Reklama

Reklama

Kdo by se odvážil zabít dítě?

(festivalový název)
  • Španělsko ¿Quién puede matar a un niño? (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pár anglických turistů projíždí Španělsko a dostane se do vesnice, kde však není žádný dospělý, ale jen děti, které nic neříkají a koukají na ně s potutelným úsměvem. Dvojice postupem času zjišťuje, že s dětmi není něco v pořádku, a i když jsou to jen děti, mohou být nebezpečné... (markettka)

Recenze (81)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pokus o jakýsi přesah, vyjádřený dokumentárními záběry na začátku (ty nejhorší zvěrstva 20.století, včetně Osvětimi a genocid po celém světě) je tu značně jalový, a vlastně dost i zbytečný, protože vůbec neumocňuje celkový dopad filmu. Navíc by tu nůžky střihače bodly víc, než kdy jindy, v půlce jsem si připadal, jako po pozření celé konvice meduňky lékařské. Ale zajímavou atmosféru tomu upřít nemohu, zabijácké děti se svými nevinnými tvářičkami opravdu budí znepokojení, někdy i hrůzu a fatální scéna s těhotnou ženou je až fyzicky nepříjemná. Navíc si nedokážu představit něco podobného v dnešní připodělané politicky korektní době, takže v závěru se nečekaně dostane ke slovu i samopal a malí hajzlíci se tu řežou prknem po hlavě, zabodávají se nože do stehen a krčních tepen. Prostě jak bylo zvykem v 70.letech, Španělé se s tím nepárali. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Povzbuzen předevčírem zhlédnutým novým hororem Eden Lake, v němž roli záporáků taky zastupují mladiství, dopřál jsem si dneska tuhle španělskou perlu. Hned úvodní sestřih různých nepěkných obrázků (pochopíte) je dost silná káva, se samotným dějem nastupuje znepokojující atmosféra, která vrcholí celou poslední půlhodinu (záběr, kdy houf dětí sestupuje ze svahu na pobřeží, kraluje). Začátek filmu (dvojice prozkoumává opuštěné městečko) mi připomněl mladší snímek Antropophagus, klidně bych i věřil, že jeho režisér D´Amato se tady inspiroval. Who can kill a child? je chytrý intenzivní horor, který má svojí aktuálnost i 30 let od svého vzniku. Btw režisér Narciso Ibáñez Serrador o pět let dříve spáchal taktéž vysoce kvalitní horor La Residencia. Horror movie of the year ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Eden Lake generace našich otců. Avšak právě jim zůstal tento skvost; stavící (i stojící) na znepokojivé atmosféře parného dne uprostřed vesničky s nejnižším věkovým průměrem obyvatelstva na světě; zcela utajen. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mrazivá podívaná. Většina filmu se odehrává za bílého dne a znepokojivosti to nijak neubírá. Oceňuji odvahu a podvratnost filmu. Děti jsou tu kruté, vraždící svině, ale nejsou hloupé. Takže využívají všech atributů roztomilosti a "nedotknutelnosti" aby dosáhli svého. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že sa hrajú. Ale v rukách držali nože a palice.“ Ten to tam ku koncu mastil, frajer. S týmto filmom som sa prvý raz sprostredkovane stretol v roku 2016, kedy som videl nevydarený remake. Napriek tomu som si v roku 2019 povedal, že to skúsim aj s originálom, ktorý zvykne bývať pokladaný za pilier hororov s vraždiacimi deťmi. A urobil som dobre. Od prvých sekúnd na mňa dýchla tiesnivá atmosféra, na ktorej vzniku mal nezanedbateľný podiel nenormálne strašidelný ústredný hudobný motív/detský/ženský popevok (ktorý si tvorcovia zrejme požičali z o 8 rokov staršej pecky Rosemary má dieťatko). Stephen King asi nemá čisté svedomie, pretože svoju kultovú (a dejovo relatívne veľmi podobnú) poviedku Deti kukurice napísal rok po premiére tohto filmu. Prižmurujem oči a napriek pár veciam, ktoré sa mi nepozdávali, dávam 80%. Ústredný pár je fajn, drsné scény sú drsné ešte aj na dnešné pomery a atmosféra je skutočne mrazivá a desivá. