Reklama

Reklama

To, že si španělský král Filip (P. Štěpánek) vyvolil za nevěstu chudou dívku Charlottu (M. Bočanová) z Anglie, nebylo příliš po chuti jeho matce – královně Viktorii (B. Bohdanová). A tak začala za zády svého syna všemožně intrikovat. Jakmile musel král odcestovat, začala v dopisech snachu očerňovat. Dokonce ji obvinila z nevěry! Tato pomluva mohla královskou dvojici navždy rozdělit. Jestliže se tak nakonec přece jen nestalo, měla na tom zásluhu především mladá královna a její věrná láska k podezíravému králi. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To skoro ani není pohádka, spíš případ pro doktora Plzáka. Měl jsem ji ale vždycky rád, díky jisté grácii ve vystupování, úrovni dialogů i tomu docela vážnému příběhu. Být na místě královny, asi bych krále poslal do háje. Bohdanová je tu pěkně ošklivá tchýně... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Každý má jen takové parohy jaké si zaslouží a to by měli vzít na vědomí i králové. Pak by nezavírali své manželky do věží a ty by neutíkaly a nedělaly zmatky v mezinárodní politice. Přiznávám, že nějaká Anglie a Španělsko mi v příběhu, když jsem to viděla jako dítě, naprosto unikaly. Jak někdo mohl nepoznat, že je Mahulena ženská, to je záhada. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když si tchýně vezme něco do hlavy.. a guru televizní pohádkové tvorby Vlasta Janečková v další ukázce své bohaté tvorby!! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyla pohádka, ale smyšlený historický příběh a přesto (nebo právě proto), že jsem vše sledovala jedním okem a poslouchala jedním uchem, sraly mě prkenné projevy herců, klinklavý hudební podkres, vypulírované kostýmy i divná kamera. Spousta známých hereckých jmen a možná to ani po stránce scénáře nebylo až tak špatné, ovšem já jsem se s touhle papundeklovou historkou mentálně i emotivně naprosto minula. 40% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Předně to není pohádka, ale psychologicko-historické drama (super téma pro pořad Soudkyně Barbara!), Mahulena Bočanová mi nikdy nepřišla jako extra herečka, její převlek za Juana mi přišel nepřesvědčivý, Morávková tragická, a nakonec si člověk říká, tak,a teď už ho může podvést, bude jí věřit i to, že sníh je černý. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žárlivost zatemńuje lidem mozek a když se ke všemu přidá tchýně, která všemu přidá korunu, tak jde pak opravdu o průšvih. Pošramocená důvěra se pak mezi dvěma lidmi těžko dává do pořádku. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Firuli firuli firulera. Pohádka na kterou jsem zapomněl a to je vlastně dobře, protože jsem si ji mohl po letech zase vychutnat. Bavil mě námět, herecké výkony i španělské prostředí. Jedna z lepších pohádek paní Janečkové... ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....tv spracovanie až tak nevadí -ale 41 ročný Petr Štepánek ako kráľ a 22 ročná kráľovná v podaní M.Bočanovej (ktorá mimochodom vyzera podstatne staršie) to je ozaj kombinácia na pohľad i na posluch k nevydržaniu.....P.Štepánek pripomína svojím výkonom básnika zo seriálu Major Zeman ... no a M.Bočanová ....bez urážky - neotesané POLENO.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pro mě nuda. Nemám rád až na výjimky filmy, kde jsou muži v převleku za ženy a naopak. Mejčulena Bočanová (tak se sama nazvala při moderování Her bez hranic) je tak trochu chlapka i bez převleku. Děj mě nijak nezaujal a téma vztahů mezi angličany a španěly je mi tak vzdálené, jako obě tyto země. Rozhodně to podle mě není pohádka, a už vůbec ne pro děti. Oproti exteriérům vypadají interiéry královských hradů a zámků velmi chudě. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, bohužel s unylou Bočanovou v hlavní roli. Její trpný hlásek nemám ráda. Bohužel je ona asi jediná z našich hereček, komu by člověk typově tu Španělku i věřil. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Moc pohádkový tento příběh nebyl, ale spíše šlo v příběhu o lásku, žárlivost a zlobu. První polovinu mě nesmírně iritovala králova matka Blanka Bohdanová, svou semetriku si zahrála opravdu dobře. Druhá polovina už je přeci jen aspoň trochu příběhová a malinko se nám prostý děj zamotá. Delší pohádka by v pohodě zvládla zkrácení na klasickou hodinu, zde není co tak dlouho hrát. Jediné, co tuto pohádku odlišuje od těch typických hodinových nedělních, je zasazení do skutečného zámku a do venkovních exteriérů. Naprosto průměrná pohádka. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku důstojně ztvárněný příběh v dnes málo vídaném jednotném stylu s jednou z nejlépe zahraných rolí Bočanové. Televizní 3-4*. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tak nevím zda je ta pohádka víc o žárlivém králi nebo o intrikářství matinky královny... I ve zdánlivě naivní televizní pohádce se může skrývat něco hlubšího. Špinit čest druhé člověka je někdy tak jednoduché... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

