Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerudovy "Povídky malostranské" jsou pramálo idylické. Vrchol jeho prozaické tvorby je ve své podstatě především kritický pohled na život lidí a lidiček Malé Strany, tohoto "světa pro sebe" - pohled, v jehož tragikomické notě je však patrný láskyplný a nesentimentální vztah. V televizním přepisu Povídek malostranských se podařilo zachovat to, co si sám autor položil jako základ díla - psát o těch, "kterýchž cit nemá nikdy rukaviček a pravda má pořád ještě více váhy než celá sebepikantnější lež". Přepis povídky "Psáno o letošních dušičkách" vypráví příběh staropanenské slečny Máry, která žije tiše a spořádaně, dokud si její samoty nepovšimne dvojice stárnoucích elegánů. Máry se mezi nimi těžce rozhoduje a vkládá do pozdního štěstí všechny své naděje... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pavel Háša Nerudovi opravdu rozumí. Dávno zemřelý klasik by mu měl platit za to, jak ho svými dramatizacemi tahá z prachu školních učebnic a udržuje ho stále v aktuální kondici. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček nedávám často. Vlastně minimálně. Zde je dávám hlavně pro J. NERUDU, a pak dlouho nikomu, a pak hned hercům a režisérovi. Ať se mi přihlásí ten uživatel, co má doma všechny sebrané Spisy od J. Nerudy. Jestli tady někdo je má, a svede o nich vědět víc než já, tak potom to bude nkonečný dialog. Ale obávám se, že zde takového nadšence pro dílo J. Nerudy a jemu podobných nenajdu. Nevadí. Nepřekvapuje mě to. Do nebe se taky nedostane kdekdo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co bylo vloni, nikdo nedohoní. O nelehkém údělu osamělých žen, o zaplašených snech mládí, o nadějích i iluzích a o nevydařených žertech. Hadrbolcová, Galatíková, Kostka a Postránecký jsou herci s vysokým uměleckým kreditem, o němž nelze ani v nejmenším pochybovat. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smutný příběh stárnoucí slečny Máry, o níž se konečně uchází nápadník. Ba dokonce dva. Jak tento příběh dopadne, podívejte se na tuto další krásnou Malostranskou povídku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lhal bych, kdybych řekl, že Slečna Máry nepotřebuje o něco zkrátit. To ano, ale fakt jenom minimálně, o pár minut. Vadilo mi zde ale něco jiného a to to, že se zde mohlo víc zapracovat na emocích. Takhle mi to přišlo poněkud "vlažnější", ale jinak se mi tenhle díl Povídek malostranských celkem líbil, líbilo se mi i herecké obsazení, ale celkově tenhle díl na Přivedla žebráka na mizinu pro mě nemá. 4* ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvedeno pod názvem Psáno o letošních Dušičkách v rámci pořadu Povídky malostranské 2. Zbytečně dlouhá a nudná povídka o postarší dámě a jejích dvou nápadnících, kteří si z ní ve výsledku udělají srandu, což je přijde ve výsledku setsakramentsky draho. ()

Reklama

Reklama