Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby měli obyvatelé městečka z konce 30. let dost soucitu, ušetřili by si mnoho trápení… Dr. Daniel Menasse (L. Eliáš), který jako jediný ze své židovské obce přežil holocaust, se vrací s dcerou a vnukem do svého rodiště, aby se pomodlil kadiš. Modlitbu, která podle židovské víry otevírá zemřelým cestu do nebe, chce věnovat nejen svému otci, ale všem obětem války. Návrat do rodiště v něm vyvolává vzpomínky na zážitky z dětství. Film je tak mozaikou životních epizod malého Daniela na malém městě před druhou světovou válkou. Jeho mapování života ale zahrnuje i vnímání příběhů jednotlivých příslušníků židovské obce. Píseň o lítosti je nejen sondou do života židovské obce před holocaustem, ale především poselstvím o platnosti morálních hodnot vůbec, varováním i apelem k porozumění, soucitu a tedy i lítosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

andrii 

všechny recenze uživatele

Tu naladí hrabalovský tón, tu zahraje na felliniovskou notu... To bytí člověka, co sladký i mrazivý má refrén. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je čiastočnou autobiografiou českého spisovateľa Viktora Fischla a je inšpirovaný holokaustom a zložitou situáciou Židov v období pred vypuknutím 2. svetovej vojny ale aj v jej priebehu. Krátko po obsadení republiky nacistickými vojskami ho pražskí sionisti vyslali do Londýna, aby zabezpečil víza pre 70 najohrozenejších židovských osobnosti z protektorátu. Nakoniec s pomocou Jána Masaryka sa mu ich podarilo vysťahovať viac ako 200. Starší muž sa vracia do krajiny kde žili jeho rodičia a prarodičia (Holič na Morave). Z tohto malého mestečka na moravsko – slovenskom pohraničí sa domov po vojne nevrátil ani jeden Žid. A práve tu sa chce on pomodliť v synagóge za zomrelých Židov. Ale na začiatku 50 rokoch už synagógy slúžili úplne na iné účely a tak ho osvetový pracovník vyhodil z tejto synagógy. A tu sa začína odvíjať príbeh zo života židovskej komunity v tomto mestečku. Nakoniec aj samotný režisér a scenárista Dušan Klein si prešiel tŕnistou cestou holokaustu, ako dieťa v Terezíne. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Citlivě zpracovaný židovský příběh. Vladimír Javorský opět ukázal, že má nesčílně mnoho poloh, které bravurně ovládá. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Píseň o lítosti nemá žádný klenutý dramatický oblouk, ale zato dost dobře hrajících herců (Somr, Kříž, Pecha, Hálek…) a místy nevypadá vůbec televizně. Židovství, které zavazuje, otázka víry a Boží existence, smyslu věcí – velká témata tak jako v jiných dílech Viktora Fischla. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Záběry z židovského ghetta se natáčely v Boskovicích. (rakovnik)

Reklama

Reklama