Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace slavné komiksové série René Goscinnyho. Vezír jménem Iznogoud (Michaël Youn) si dělá zálusk na trůn chalifa. Za přispění svého věrného pomocníka Dilata Larahta (Arno Chevrier) se pustí do bláznivých akcí, aby dosáhl svého... (oficiální text distributora)

Recenze (11)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jméno René Goscinny je lákadlem, které film Velký vezír nedokáže naplnit. Scénografie i kostýmy jsou příkladné v navození orientální vůně komiksového kouzla. I herectví výrazné mimiky přirozeně zapadá do zvoleného formátu. Ale nedokáži strávit popové cajdáky, které dodávají filmu nepříliš elegantní a důvtipnou muzikálovou podobu. Občas dokáže pobavit, ale toho laciného balastu konzumní představy úchvatného kulturního zážitku je přes moji přijatelnou míru vkusu. Výsledný dojem nezachrání ani Villeret, ani vynalézavé kulisy, ani pestrobarevné kostýmy. Hlavní postavou zmrzačeného komiksového příběhu je Iznogoud (Michaël Youn), Velký vezír s neukojitelnou touhou po dosažení nejvyššího stupínku známé moci. Sny a představy se mísí s realitou a v nejasných záhybech se ztrácí i samotný intrikán. Nejlaskavější postavou je Haroun El Poussah (příjemný Jacques Villeret), osvícený chalífa a vládce prosperující země. Jeho dobrota a upřímnost je odzbrojující. Vyloženě komickou úlohu má dvojice džinů Ouz (Olivier Baroux) a Ouzmoutousouloubouloubombé (Kad Merad), hašteřiví a soupeřící spolubydlící jedné kouzelné lampy. Výraznou postavou je Dilat Laraht (Arno Chevrier), věrný a poslušný Iznogoudův patolízal. Nejhrozivější postavou je Pullmankar ze Sanguinaire (zajímavý Bernard Farcy). Má jediné přání, provdat svoji neposlušnou a promiskuitní dceru. Ženy zde zastupuje Pullmankarova rebelantská dcera Plassahssiz (Juliette Poissonnier) a její věrná služka Prehti-Ouhman (půvabná Elsa Pataky) se záměrnou záměnou úloh. Z dalších rolí: oddaný chalífův komoří (Franck Dubosc), další věrný chalífův rádce (Rufus), zženštilý vedoucí eunuchů (Magloire Delcros-Varaud), odměněná tanečnice Belbeth (půvabná Sofia Essaïdi), nespokojený obchodník s otroky (Patrick Braoudé), či prodejný a úslužný velkovezírův mág Kitussé (Vernon Dobtcheff). Samotný příběh má něco do sebe a divák se rád pousměje vtipům. Zabijákem je bezduchá laciná popová hudba a taneční vystoupení. Alespoň pro mne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzská ujetá kravina, která ale určitě bez problémů pobaví, když tedy divák nestojí o bůhví jak inteligentní humor, ale popravdě u mě účel splnila. Sice mě překvapily muzikální vsuvky, které byly vcelku otravné, ale dalo se to přežít, a občas i u nich se dalo zasmát. Je škoda, že během natáčení tohoto filmu umřel Jacques Villeret, kterého je škoda. I tady dokázal bavit a příjemně divák těšit svým příjemným nevnucujícím se humorem. Velký vezír ale opravdu není nic strašného, stačí jen vypnout. Řekl bych, že francie současnosti se co se týče komedií dělí na dvě části, ty inteligentní - zábavné nebo plné drama, nebo ty bláznivé, které už tolik úspěchu zde na čsfd neschytají, ale občas opravdu pobaví, stejně jako Velký vezír, dle mého názoru. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních rolí Jacquese Villereta - zemřel během natáčení - je adaptací komiksové série René Goscinnyho. Nejde však o nijak veselé loučení - Villeret hraje hrozně hodného kalífa, který má všechny rád, klidně se rozdělí o poslední sbírku zlatých řetízků, a vůbec netuší, že po jeho místě pase vezír Iznogoud. Vše se komplikuje hledáním nevěsty pro hodného kalífa, kdy se i vezír zamiluje, ale dvojice dívek, jež se náhodně objeví v paláci, rozhodně mnoho klidu nepřinese. Ten děj se skutečně velmi těžko popisuje, protože vlastně žádný pořádný není. Jde o sled scének, muzikálových čísel a výstupů (dočkáme se dokonce francouzské verze písničky Pretty Woman), různých narážek a vtípků, parodií, ale celé to dohromady neklape ani nedrží. Přes všechnu výpravu a triky jde spíše o televizní film, někdy jsou kulisy hodně znát. Je to celé hodně barevné, ukřičené, křečovité, ale vtipné, hm, to moc ne. ()

B.e.r.n.y 

všechny recenze uživatele

Komiksová předloha je mi cizí a tak jsem si od tohoto počinu ani nic moc nesliboval. Byl jsem ovšem velmi příjemně překvapen. Na podobné magořinky si obyčejně moc nepotrpím, ale z tohohle se vyklubala záležitost vhodná pro večery, kdy člověk potřebuje prostě vypnout. Herecké výkony a samotné herecké obsazení hodnotím též kladně. Jediné na co by si měl divák dát skutečně pozor je český dabing, který v tomhle případě dopadl v porovnání s originálem skutečně katastrofálně. (Ještě víc než je zvykem) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Já takovýhle taškařice rád. Komiks jsem nečetl, takže nemusím srovnávat. A myslím že humor je na snesitelné úrovni, není to nic povrchního ani extra inteligentního. Taková jednoduchá zábava. Villeret je úžásnej jako vždy. Efekty jsou vydařené, i když létaní na koberci není žádné terno. Z původních 3* nakonec zvyšuju o jednu víc. Francouzi určitě umí, a jejich komedie patří k tomu nejlepšímu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama