Reklama

Reklama

Zlo přichází

(neoficiální název)
  • USA Something Wicked This Way Comes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Do malého městečka na americkém Středozápadě přijede magický karneval. Jeho vedoucím je novodobý Ďábel, který lidem splňuje přání, ale vybírá si za to svůj podíl. (Hans.)

Recenze (22)

JFL 

všechny recenze uživatele

Film z produkce studia Disney podle scénáře a románu Raye Bradburyho a pod taktovkou Jacka Claytona, režiséra strhujícího dramatu "Místo nahoře", klasického britského hororu "Neviňátka" a legendárního "Velkého Gatsbyho" - již tento výčet naznačuje, že "Something Wicked This Way Comes" bude vskutku něco výjimečného. Centrálním motivem snímku, jenž svými komplexně rozvedenými postavami a fantaskní atmosférou osloví rovnou měrou děti i dospělé, je pokušení vycházející z niterné úzkosti. To nabývá konkrétní podobu v přízračné pouti, která do jednoho amerického městečka nečekaně přijede na konci října. Pro každou z hlavních i vedlejších postav pak má toto pokušení trochu jinou podobu. Zatímco pro dva ústředí chlapce Willa Hallowaye a Jima Nightshadea představuje primárně zábavnou atrakci lákající již tím, že se na sklonku roku, kdy se dny krátí, usadí za hranicemi města, pro dospělé obyvatele naopak nabývá doslova naplnění jejich nejniternější tužeb. Ale za tuto splněnou iluzi si principál poutě, démonický pan Dark, účtuje cenu nejvyšší. Tomuto pokušení hrozí propadnout také Willův otec, jehož vedle pokročilého věku již několik let skličuje selhání tváří v tvář synovi. Ačkoli některé roviny Bradburyho předlohy byly oklestěny, právě vztah otců a synů naopak vystupuje jako ústřední téma, obzvláště pak nelehký a pro obě strany potencionálně traumatizující moment, kdy otec v očích dospívajícího dítěte náhle ztratí auru nadlidského hrdiny. Už to samotné činí ze snímku zcela unikátní počin, což ještě umocňuje jeho dramaturgické uchopení a formální zpracování. Film se soustředí na vytváření zlověstné fantaskní atmosféry, čehož dosahuje tím, že postavy, a přeneseně i diváky, staví tváří v tvář výjevům vzpírajícím se racionalitě, ale které nikdy neosvětlí, naopak dává tušit jejich dlouhověké mystérium. Ať už je to vlak bez strojvedoucího, spanilá i bezcitná čarodějka prachu, tetování na rukou principála či výměna shakespearovských citací mezi ním a Willovým otcem, konfrontace s těmito i mnohými dalšími prvky dává pocítit mrazení ze setkání s něčím starověkým, co člověka přesahuje a upomíná ho na jeho vlastní konečnost. Současně ale "Something Wicked This Way Comes" uhrane svou výraznou poetičností, která se projevuje ve filmových prostředcích, ale i literárních kvalitách zdejšího jazyka, tedy nejen ve vypravěčských voiceoverech, ale také v samotných dialozích postav i jejich jménech. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kingovy Nezbytné věci předělané pro děcka. Reálně tedy Bradburyho román zfilmovaný Disneyho studiem do slušně temného rodinného filmu, což se jim povedlo už před pár lety s Lesním duchem (a na přelomu 70. a 80. let proniklo temnější ladění i do dalších disneyovek, třeba Návratu do země Oz). Napínavý scénář, znepokojivá atmosféra, pěkná výprava a efekty a dobře hrající Robards, Pryce i dětští herci. Věřím, že minimálně ze scény s pavouky mohlo mít nejedno dítě pěkných pár nočních můr. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Navzdory všem věkům vynikající, avšak trochu polozapomenutá disneyovka, plná napětí, dobrodružství a skvělé atmosféry. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Bradburyho scénář vzkvétá pod Claytonovýma rukama zabalený do půvabného hávu osmdesátých let, s poctivou trikovou a maskérskou prací a neopakovatelnou atmosférou z dob, kdy vznikaly podobné horrorově či dobrodružně laděné pohádkové skvosty. Kde je těm dnům konec? Poslední film, který mi připomněl tyto zašlé perly bylo Johnstonovo Jumanji. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechápem, ako mi táto Disneyovka mohla v detstve alebo dospievaní uniknúť. Vidieť to v tých časoch tak určite tomu naparím plný počet, pretože o tajomné dobrodružstvo z pohľadu detí a detský horor tu rozhodne nebola žiadna núdza. Teraz som sa síce na tom bavil a vôbec som sa nenudil, no pár krát sa mi mimovoľne trochu nadvihlo obočie. Film z pohľadu dospelého už určite niečo stráca. Lepší priemer. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z filmů kterej mám na harddisku už delší dobu. Myslel jsem si, že jde o horor a nakonec se z toho vyklubala Disneyovka. Což znamená rodinná fantasy která nabídne i pár hororových prvků. Myslím, že třeba u scény s pavouky se nejeden arachnofobik pěkně opotí(což tedy já nejsem). Škoda, že jsem film neviděl svýho času, protože ve svý době to mohlo být něco. Nebo by to pro mě mohlo být dnes pěknou nostalgickou vzpomínkou. Jenže já to vidím až dnes poprvé a myslím si, že za ty roky už film ztratil hodně ze svýho kouzla. Takže za mě jen 2hvězdy. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přesně takové disneyovky jsem hltal jako malý kluk, když je vysílali na TV Prima (Premiéra). Chválit herecké obsazení by bylo nošením dřívím do lesa, zvlášť Pryce je jedním z tých typů ultradémonických postav, které mám ve filmech tak rád. Hlavním důvodem, proč bylo sledování tohohle u nás (polo)zapomenutého filmu pro mě takovým zážitkem, je atmosféra nejistoty, která je patrná už od prvních minut a pod jejímž vlivem jste jakoby neustále nuceni paranoidně se ohlížet přes rameno, zda za vámi už také nečíhá nenasytná rukavice pana Darka bažící po tom, rozšířit své cirkusové panoptikum. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Nikoliv horor, ale spíše rodinná fantasy podle duchovního synkretika Ray Bradburyho. První dvě třetiny filmu jsou podle mého názoru trochu rozvleklé, lepší je až závěrečná fáze.. ovšem závěr s pointou souvislostí je poněkud ujetý, nepochybně v duchu Bradburyho panteismu. Na svou dobu jsou tu dobře zvládnuté filmové triky a výborně ztělesněné záporné postavy, místy atmosféra podbarvená dobrou hudbou, i princip vítězství lásky nad falešnými svody je správný. Ale celkově nemohu dát vyšší než 3,5. Vhodné i pro děti ve věku cca 10 - 14 let... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mám po zhliadnutí dosť rozporuplné pocity. No neviem presne určiť, čo ich spôsobilo. Snáď asi nevyrovnaná réžia, ktorej vodca sa nevie rozhodnúť či zachovať Bradburyho víziu, alebo sa prikloniť k požiadavkám Disneyho štúdia vytvoriť divácky hit. Nevychádza ani jedno. Atmosféra v mnohých prípadoch okúzľuje, ale sú to len náznaky, náznaky niečoho čo prakticky vôbec nepríde a nevytvorí z filmu mládežnícky creepy horor, ktorých kvalitných zástupcov je v histórii minimum. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný překvapení a velmi dospělá disneyovka i navdory skutečnosti, že hlavní postavy jsou děti. S tím,že fascinující scéna konfrontace Jasona Robardse a Jonathana Pryce by zasluhovala i mnohem víc než plný počet. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Pro cokoliv od Bradburyho mám nezdravou slabost. Pro dospělého to bude zajímavá napínavá pohádka, ovšem pro děti to musí být horor srovnatelný s Arašídovou pomazánkou, ale s podstatně zajímavějším dějem a hlavně lepšími herci. Po dlouhé době nejsou dětští herci otravná hovada, kterým přejete bolestivou smrt. Držíte jim palce, stejně jako tatíkovi knihovníkovi a Jonathan Pryce je pekelný zmrd a jeho skvadra mutantů je přesně tak hnusná, aby je nikdo neměl rád. Skvělá věc a velká škoda, že takhle zapomenutá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Skoro zapomenutý film podle skvělé knihy Raye Bradburyho. Natočené je to skutečně dobře, některé části jsou skutečné skvělé (dům plný tarantulí, zrcadla...). Na knihu to sice nemá, ale i tak je to dobrý film. ()