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Spanelsky horror ze sedmdesatych let? Automaticky jsem byl pripraveny na urcitou davku trashovosti, podporenou porci pohupujicich se koz a par litry kecupu. Ale uz prvni minuty filmu, rekapitulujici v dokumentarnich zaberech nejvetsi valecna zverstva dvacatehou stoleti a jejich dopady na deti, me vyvedly z omylu. Who Can Kill a Child je skvely vazny film, vypravejici pribeh manzelskeho paru, ktery misto dovolene na opustenem ostrove patra, proc zde nejsou zadni dospeli a decka se chovaji tak divne... Pribeh prostoupeny dusivou letni atmosferou je sice podporen slusnou davkou gore, ale nastesti nejde o nic rusive kycoviteho, ale jen normalni soucast pribehu. Rozhodne doporucuju. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velice zajímavý, napínavý a drsný grindhouse z poloviny 70. let. Již od 70. let vznikalo postupně pár filmů, kde se objevovali zlé, sadistické, posedlé vraždící děti. Zde je tento námět doveden do absolutna. Mladý pár se ocitá na slunném ostrově, který je naposto opuštěný a postupně se zde objevují pouze děti. Je jich zde skutečně obrovské množství, není to žádná partička výrostků, takže spíš připomínají takové to hromadné zlo "posedlých/zfanatizovaných" či prostě zombies ... A děti vraždí každého dosplého, kterého potkají ... Již v podstat celý ostrov je vyvražděn a všude se válí mrtvoly. Začíná klasická "honička" kdy se manželský pár potýká s hordami útočících spratků. Samozřejmě je těmto dospělým naprosto proti srsti jim nějak fyzicky ubližovat nebo je dokonce vraždit ... Jenže spratci nedají pokoj a na tuto lidskou přirozenou "slabost-neschopnost" vyloženě spoléhají ... Film má sice táhlý a pomalý děj, který nudí. Stejně tak jen pár nevýrazných herců a plno dětí, které žádné herecké výkony nepodávají, gore efekty také nejsou nic extra ... Ve finále ale graduje tak neuvěřitelným způsobem, že jsem fakt nechápal!! Tvůrci vrší jednu "WTF" scénu za druhou kostky pyramidy, padají všechna nepsaná filmová tabu a když už si myslíte, že opravdu nemůže být hůře, věřte tomu, že může!!! Těch posledních 30 minut je neuvěřitelných!! Je pravdou, jak již bylo zmíněno, že film připomíná velmi atmosférou ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zneklidňující španělský horor, který svým tématem vraždících dětí připomíná například nedávný The Children. I zde nám něco zlého a neviditelného ovládlo haranty, co je pak nutí vyvraždit všechny dospěláky v okolí. Tentokrát se však ocitáme na malém ostrově, z kterého se jen těžko uniká. Napětí mezi zdmi městečka, které se už takhle dá řezat cirkulárkou, umocňuje dusivá atmosféra horkých letních dnů. Stopáž filmu se blíží dvěma hodinám, ale za tu dobu jsem neměl šanci na malou chvíli vydechnout. Následující dění se totiž v tomhle případě hodně těžko odhaduje, což je obrovské plus. Malinko mě deptalo chování hlavního hrdiny, ale v poslední půlhodině si to u mě napravil. Tenhle opravdu tíživý a znepokojivý snímek nelze jinak než doporučit. Fakt bomba! ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Příběh byl pravděpodobně inspirován Bradburyho "dětskými" horrory Zero Hour a The Small Assassin, ale daleko zajímavější je, jak bravurně tento film (i s moha detaily) vykradl Stephen King, a udělal z něj (skvostnou) povídku Children Of The Corn. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě tak nemrzelo, že nepatřím k tvůrcům filmu, jako u tohohle počinu. Vymazal bych totiž z povrchu zemského celé úvodní titulky se všemi katastrofami, stejně jako příjezd do letoviska až do momentu, kdy hlavní hrdinové KONEČNĚ dorazil na ostrov. Vše předtím nejenže nebylo pro následující děj takřka zcela podstatné (a nic vysvětlovalo), ale hlavně to bylo naprosto nudné a otravné. S příjezdem do vylidněné vesnice konečně začal vlastní horor, který však byl spíš zneklidňující, než že by vyloženě měl strašidelnou atmosféru, nějaké napětí či lekačky. Nepomohl tomu ani fakt, že se víceméně pořád všechno odehrávalo ve dne, tudíž žádné výpady ze tmy, stíny či něco podobného nepřicházelo v úvahu. Vlastní řádění dětí bylo fajn, ale jak jsem napsal výše, mohlo být podstatně efektnější. Konec se mi svým cynismem zavděčil, nicméně víc jak slabší průměr filmu nepřiklepnu. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Co si jižané představují pod pojmem herci a logické chování mě stále fascinuje. V polovině se to skvěle rozjede, ale první část je strašná nuda. Námět je dobrý, ale to zpracování mi tak úplně nesedí. Čtyři hvězdy v naprosto nevyvážené podobě. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Manželský pár sa vyberie na dovolenku do španielska. Jednou z častí, ktoré chcú navštíviť je ostrov Armazola, kde bol mladý muž pred 11 rokmi na dovolenke. Štyri hodiny vzdialený ostrov od pevniny však už zďaleka nie tým čím bol. Minuloročný remake "Come out and play" kvalitou ďaleko nezaostáva. Jediným rozdielom medzi oboma snímkami je v budovaní atmosféry. Hlavne úvodné titulky boli pre mňa skutočne nepríjemnou záležitosťou - 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Občas ukázkově budovanému napětí podráží nohy partnerovo absolutně nelogické chování. Protivníci se dlouhou dobu spíše hihňají a na nějaké skutečné násilí dochází až prakticky na konci. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se nechali inspirovat Městečkem prokletých. Asi nejděsivější jsou mezititulkové úryvky z válek, počínaje 2.sv.válkou a konče Vietnamem a Koreou, se zaměřením na utrpení dětí. To má divákovi napovědět, co budou moci hlavní postavy od dětí čekat. Film má výbornou hudbu (Waldo de los Ríos) a velmi dobrou kameru. V momentě, kdy se mladí manželé dostanou na ostrov, kde chtějí strávit 15 dní dovolené, se snímek jaksi zasekne a začne připomínat artové filmy 60.let. Pro milovníky akcí nastane hodina utrpení a nudy... Na ostrově se děje cosi podivného. Dospělí zmizeli, vzduch se tetelí horkem a slunce odrážející se od bílých domů i ulic bodá do očí. Horko je tak věrohodné, že člověku při sledování vysychá v ústech. To samé však nelze říci o atmosféře, která je notně kolísavá. Film disponuje několika vynikajícími scénami (na příklad ubití starce usměvavou dívenkou, zoufalé volání o pomoc z telefonní ústředny či několikerý pokus o útěk...nemluvě o pěkném konci), ale jako celek je poměrně zdlouhavý. Nejvíce mi vadilo, že Tom (L.Fiander) se chová jako blb (ano, má to ve scénáři...). Člověk by na jeho místě dávno opustil ostrov, ale on ne, navíc ještě zatajuje děsivé události před svou ženou. Jistě, pokud by byl racionální, tak by film dlouho netrval a divák by přišel o všechny ty pěkné masakry... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Asi nejstarší antikoncepční snímek, jaký jsem měl zatím tu čest zhlédnout. Měl jsem trochu smůlu, že jsem prvně narazil na remake, který já teda na rozdíl od většiny nepovažuju za nějakou ostudu originálu, i když o zbytečnosti by se asi dalo uvažovat, protože jde v podstatě o úplně totožné snímky. Originálu přidávám jednu hvězdu za krapec lepší atmosféru a sérii uvodních dobových záběrů zbídačených děcek, ať už z fašisitických koncetráků, nebo hladomorem a válkama soužené Afriky. Ve výsledku bych asi doporučoval spíše originál s lepší atmosférou, ale pokud máte problém s oldschool lookem, nebál bych se remaku. Hned taky dodávám, že celkově se tohle přeci jen dívá na záda antikoncepční špice viz. sekce v profilu, ale na slušnou dávku znepokojení se můžete těšit tak jako tak. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Môj najstarší antikoncepčný snímok, v tom čase určite jeden z najlepších španielskych hororových filmov. Je výborne natočený, dokumentaristický prístup umožňuje vytvárať výbornú atmosféru, ľahšie precítenie postáv ako i gradáciu napätia. Zároveň i napriek jednoduchému deju hneď vtiahne diváka do príbehu a človek už len čaká čo sa bude diať. Trochu mi tu chýbali ešte nejaké doplňujúce sprievodné informácie ohľadom nákazy ako i samotných detí. Zároveň sa tu Serrador snaží u diváka vzbudiť akúsi morálnu dilemu, či zabiť alebo nezabiť dieťa. Takýto skutok je samozrejme veľmi odporný a u dospelého človeka nepredstaviteľný, ale verte mi, v podobnej situácii ako bola ústredná dvojica by tú zbraň vzal do ruky asi každý z nás, hlavne keď by ste mali brániť život svojej tehotnej manželky a vôbec by ste sa pritom nestarali či má útočník občiansky preukaz alebo nie. Časté iracionálne chovanie sa postáv však snímok ubíja. 65/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

A co děti ? Mají si kde hrát ? Samozřejmě. Na ostrově Almanzora. Film má sice pomalejší rozjezd (mě osobně ale nenudil),ale odplatou a zadostiučiněním je poslední cca půlhodinka, která se mění v atmosferický peklo. Určitě má tenhle film pár chybyček a dal by se ještě víc vypilovat, ale já klidně přimhouřím oko. Na rok vzniku je to určitě pecka. Tyhle ostrovní dětičky dávají úsloví " Kdo si hraje, nezlobí " pořádně na prdel. Na prdel dokážou celkem posadit i úvodní titulky, které jsou prokládány záběry na zubožené děti. Masakr. Za sebe tenhle film můžu jen doporučit. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Serrador po La Residencia (1969) natočil další výborný film, se skvělou, dusivou, prosluněnou atmosférou... Příběh manželského páru, který přijede na ostrov na kterém nejsou prakticky žádní dospělí, jen děti... A s těmi dětmi není opravdu něco v pořádku... Ať mi nikdo netvrdí, že se King při psaní Kukuřičných dětí neinspiroval tímto kouskem... Nebo tvůrci The Children (ne, k Eden Lake bych tenhle film rozhodně nepřirovnával)... Je docela s podivem, že kromě tohohle kusu a La Residencia jsou Serradorovy filmy prakticky nesehnatelné a co si budeme nalhávat, pokud jsou jeho ostatní filmy stejně kvalitní (a já nevidím důvod proč by neměly být) je to obrovská škoda... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Hororový žáner má svoje mantinely a oproti žánrom iným, pri ňom často býva dôležitejšie "ako", než "čo". Detskí vrahovia sú výnimkou; myšlienka je to natoľko alarmujúca, že ani nepotrebuje prekvapovať, so znepokojivosťou by vystačila. V Who Can Kill a Child?, popri špičkovej atmosfére, kvalitných hercoch a nervóznej hudbe, nechýba jedno zásadné "čo" a teda krásne zvrátený nápad pár minút pred koncom. Nechcem spoilerovať, ale ona jediná scéna dotiahne bezvýchodiskovosť námetu do takého maxima, že Vám vraždiaci haranti prídu ako zlo, ktoré dokážete eliminovať. Cez to všetko. ()

Reklama

Reklama