emoce vyjadřovat i jinou formou, než intenzitou cenění zubů. V posledním díle už jsem o Vrabcovy zuby měla vážně strach. Tedy ne že by mi nějak záleželo na jeho chrupu, ale pojala jsem neblahé tušení, že Vrabcovy zuby opustí jeho ústní dutinu a vydají se samostatně do života. Při představě, že budu s Vrabcovým chrupem sdílet jednu místnost, se mi neudělalo nejlépe. Seriál bych doporučila nikoliv zájemcům z řad topenářů a přidružených profesí, ale především dentistům jako studijní materiál, jak moc dokáže jedinec mužského pohlaví vycenit svůj chrup, aniž by se cítil v ohrožení. Co by Vrabec dělal, kdyby se ohrožen cítil, raději nedomýšlím. ()

Výstava (1978) (E01) 

Některé dialogy působí jako z jiné planety, některé herecké výkony také. Štěpničkovi role floutka příliš nesvědčí. A zápletka byla dramatická asi jako četba návodu na uvaření polévky z pytlíku. ()

Černý Petr (1978) (E03) 

V národním (?) podniku Radiana jsou všichni vedoucí pracovníci darebáci, jen ten Valův náměstek je tak trochu Dušín. ()

Bumerang (1978) (E04) 

Za takhle patetický závěr by se nemusel stydět ani Spielberg. Neskutečné. ()

Neklid před bouří (1978) (E05) 

Růžkovo nostalgické loučení bylo dojemné, pohledem hladil svoji miłovanou továrnu a dával jí sbohem. ()

Štika (1978) (E07) 

Zcela průměrný díl naprosto neobjektivně o hvězdičku nadhodnocuji za samotný zàvěr s Valou. ()

Nápad (1978) (E08) 

Koukám se od prvního dílu, takže v seriálu naštěstí od keomy26 nemám zmatek, dokonce mám i tu výhodu, že chápu nejen děj, ale i vztahy mezi postavami. ()

Bez ředitele (1978) (E10) 

Doktoři se tváří, že žaludeční vřed je ta nejsmrtelnější choroba ze všech smrtelných. Naštěstí nakonec ředitele pustí domů a ta úleva má za následek hromadnou návštěvu celého jeho fanklubu u něj doma. ()

Zasloužený úspěch (1978) (E13) 

Domnívala jsem se, že už jsem v československém seriálu viděla všechno, omyl. Zuby, zuby, zuby a ještě jednou zuby. Všude vidím Vrabcovy zuby a stále je křečovitě cení. Předpokládám, že měl k dispozici vlastního dentistu, který mu vždy po ukončení natáčecího dne vypáčil sanice. Dost by mě zajímalo, co tím cenêním se Sokolovským sledovali, asi to znamenalo, že pan ředitel má radost. Do nějakého odvážného hororu dost dobrý. ()

Reklama

Reklama