Reklama

Reklama

Kdo by se odvážil zabít dítě?

(festivalový název)
  • Španělsko ¿Quién puede matar a un niño? (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pár anglických turistů projíždí Španělsko a dostane se do vesnice, kde však není žádný dospělý, ale jen děti, které nic neříkají a koukají na ně s potutelným úsměvem. Dvojice postupem času zjišťuje, že s dětmi není něco v pořádku, a i když jsou to jen děti, mohou být nebezpečné... (markettka)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (81)

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že sa hrajú. Ale v rukách držali nože a palice.“ Ten to tam ku koncu mastil, frajer. S týmto filmom som sa prvý raz sprostredkovane stretol v roku 2016, kedy som videl nevydarený remake. Napriek tomu som si v roku 2019 povedal, že to skúsim aj s originálom, ktorý zvykne bývať pokladaný za pilier hororov s vraždiacimi deťmi. A urobil som dobre. Od prvých sekúnd na mňa dýchla tiesnivá atmosféra, na ktorej vzniku mal nezanedbateľný podiel nenormálne strašidelný ústredný hudobný motív/detský/ženský popevok (ktorý si tvorcovia zrejme požičali z o 8 rokov staršej pecky Rosemary má dieťatko). Stephen King asi nemá čisté svedomie, pretože svoju kultovú (a dejovo relatívne veľmi podobnú) poviedku Deti kukurice napísal rok po premiére tohto filmu. Prižmurujem oči a napriek pár veciam, ktoré sa mi nepozdávali, dávam 80%. Ústredný pár je fajn, drsné scény sú drsné ešte aj na dnešné pomery a atmosféra je skutočne mrazivá a desivá. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Hororový žáner má svoje mantinely a oproti žánrom iným, pri ňom často býva dôležitejšie "ako", než "čo". Detskí vrahovia sú výnimkou; myšlienka je to natoľko alarmujúca, že ani nepotrebuje prekvapovať, so znepokojivosťou by vystačila. V Who Can Kill a Child?, popri špičkovej atmosfére, kvalitných hercoch a nervóznej hudbe, nechýba jedno zásadné "čo" a teda krásne zvrátený nápad pár minút pred koncom. Nechcem spoilerovať, ale ona jediná scéna dotiahne bezvýchodiskovosť námetu do takého maxima, že Vám vraždiaci haranti prídu ako zlo, ktoré dokážete eliminovať. Cez to všetko. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se nechali inspirovat Městečkem prokletých. Asi nejděsivější jsou mezititulkové úryvky z válek, počínaje 2.sv.válkou a konče Vietnamem a Koreou, se zaměřením na utrpení dětí. To má divákovi napovědět, co budou moci hlavní postavy od dětí čekat. Film má výbornou hudbu (Waldo de los Ríos) a velmi dobrou kameru. V momentě, kdy se mladí manželé dostanou na ostrov, kde chtějí strávit 15 dní dovolené, se snímek jaksi zasekne a začne připomínat artové filmy 60.let. Pro milovníky akcí nastane hodina utrpení a nudy... Na ostrově se děje cosi podivného. Dospělí zmizeli, vzduch se tetelí horkem a slunce odrážející se od bílých domů i ulic bodá do očí. Horko je tak věrohodné, že člověku při sledování vysychá v ústech. To samé však nelze říci o atmosféře, která je notně kolísavá. Film disponuje několika vynikajícími scénami (na příklad ubití starce usměvavou dívenkou, zoufalé volání o pomoc z telefonní ústředny či několikerý pokus o útěk...nemluvě o pěkném konci), ale jako celek je poměrně zdlouhavý. Nejvíce mi vadilo, že Tom (L.Fiander) se chová jako blb (ano, má to ve scénáři...). Člověk by na jeho místě dávno opustil ostrov, ale on ne, navíc ještě zatajuje děsivé události před svou ženou. Jistě, pokud by byl racionální, tak by film dlouho netrval a divák by přišel o všechny ty pěkné masakry... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pokus o jakýsi přesah, vyjádřený dokumentárními záběry na začátku (ty nejhorší zvěrstva 20.století, včetně Osvětimi a genocid po celém světě) je tu značně jalový, a vlastně dost i zbytečný, protože vůbec neumocňuje celkový dopad filmu. Navíc by tu nůžky střihače bodly víc, než kdy jindy, v půlce jsem si připadal, jako po pozření celé konvice meduňky lékařské. Ale zajímavou atmosféru tomu upřít nemohu, zabijácké děti se svými nevinnými tvářičkami opravdu budí znepokojení, někdy i hrůzu a fatální scéna s těhotnou ženou je až fyzicky nepříjemná. Navíc si nedokážu představit něco podobného v dnešní připodělané politicky korektní době, takže v závěru se nečekaně dostane ke slovu i samopal a malí hajzlíci se tu řežou prknem po hlavě, zabodávají se nože do stehen a krčních tepen. Prostě jak bylo zvykem v 70.letech, Španělé se s tím nepárali. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vrchol filmu naštěstí přichází s jeho samotným koncem, což je jen dobře, protože se alespoň vyplatí to dlouhé čekání, které prezentuje stopáž celého filmu. I přes tu stopáž je film „Kdo by se odvážil zabít dítě?“ velmi povedeným dílem, které dokáže šokovat právě scénami s dětmi, kdy ta finální je skvělá a vy so říkáte, že tohle někdo dovolil natočit. Ale přesně takhle měl ten film vypadat. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • I když se děj filmu odehrává na ostrově, městské scény byly natáčeny ve městě Ciruelos v Toledu, které je vzdáleno od moře více než 250 km. (hladass)
  • Ve Velké Británii vyšel film pod názvem Smrt je dětská hra, ve Spojených státech zase pod názvy Ostrov zatracených a V pasti. (hladass)
  • Režisér Narciso Ibáñez Serrador si ve filmu zahrál malé cameo, konkrétně muže, který se Toma (Lewis Fiander) ptá na hluk ve městě. (hladass)

Reklama

Reklama