Reklama

Reklama

Queen v Budapešti

(koncert)
  • Česko Queen: Magic Tour v Budapešti (více)
Hudební / Dokumentární
Maďarsko / Kanada / USA, 1987, 90 min (Alternativní 59 min)

Nezapomenutelný koncert rockové kapely Queen na budapešťském Népstationu v červenci 1986. Byl to jeden z prvních velkých koncertů západní kapely v tehdejším východním bloku. Do jeho rozkladu ještě zbývaly tři roky, ale mezi 80 000 diváky už bylo i několik fanoušků z tehdejšího Československa. Ti si tak mohli užít hity jako Radio Ga Ga, We Will Rock You nebo Bohemian Rhapsody na vlastní oči a uši. Tyto a další písně rozhodně nemůžou chybět v hodinovém sestřihu z tohoto koncertu. Navíc málokdo asi tušil, že se jedná o jedno z posledních živých vystoupení zpěváka kapely Freddieho Mercuryho s kapelou. Po skončení The Magic Tour už s kapelou nikdy nevystoupil. (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

woody 

všechny recenze uživatele

Queen si jako první anglická skupina zahráli za železnou oponou.27. července na Nepstadionu natáčeni už od překroční hranic Jánosem Zsombolyaiem.Skvělá atmosféra, skvělý výkon celé skupiny i publika.Bylo vlastně první a zároveň poslední ve východním bloku kdo je viděli živě.A jakoby to věděli, užívají si každou minutu a divák s nimi. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nestávalo se často, aby do země východního bloku dorazila kapela ve vrcholné formě. Koncert Queenů jsem naživo samozřejmě neviděl, protože jsem nedisponoval dostatkem forintů, má matka nebyla ochotna vyjádřit podporu Straně a můj otec nesekal trávu na Nepstadionu. Jinak by to samozřejmě vyšlo. Ovšem do kina jsem si cestu našel, takže jsem s Freddiem několikrát kupoval sídlo maďarského parlamentu a užíval si do té doby nevídanou šou a neslýchaný zvuk. Jen jsem si myslel, že hodnotím tento koncert příliš nostalgicky, takže jsem se na něj mrknul ještě jednou a zjistil jsem, že mě pořád hodně baví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Král a jeho Královna. Dva týdny po legendárním dvojkoncertě ve Wembley, posledních pět společných koncertů před sebou. To byl ten čas a místo, kdy se železná opona na chvíli zvedla pro Hungarian Rhapsody. Od zrychlených záběrů stavění stage a proudění diváků při intru One Vision až po tradicionál God Save the Queen nabito energií, hudebním kumštem a přísným dresscodem (Deaconovy trencle!). Nikde jinde nezazněla Hammer to Fall tak dobře jako tady.. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tehdy jediný koncert legendárních Queenů ve východním bloku. Strhující atmosféra ze zaplněného stadionu, strhující vystoupení rockové legendy, pohledy do zákulisí koncertu, prohlídka města a krátké rozhovory s členy kapely a převážně pak s Fredie Mercurym. Byly mi teprve 3 roky, takže sem ještě nemoh navlíct rockerský obleky a nemoh sem zajet poslechnout si osvědčené "fláky", ale z vyprávění vím, že spousta lidí se na ten koncert od nás vypravilo a pro tehdy dva oddělené světy, západní a východní, to byl jistě nezaměnitelný a nezapomenutelný zážitek. I přesto, že na mě působil pouze přes televizní obrazovku, měl jsem pocit jako bych v to davu stál, jako bych slyšel We Will Rock You a všechny ostatní skladby na živo. Pro fanouška Queenů je tohle pětihvězdičková povinnost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Další božský koncert božské kapely, chtělo by se napsat Od Wembley i Bowl se ovšem liší - podle mého názoru je totiž mnohem lépe natočený. Celé vystoupení má obrovskou dynamiku, střih je patřičně zběsilý i na současné poměry a líbí se mi ty dokumentární prostřihy, ve kterých vidíme Queeny courat po Budapešti, nakupovat, rozdávat autogramy, létat balonem, jezdit na motokáře nebo se bavit s malou holčičkou (tahle Johnova scéna je nejlepší). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Konečne sa mi podarilo pozrieť si zostrih z legendárneho koncertu Queen v Budapešti. Freddie mal krátko pred štyridsiatkou (sme rovesníci) a bol vo vrcholnej forme. K skupine Queen mám osobitný vzťah, pretože je jedinou skupinou na hodnotení ktorej sa spravidla zhodnem nielen s generáciou nasledujúcou po mojej ale niekedy aj s ľuďmi z generácie ďalšej a to je už naozaj výnimočné. Koncert si zaslúži prívlastok legendárny, pretože od výberu skladieb a ich interpretáciu až po choreografiu tam všetko fungovalo na jednotku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem je neměl rád lidsky ani hudebně. Shlédl jsem na Silvestra na ČT Art v době zákazu vycházení od 21 hodin v době pandemie covidu-19. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší spevák modernej histórie, to, čo dokazuje naživo sa takmer neodchyľuje od nahrávok. Chýbal len väčší kontakt s publikom, čo je asi vysvetliteľné len tým, že mnoho Maďarov asi vtedy anglicky nehovorilo. Vlastne ani teraz to nie je žiadna sláva. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Tento film bol u nás uvedený pod originálnym názvom MAGIC: QUEEN IN BUDAPEST. A nejedná sa o nejaký videofilm, ale poctivú kinoprodukciu, ktorá za "komančov" napĺňala sály. (3.1.2006) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

John Lennon s Paulem McCartneym, tak jako Bono nebo Mick Jagger, prominou, ale ve světě pop music nebylo (a už ani nikdy nebude) lepšího frontmana než byl Freddie Mercury, pan zpěvák a hlavně osobnost s charismatem takovým, že by jej mohl rozdávat celýmu východnímu bloku, kde se tenhle dnes už legendární koncert konal. Highlight vystoupení, kromě osvědčených hitů Královny, určitě maďarská lidová píseň zpívaná Freddym (který si její text vtipně napsal jako tahák na ruku). Kapela si tenhle koncert očividně užívala, ale jistě zdaleka ne tolik, co maďarský publikum, pro které muselo být toto asi nejnezapomenutelnějším zážitkem jejich životů. Těžko opakovatelná záležitost. God save the Queen, jedno z nejlepších live performance, co jsem kdy viděl. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Příznávám, že nejsem nějakým oddaným fanouškem legendárních Queen, ale tohle galapředstavení je fenomenální nářez a koncert s velkým K, který se snad ani jinak než pěti hvězdičkami ohodnotit nedá. Navíc potěší nevšední prohlídka Budapešti. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další skvělý koncík od Queenů. Seznam skladeb je hodně podobný tomu z Wembley, i když obohacený o maďarskou hymnu a "ochuzený" o několik rock´n ´rollových coververzí. Kapela ve výborné formě jako vždy, Brian May nudí svým Brighton Rock sólem jako vždy, no prostě skvělý Queeni tak jak je známe. Koncert je proložen několika krátkými vstupy, které mapují pobyt kapely v Budapešti ale narozdíl od jiných DVD jiných hudebních skupin jich je pouze několik (4 nebo 5) a jsou krátké, takže nenarušují plynulost koncertu. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nejlepší forma Queen předvedená v tehdejším socialistickém bloku. Excelentní koncert a ta elektrizující energie v hledišti! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělý koncert, který je plný energie, navíc je zachycena nejen energie celé skupiny, která prýští především z Freddieho, ale i energie všech účastníků v publiku, který byly zástupy. Navíc zde zazní skvělé písně, které máte rádi. Koncertní aranž jim vůbec nic na jejich síle neubrala, možná jim i něco přidala. ()

Reklama

Reklama