Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lizzie Wurtzelovou vychovala její matka bez otce už od malička, ale Lizzie se přesto cítí velmi prázdná. Podléhá snadno náladám a depresím. Když se dostane na žurnalistické stipendium na Harvard a její článek v místních novinách je kladně hodnocen, Lizzie začne žít značně nezodpovědně. Svými drogovými a sexuálními eskapádami ubližuje svým kamarádům i matce a dokonce se pokusí i o sebevraždu. Matka jí proto zařídí psychologickou léčbu a mladá žena si musí zvyknout na fakt, že kolem ní je skutečný svět a to co žije, je její vlastní život. Příběh vychází z biografické knihy skutečné úspěšné americké spisovatelky Elizabeth Wurtzelové. (Morien)

(více)

Recenze (99)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Každý člověk se na život dívá jinak. Většina z nás ho vidí jako velkou bonboniéru, stačí si jen vybrat ten správný konfet. Pokud se ale z poloplné sklenky skvělého drinku stane jen poloprázdný panák podprůměrné kořalky, je něco špatně. Odvrácená starna Měsíce ozáří naši tvář, životní energie jde do hajzlu, chvíli se dá ještě psát, tvořit a pak už nepomůže nic. Všechno je špatně. Nevím jestli každej, ale mnoho lidí si tím projde, ne všichni se z toho dostanou. Tak o tom je tenhle film. Christina Ricci v době natáčení sakra dobře věděla o čem to je, a je to na ní vidět, hraje (nehraje, ona je) svúj nejlepší výkon, navíc jí to i dost sluší...Jessica Lange jako hysterická matka je skvělá (akorát na zabití). Je to tanec na rozžhavené pánvi, lze se dohadovat, nakolik je to vytržené z kontextu a reálnosti. ale je to přece americký film, tak si z toho každý musí vybrat. Nadprůměr to určitě je. 75% ()

alyssa18 

všechny recenze uživatele

Christina Ricci byla dobrá (hodně dobrá)...kamera byla taky dobrá...ale co víc? I když jsem se fakt snažila se nenudit, stejně jsem se nudila... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný psychotický snímek s talentovanou Christinou Ricci ;-) Někteří lidé nejsou opravdu moc normální a jejich okolí jim právě dvakrát neprospívá.. Příběh o tom, jak je tenká hranice mezi normálností a šílenstvím.. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Šílená deprese. Ale nečekaně dobré. Atmosféra filmu je fajn, příběh je celkem průměrný, ale nápad je samozřejmě výborný. Nicméně, co je opravdu výjimečné na tomto filmu, to jsou herci. Christina Ricci je na tuhle roli dokonalá. Tyhle narušené nepříjemné a sjeté holky jí prostě jdou! K tomu malé role, které byly všechny obsazeny znovu parádně. Biggs, Rhys Meyers, Williams a Heche. Paráda! A potom je tu naprosto famózní Jessica Lange! Ta herectví v tomto filmu pozvedla ještě o stupínek výše. Film, který by v dnešní době měl mít více pozornosti. ()

anusha 

všechny recenze uživatele

no ja naozaj neviem co si o tom mam mysliet teraz no naozaj neviem ani predstavit si neviem to co si mal mysliet .. zatial tri hviezdy :) ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Jak přežít depresi a nespáchat sebevraždu. O tom vypráví ještě náctiletá novopečená studentka Harvardu a nadějná spisovatelka Lizzie. Jak moc na dospívajícího působí rodinné trable, psychicky nestabilní matka upínající se na dceru, která trpí až chorobnou závislostí na psaní, svém příteli a své kamarádce ze školy. A že by vše vyléčila terapie? Rozhodně stojí za vidění. ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Prozac Nation. Subjektivně nula hvězdiček, nechci a nepotřebuju to v dohledné době vidět znova. Je to zkrátka hnusně, usopleně, zoufale, mlhavě, otupěle, komplikovaně, bezvýchodně pravda. ()

Allenka 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že chování hlavní hrdinky ve mně vzbuzovalo rozpor. Nebyla jsem si jistá, zda ji považovat fakt za krávu, která z toho snad jednou vyroste, nebo ji litovat. Ale Christina Ricci zvládla svým hereckým podáním vyvažovat obě verze a kdyby mě pohladil po tváři Lou Reed, asi bych se z toho taky trochu zbláznila... ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to nabíralo slušné tempo i směr, ale po 20 minutách zbyla už jen bezbřehá utahaná nuda.. Hvězda je jen za Christinu Ricci tak jak ji Bůh stvořil. ()

