Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádku o Popelce znají všechny děti. Její příběh si vypůjčil Josef Lada, a jak to uměl jen on, vtipně jej převyprávěl jako jednu ze svých originálních pohádek „naruby“. Tento Ladův text se stal podkladem pro televizní zpracování, které se i ve výtvarné podobě inspirovalo mistrovými obrázky. Pohádku s původními písničkami natočila v roce 1986 režisérka Vlasta Janečková s Karlem Greifem v titulní roli, Milenou Dvorskou coby macechou, Jiřím Zahajským jako otcem. Květa Fialová si zahrála tajemnou paní, Simona Vrbická princeznu a Carmen Mayerová s Petrem Kostkou královské rodiče. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Přechýlená Popelka. PS: Někdy by stálo za nějakou hlubší a komplexnější úvahu zamyslet se nad tím, jak poměry pěstované v českých (především televizních) pohádkách dlouhodobě formovaly sociální cítění českého národa a jeho tak hypertrofované rovnostářství... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lada věděl, že i muž, syn či otec, může být obětí domácího násilí. Jenom nechápu, proč si to takový chlapák, jak tedy o Popelákovi všichni mluví, nechá od macechy a svých titěrných nevlastních bratrů všechno líbit. Dvorská je jinak zlatým hřebem pohádky. P. S. Je zajímavé, že komořího hraje Svatopluk Beneš, který stejnou roli hrál i v Popelce s Evou Hruškovou. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Další z mála pohádkových inscenací, která si u mě vydobyla místo na slunci. Asi proto, že s koupí bot mám odjakživa taky problém. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Umřela mi maminka a už je v hrobečku, tralala," uvede se Popelák citlivě a vtáhne diváka do děje. Ubohý siroteček, deptán zlou macechou, není, na rozdíl od nevlastních bratrů, systematicky veden k tomu, aby chcípl na přežrání či na proleženiny. Oděvy postav jsou samozřejmě poplatné době, kdy pohádka vznikla, ale z rukávů princova kabátce, které mi silně připomínaly svatební šaty princezny Diany, bych asi na princeznině místě měla mžitky. Z pohledu na princeznu, která vypadá, jako by jí někdo vyrazil zuby, bych zas měla mžitky být Popelákem. Ti dva na sebe tak divoce v tanci mžikali, až došli k tomu, že se milují a chtějí spolu strávit zbytek života. Věštecká mazurka, to je ten pravý tanec. Královský pár svým pochopením, vzájemnou náklonností a důstojností silně připomíná manželskou královskou dvojici ze Tří oříšků pro Popelku, zlá macecha je skvostná (a kingikovo brilantní slovní spojení "neodolatelným způsobem zesnulá Milena Dvorská" je neuvědoměle vtipné), její manžel je správně dlouhodobým terorem vydeptaný muž a rádce je sympaťák. Pohádce nejvíc škodí její hlavní postavy. Pro mě jedna ze slabších Ladových pohádek. Být autorem předlohy někdo jiný, byla bych shovívavější. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jestli znáte pohádku Popelka, tak tady je to přesně naopak. Ženská role se prohodí s mužskou při zachování všech základních a důvěrně známých motivů z původní pohádkové předlohy. Sice nevím, k čemu je to dobré, ale jistým způsobem jde o vtipnou podívanou. Popeláka si střihl bývalý herec Karel Greif, který se dal později na podnikání, a jeho macechu si zahrála neodolatelným způsobem zesnulá Milena Dvorská. Máme zde také hodného tátu Jirku Zahajského a nevlastní dva hloupé bratry. Princezna Simona Vrbická zrovna výrazné přednosti neměla. Studiová pohádka se všemi svými klady a nectnostmi, ale pokud máte tuhle "papundeklovou" televizní tvorbu v oblibě, mohl by vás tenhle celkem originálně pojatý počin úspěšně pobavit. 60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Akože toto napísal Lada? Že vraj vtipná varianta popolušky v mužskom prevedení? Veď je to takmer celé okopírované a toho vtipu tam je za mak. Navyše princezná vyzerá horšie jak ten popelák. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Milena Dvorská zahrála exceletní macechu. Výprava odpovída Ladovým obrázkům. Škoda nedotažených detailů: umělohmotné oříšky. Dialogy jsou vtipné, zároveň moudré - přesně tak to má ve správné pohádce být. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Neherec a později reklamní manažer Greif v Popelce naruby. V pohádce, kde se vlastně všechno děje podle plánu, jen v prohozeném gardu, což brzy přestane bavit a je to docela nuda. Chtělo by to ještě nějaké další ozvláštnění nebo twist. Velmi dobře se dívá na manžele Kostkovy, jak si role svých královských rodičů užívají (ještě jsem v pohádce neviděl, že král pleskne královnu před tancem po zadečku), ale jinak je to těžká nuda na tu hodinu. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Karel Greif nikdy nebyl zrovna výkvět našeho herectví a nechápu proč měli oba přiteplení nemehloidní, darmožroutští bratři lepší postavy než on.... Nebylo to zas tak špatné, ale moc dobré taky ne.... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ano, dceruško, tatínek sice byl z prosté chaloupky, ale přemohl hrozného draka a tvému dědečkovi přinesl zlaté kouzelné jablko, a ten se tak dožil devadesátky.." - "Ale dneska je jiná doba, maminko !!" ;) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

To vám byla ale kravina na entou,co? Být to US film,tak tam bude i dnes už,absolutně povinný černoch nebo nejlépe gay v hl.roli. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jak ji neznáme. Nápad originální, taky se jedná o adaptaci pohádky od Lady, ovšem výkony herců tu jsou tak příšerné, jak by se dalo čekat od nijak nepropagované pohádky, tak akorát určené na nedělní odpoledne. Jediný, kdo tam byl sympatický byli Petr Kostka a Carmen Mayerová, ale strnulost a naprostá absence jakéhokoli náznaku hrají u hlavního hrdiny byla k pláči. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kterou velmi vtipně obrátil naruby Josef Lada a natočila ji pohádková specialistka Vlasta Janečková. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná pohádka se sympatickými herci (Kostka a Zahajský vedou). Na sobotní odpoledne jako odreagování od maturitních otázek ideální. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemná variace na mnohokrát okoukanou Popelku s dobrými herci v hlavních rolích. Jen ta zlá macecha mi k "Marušce" příliš neseděla :-) ()

Reklama

Reklama