Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je dobre, že som film videl koncom februára a nie koncom decembra. Chápem, že ľuďom, ktorí si nevedia Vianoce predstaviť bez tejto komédie, sa páčil. Veď Clark Griswold mal tiež veľmi konkrétnu predstavu, ako pripraviť a stráviť Vianoce. Aj som sa zo začiatku zasmial. Bohužiaľ vtipnosť veľmi rýchlo prešla do trápnosti a moje hodnotenie z mierne nadpriemerného do nekompromisne podpriemerného. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase to je taky moj mily predchodca Jima Carreyho. Jeho mimika, vtip a trapnost v jednom su totalnou lahodkou. Vianocne prazdniny jednoznacne patria kazdorocne pod vianocny stromcek. Dnes som si dal po rokoch repete a bavil som sa genialne. Vyborne gagy, minimalna zapletka, vela trapasov. Vianoce bez tohto filmu su u mna polovicne. ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Každé Vánoce, na štědrý den si tenhle film s rodinkou pouštíme, a každý rok se u toho stejně dobře zasmějeme. Film jsem neviděl v původním znění, ale s dabingem kde hlavní postavu dabuje Petr Oliva, Který to nadaboval teda výborně. A jiný dabing mi rozhodně neseděl. Skvělý film, bez kterého si nedokážu představit Vánoce. 90% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jestliže existují filmy, bez kterých bych si Vánoční svátky nedokázal představit, je to právě tenhle a "Skála" :). Vážně...Rodinná sešlost v domě pitomce s velkým srdcem Clarka, babičky a dědečkové, dětičky a výborný Randy Quaid...Humor od začátku do konce a i nějaké to morální poselství...Pro mě už natrvalo klasika. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Aha jeleň!" Hlavnou (pozitívnou!) zmenou oproti ostatným dielom je odpútanie od motívu cestovania a posun postavy Clarka Griswolda od totálnej absurdity k viac reálnemu podaniu. A tak vznikol film, ktorý vstúpil do dejín. Chevy Chase ako rodinným životom posadnutý Clark Griswold úplne exceluje a každý jeho mimický pohyb, či už smerom k smútku, hnevu, či hysterickému smiechu je prehliadkou čírej komediálnej dokonalosti (jeho prejav o šéfovi je geniálny!). Vianočné prázdniny sú dokonalým filmom najmä kvôli tomu, že celý scenár je do poslednej bodky prepracovaný obsahujúc nespočetné množstvo running gagov, ktoré sa navzájom preplietajú a vrstvia a v neposlednom rade každá postava (a že ich je neúrekom) má svoj hviezdny okamih (pravdaže, nemožno osobitne nespomenúť bratranca Eddieho), za čo môže bravúrny casting (Oscara tomu, kto najal toho šialeného chlapca do role Eddieho syna). A tak vznikla jedna z najlepších komédií a možno najlepší vianočný film všetkých čias. Jeden z mála príkladov, kde pokračovanie prekonáva (aj tak skvelý) originál. "Opravil som zábradlie!" ()

Galerie (41)

Zajímavosti (38)

  • Drevené zábradlie, ktoré Clark odpílil motorovu pílou, sa objavilo znova na svojom pôvodnom mieste v scénach, keď utekala celá rodina nahor pred veveričkou. (megacik)
  • Griswoldovci majú po celý čas, ako je dom vysvietený, na vchodových dverách tiež svietiacu vianočnú výzdobu. Avšak v momente, keď Bethany s Lewisom vojdu do vnútra domu, je na dverách iba zelená ozdoba bez osvetlenia. (megacik)
  • Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama