Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Špion Karwowski přejde tajně hranice Polska. Má za úkol navázat spojení s lidmi, jejichž adresy dostal od výzvědného centra, a má je získat pro podvratnou činnost. V malém městě se ubytuje u účetního Rosaka, jemuž přijdou peníze za pronajatý pokoj vhod; Rosak ovšem netuší, kdo Karwowski je, ani že v pokoji skrývá vysílačku. Karwowski sice neuspěje u „věrných" lidí ze svého adresáře, ale peněžními půjčkami se mu podaří získat mladého Rosaka, který se mu stává poslíčkem. Karwowski vyhledává lidi nespokojené, nedoceněné, jimž bylo ublíženo, nebo takové, kteří mají před lidovým zřízením nějakou vinu; snaží se je získat po dobrém, penězi i hrozbami. Přepočítá se však. Ani jeden z těchto lidí není ochoten zradit svůj národ. Kolem Špiona se stahuje síť. Bezpečnostní orgány, upozorněné na jeho činnost, zachytí jeho depeši a když se Karwowski setkává se svou spojkou, od které má doslat další instrukce, jsou oba podvratníci zneškodněni. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Primitivní příběh a agitka jak řemen. Nejen u nás se v 50. letech produkovaly tyto hodnotné filmové perly. Některé byly pro diváka stravitelnější aspoň svým vtipem nebo napětím. I Poláci museli být v budovatelských časech poučováni jak si uvědoměle bránit svou lidovou republiku před západními vetřelci. Bohužel tato jejich Nebezpečná hra je kromě cílené propagandy pouze nebezpečně nudná. Fandy Zbyška Cybulského upozorňuji, ať bedlivě sledují zhruba v sedmé minutě scénu v autobusu. Tehdy neznámá, budoucí hvězda polského filmu se na obrazovce objeví na pouhých pár sekund. Pak už to můžou v klidu vypnout. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Otázka bdělosti a ostražitosti je stejně naléhavá u nás jako v Polsku a ostatních lidových demokraciích. Autoři „Nebezpečné hry" šli na věc s jiné stránky, než udává vžitá šablona, která už v několika případech a v různých národních produkcích ohrozila a nejednou i zhatila úspěšné výsledky při zpracování thematu, jež je s to poskytnout vždy svěží, v pravém smyslu aktuální a bojovný, přitom napínavý námět. Jednak methoda vyprávění příběhu je působivá: záporný hrdina je divákovi znám od prvního záběru ve své pravé funkci a postupně se divák stává svědkem celé serie neúspěchů, jež špiona při jeho práci stíhají, které vyplývají z toho, že špion a jeho šéfové neznají dobře dnešní poměry a dnešní lidi, vidí situaci a lidi takové, jací byli kdysi, neberou na vědomí, že lidé za několik let lidové vlády vyspěli a většina jich není ochotna zradit svou vlast. A tím jsme si napověděli leccos i o žánru „Nebezpečné hry". Je to dobrodružný film (tento žánr je zmíněné thematice přece jen nejbližší). Ale autoři nezapomněli ve snaze vyvolat napětí na kresbu charakterů, na vystižení psychologie svých postav. A tak se v tomto filmu vlastně proplétá dvojí vidění skutečnosti: dobrodružné a psychologické. Film je seriálem jednotlivých, na sobě přímo nezávislých episod setkání špiona s lidmi různých povah a různého společenského postavení; každá episoda je sama pro sebe uzavřeným obrázkem o střetnutí příslušníka určité vrstvy obyvatelstva dnešního Polska s cizím, nepřátelským světem. Tím je narušena dramatická linie, z počátku slibně výbojná. Episody jsou v dramatický celek spojeny vlastně jen postavou Karwowského. Nicméně je tento film přesvědčivý, nemluví o bdělosti ve frázích, ale v obrazech. Filmový přehled 37/1955 ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama