Reklama

Reklama

Kdo by se odvážil zabít dítě?

(festivalový název)
  • Španělsko ¿Quién puede matar a un niño? (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pár anglických turistů projíždí Španělsko a dostane se do vesnice, kde však není žádný dospělý, ale jen děti, které nic neříkají a koukají na ně s potutelným úsměvem. Dvojice postupem času zjišťuje, že s dětmi není něco v pořádku, a i když jsou to jen děti, mohou být nebezpečné... (markettka)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (81)

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem čekala opravdu hodně a přišlo mírné zklamání, ty části filmu kde se "něco dělo" byly velice dobré - drsné a znepokující a byla jsem při nich napnutá jako struna ale bohužel jako celek mě to až tolik nenadchlo. Táhlo se to, fakt velice pomalu až jsem se nudila a chování postav mi chvílema přišlo velmi nelogické. Navíc musím přiznat že ani herci se mi moc nelíbili, stejně tak jako krvavé záběry. 50% ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Od úvodní titulkové sekvence je jasno, že toto nebude béčko, ale pořádné psycho. A je tomu vážně tak! Místy je tempo sice trochu pomalé, ale když už tam k něčemu dojde, je to šokující podívaná. Dětské hlásky zpívají sugestivní úvodní melodii, zatímco mladý pár připlouvá v dusném letním dni na ostrov plný dětských zabijáků... Atmosféra, na kterou se jen tak nezapomíná; navíc s výbornou pointou! ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Film sa odohráva niekde na španielskom ostrove, kde je nejaké more, farma, mestečko a dedinka. Tam sa vydáva párik v strednom veku užiť si spolu v kľude voľné dni - žena je tehotná a čaká ďalšie, tretie dieťa. No ako sa neskôr ukáže, nebol to práve najlepší nápad keďže je na ostrove neznámy teror a všetci postarší občania umierajú jeden po druhom. Celkový dojem: Po dobu 2 týždňoch som mal chuť si niečo, nejaký seriál alebo film pozrieť a keďže som mal možnosť pozrieť si tento menej známy sedemdesiatkovy španielský film, nemohol som si nechať ujsť tej príležitosti a so slovami "To bude jasná voľba! Bude sa mi to páčiť!" som si ho pustil. Už prvá, 5-minútová scéna natočená v dokumentárnom štýle ma neskutočne zamrazila a vedel som že to bude niečo pre mňa. Čo by nikto nečakal, po nej som zo stolu zmetol všetky moje očakávania a len znudene čakal, kedy sa dostanem k prvej tretine, polovici až ku koncu. Postavy neboli napísané práve napísané a tak isto aj scenár. Za celých 110 minút som s nimi nevytvoril ani kúsok sympatie a tak mi bolo jedno či zomrú tým alebo takým spôsobom. Keby aspoň uvažovali trošku racionálne, dopadlo by to omnoho lepšie a dalo by sa na ne bez problémov pozerať. Podobný problém som mal aj s hercami. Nie že by hrali zle, veď Lewis Fiander bol vcelku fajn. Narážam skôr na ich angličtinu kombinovanú so španielskym prízvukom, čo sa nedalo ani počúvať (a nehovorte že nie!). Dočítal som sa, že veľa ľuďom prišli strašidelné práve deti z ktorých vraj vyžaroval strach - s čím ja nemôžem súhlasiť. Nezahrali absolútne nič. Akurát sme mohli vidieť, ako sa akože nepríjemne tvária. A to z toho mať robí strašidelný horor? Nie, jediné čo je na filmu strašidelné je už len tá skutočnosť, že tie deti sa už akoby od malička učili vraždiť a stalo sa z nich toto. Už vyššie som spomínal, že som mal problém s postavami do ktorých som sa vôbec nevžil a nemal som k ním ani kúsok sympatie či empatie. To však nie je môj jediný problém. Tým ďalším je práve atmosféra a to, že som sa do filmu vžil len veľmi ťažko. Atmosféra mohla byť fajn a všetko to vyzeralo nádejné, no tvorcovia s ňou nepracovali vôbec a mohli z toho vyťažiť určite viac. Preto je aj "Kto by sa odvážil zabiť dieťa" jeden z tých suchších hororov z tých rokov a jediné čo mi prišlo nepríjemné sú vraždiace deti (čo mi trochu pripomínalo aj austrálsky thriller Fortress, ktorý sa mi páčil predsa len o niečo viac.. a samozrejme Eden Lake) Na záver by som povedal, že to nie je ale vôbec zlý film. Už len to hodnotenie (73%) dokazuje, že to nemusí byť vôbec zlé. A mne sa to aj vcelku páčilo. Moje hodnotenie: 50% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zneklidňující španělský horor, který svým tématem vraždících dětí připomíná například nedávný The Children. I zde nám něco zlého a neviditelného ovládlo haranty, co je pak nutí vyvraždit všechny dospěláky v okolí. Tentokrát se však ocitáme na malém ostrově, z kterého se jen těžko uniká. Napětí mezi zdmi městečka, které se už takhle dá řezat cirkulárkou, umocňuje dusivá atmosféra horkých letních dnů. Stopáž filmu se blíží dvěma hodinám, ale za tu dobu jsem neměl šanci na malou chvíli vydechnout. Následující dění se totiž v tomhle případě hodně těžko odhaduje, což je obrovské plus. Malinko mě deptalo chování hlavního hrdiny, ale v poslední půlhodině si to u mě napravil. Tenhle opravdu tíživý a znepokojivý snímek nelze jinak než doporučit. Fakt bomba! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Asi nejstarší antikoncepční snímek, jaký jsem měl zatím tu čest zhlédnout. Měl jsem trochu smůlu, že jsem prvně narazil na remake, který já teda na rozdíl od většiny nepovažuju za nějakou ostudu originálu, i když o zbytečnosti by se asi dalo uvažovat, protože jde v podstatě o úplně totožné snímky. Originálu přidávám jednu hvězdu za krapec lepší atmosféru a sérii uvodních dobových záběrů zbídačených děcek, ať už z fašisitických koncetráků, nebo hladomorem a válkama soužené Afriky. Ve výsledku bych asi doporučoval spíše originál s lepší atmosférou, ale pokud máte problém s oldschool lookem, nebál bych se remaku. Hned taky dodávám, že celkově se tohle přeci jen dívá na záda antikoncepční špice viz. sekce v profilu, ale na slušnou dávku znepokojení se můžete těšit tak jako tak. 85% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Některé sekvence filmu jsou poctou filmu Ptáci (1963). Příkladem je scéna s dětmi připravujícími se k útoku na Toma (Lewis Fiander) a Evelyn (Prunella Ransome) nebo závěrečný útěk z ostrova. (hladass)
  • I když se děj filmu odehrává na ostrově, městské scény byly natáčeny ve městě Ciruelos v Toledu, které je vzdáleno od moře více než 250 km. (hladass)
  • Holandská turistka mluví po celou dobu do telefonu německy. (Samthron)

Reklama

Reklama