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Věřím, že by tento příběh obstál i v knižní podobě. (anebo byl podle ní natočen, tak daleko jsem se nedopátral) Jo zoufalství, lítost, nenaplněné sny a činy, to je to co pana Darka přivádí! A proto se snažte být jen veselí:-D Kolik hororových filmů to Disney vůbec vydal? Zatím jsem viděl pouze dva, a oba naprosto perfektní, zejména svou dějovou linií. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Do města přijíždí ďábelská pouť, která doslova okouzluje návštěvníky a plní jim nejskrytější tužby, ovšem za jakou cenu! Jasně, že tím narážím na divákovo (tedy aspoň své) utrpení. Ani klučičí dobrodružství, ani "temný" horor, ve zpackaném rodinném mysteriózním "fantasy" se dlouhé pasáže nic neděje, atmosféra si bere dovolenou, průměrné triky se opájejí samy sebou a mdlé postavy do toho tuctově přemítají o stáří či otcovství. Neskutečně jsem se nudil a co chvilku protáčel oči. ()

andalin

všechny recenze uživatele

Naposled jsem se takhle nudila u filmové Duny. Ještě, že toto není tak dlouhé. :D Akorát jsem nedávno stěží dočetla knížku, tak jsem si říkala, proč si to utrpení neprodloužit. Kniha byla plná roztahaných nicneříkajících pasáží a to se bohužel promítlo i do filmu. Na někoho to třeba má úplně opačný účinek, nicméně mě Bradbury nebaví. Typicky osmdesátkové triky a mladý Pryce ale byli skvělí. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Stylová dětskodospělácká jízda, která jako jedna z mála naplňuje představu o filmu, který si získá diváka bez ohledu na jeho věk. V tom filmu je všechno - atmosféra, naivní dětská zábava i vážné psychologično. Film servíruje divákovi širokou škálu tužeb a trablí, které se týkají jak malých tak i velkých. To vše podáno s uhlazenou noblesou bez tendencí si na něco hrát. Je škoda, že takový film je v našich končinách takřka neznámý (neexistuje ani jeho český distribuční název). Ještě jsem neviděl film, který by byl zároveň dětský a který by obsahoval takovou dávku psychologie, která složí i dospělého. Film obsahuje řadu vnitřních metafor a replik, které osloví jen toho, kdo je najde. Jinými slovy, film si pohrává se slovy a z jedné konkrétní věty si každý může vytáhnout úplně jiný smysl a to ten, který v něm právě vidí. Vidět tento snímek jako dítě, tak by si mě získal na celé čáře. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

K dětskému hororu od Disneyho jsem přistupoval s obavami, ale kupodivu se mi to docela líbilo. Do malebného městečka přijiždí pouť, jejíž majitel se živí negativními emocemi. Každý zde má nějaké trápení - ztráta nohy, stáří, nenaplné touhy po ženách nebo ztrátu manžela a pouť nabízí jednoduché řešení. Do toho máme dva šťastné kluky, což je největší problém majitele pana Darka, který je začíná pronásledovat. Samozřejmě to není nijak děsivý, nicméně jako dětský fantasy-horor to obstojí - pěkné efekty, pár napínavých scén (pavouci, zrcadla), solidní herecké výkony jak dětí, tak dvojice Robards, Pryce a celkem solidní jemná psychologie na pozadí. ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Pre deti horror, pre mňa tak trochu rozťahaný fantazijný film, ktorý by si vyžadoval väčšiu prepracovanosť (akosi som stále mala pocit, že mi niečo podstatné uniká) a charizmatickejšieho záporáka. Celkovo film pôsobí akoby bez chuti. Hlavným motívom je vek človeka - túžba detí byť staršími a snaha starších vyrovnať sa so svojou starobou. Len dúfam, že knižná predloha Raya Bradburyho nie je taká plytká. Ale páčilo sa mi to sympatické mestečko a jesenná atmosféra. ()

Maschi 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy o dětech s vážnou, ideálně hororovou zápletkou. Tenhle snímek splnil vše, co jsem od něj očekával. Doporučuji všem milovníkům Goonies, Stand by Me, It, Super 8 apod. ()

Reklama

Reklama