no, to se mi líbilo,pominu-li pár maličkostí jako některé mně nelibé herce...tak trochu příběh jako do Tří mušketýrů (jejich znalci a milovníci prominou,oni mi splývají s jinými postavami z dob králů) :-) ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Spíš jakože romantický příběh než pohádka, s dost nevyrovnanými hereckými výkony (hrozný je obzvlášť anglický lord Vašut a naivní dívenky v podání Postlerové a Morávkové, výborná je Bohdanová). Nechápu, jak Bočanové převlek za Juana mohl někdo spolknout, to se jí museli dívat výhradně do očí nebo být stářím poloslepí (lord Spencer) či mladí a hloupoučcí (Joyce). Jinak celkem pěkné kostýmní zasazení do přelomu empíru a biedermaieru, potěší i použití mantily, i když jen u královny vdovy. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Mezi všemi těmi českými pohádkami jako pohlazení po duši je tahle spíš historická story inspirovaná něčím ze Španělska hodně mimo zažité trendy. Petr Štěpánek jako král Filip, který děsně žárlí na svou ženu Mahulenu Bočanovou a uvěří pomluvám své matky ... to zní jak z nějaké levné vztahovky, ale mně se to jako malému líbilo. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Perfektní Česká pohádka s výbornými Bočanovou a Štěpánkem. Bez kouzel, bez nestvůr, bez superhrdinů apod. Založená jen na lidských vlastnostech, jako je nenávist a žárlivost, ale také na lásce a důvtipu. Jedna z mých TOP pohádek. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o španělském králi Filipovi, jenž své ženě, laskavé a chytré Charlottě, kterou miloval, nevěřil natolik, aby odolal intrikám jeho matky, zhrzené královny Viktorie toužící opět po moci. Trojúhelník P. Štěpánek, tradiční účastník pohádek paní Janečkové, exotická M. Bočanová a velmi důvěryhodná, extrémně falešná B. Bohdanová rozehrávají na pohádku docela slušné drama s pečlivě vykreslenými postavami, neboť snímek není nikterak překotně natočen, jeho délka přesahuje 80 minut. Nepohádkovou krutostí také zavání trest stětím hlavy trest pro mladou královnu, jejíž věrnost zůstala neposkvrněna. Kromě uvedených herců také v této velmi vážně pojaté pohádce natočené v zajímavých exteriérech (Bučovice?) zaujme také anglický vyslanec Edward v podání frajersky šarmantního M. Vašuta nebo zámožný strýček údajně chudé a neurozené Charlotty britský lord Spencer. V poměrně zbytečné a nevýrazné roli rádce Fernanda s nesmírně povýšeným výrazem ve tváři se objevil P. Kostka. Soudím, že nelítostná sabotáž šťastného manželství a intriky madam Viktorie, očekávaný výkon prověřeného P. Štěpánka, nečekaně sympatický herecký výkon Mahu, ani Vašutovo charisma nedokázaly vytáhnout pohádku o podezíravém a srdce neslyšícím králi z průměru. ()

Reklama

Reklama