Rootlover 

všechny recenze uživatele

od začátku musí mít snad každej chuť dát hlavní hrdince facku, asi dokud není 10 min. před koncem. Nejvíc se mi líbilo popsání amerického systému školství a brašna na foťák jejího táty... ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Nepochybně zajimavý snímek, tak schválně kolik lidí může brát v Česku Prozac ? Američani zásobují léky,leckdy špatnými i nás.Taky to není zrovna málo.Christina Ricchi zazářila jako obrovská hvězda, naprosto autentický výkon. Přestože do skupiny x-náct už nepatřím děj mě úplně pohltil. Já jsem jí to všechno uvěřila, nálady, potřebu lásky, smutek, ctižádost, drogové i sexuální zážitky. Podle skutečného příběhu. Depresivní sám o sobě, ale ze života,kde se láme hranice mezi cítím se psychicky skvěle a už jsem v háji. Kdo rád psychologické drama,nejspíš nesáhne vedle. ()

IMPAIRED 

všechny recenze uživatele

Perfektní objev. Vždycky mě tolik ohromí když objevim někoho tak velikýho, že dokáže neustále jít dál. Bukowski, Thompson, Burroughs, tentokrát Lizzie Wurtzel. Tyhle lidi mi prostě dodávaj naději, že i když je všechno tak neskutečně šílený a psychotický, pořád ještě se to dá zvládnout. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nenápadný film, ale opravdu hořce poučný, s nepřehlédnutelným poselstvím ve výborně vystavěném příběhu matky a její dcery, mladé vyjímečně talentované studentky žurnalistiky, kterou herecky ztvárňuje mimořádně a velmi přesvědčivě Cristina Ricci, v roli její matky pak exceluje Jessica Lange, její postava v příběhu vychovává dceru Lizzie výhradně sama již od malinka, téměř od jejích dvou let, hraje roli ženy frustrované vlastním neúspěšným životem, jak osobním, tak profesním, která se upíná výhradně na dceru a veškeré svým životem nenaplněné ambice projektuje až do krajností v životní dráze své dcery, vše jde zdánlivě stále podle jejích pokřivených představ až do zlomového momentu, kdy její dcera získává prestižní stipendium a odchází studovat na matkou vysněný "Harvard", pro matku je to sice konečně první velké vítězství její "cílevědomé" výchovy, ale až následující čas pronikavě ukáže, jak chybná a v základu zcestná ta její výchova ve skutečnosti byla, pak se dcera po ztrátě matčina každodenního upjatého vlivu začne náhle nabytou svobodou ve svých projevech rychle a dramaticky měnit, ze svědomité, až úzkostně pečlivé a z kolektivu vrstevníků vylučované dívenky se začíná její život jak ve spirále opakujících se osobních excesů a eskapád propadat, vše se jen prohlubuje alkoholem, všemožnými drogami, tak se Lizzie neovladatelně vydává na cestu postupné sebezkázy, až do spásném momentu, kdy se s velkým štěstím dostává na nátlak svých nejbližších školních přátel do psychiatrické ordinace a má jí z problémů konečně začít vracet k normálnímu životu odborně vedená pomoc, bohužel ani takový zásah odborníka v její situaci nemůže mnoho v jejím životě pozitivně ovlivnit, je tak široce dlouhodobou citovou devastací narušená osobnost, že její funkčnost v běžném životě už mohou zajistit jen stabilizující léky, antidepresiva Prozac, pomohou jí dále žít, ale ne bez následků. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Díry v nedotaženém scénáři jsou vkusně zalepené autentickým herectvím Christiny Ricci a slušnou filmovou formou, která k podpoře emocí využívá prolínaček a dvojexpozicí. Forma sice nedokáže úplně zastínit celkovou plytkost a fakt, že tento film je vlastně bez napětí nebo gradace, ale na druhou stranu dělá z tohoto snímku velmi příjemnou podívanou. Vazba hlavní postavy a diváka je silně individuální, i když se film celkem slušně snaží omlouvat se za hlavní hrdinku pomocí monologů. U mě samotného zůstaly sympatie někde na půli cesty, stejně jako celkový prožitek z filmu. Problémem je, že Prozac Nation se nedrží žádného společenského nebo duševního problému příliš dlouho, a místo toho těká ze situace k situaci bez zjevné kauzality. Filmu tedy chybí výraznější hloubka. Nicméně příjemná záležitost, i když mohla být ještě mnohem příjemnější. 70% ()

Teree_ 

všechny recenze uživatele

Poměrně velké zklamání. Jsem přesvědčená, že jen málo knih se dočká opravdu solidní filmové adaptace. I přesto jsem na každé filmové zpracování knihy, kterou jsem četla, velmi zvědavá. Naplní má očekávání, nenaplní? Prozac Nation téměř všechna očekávání zadupal do země. Z hluboké a velmi intimní sondy do rozbolavělé duše mladé Lizzie se ve filmu stává jen povrchní nástin dívčiných duševních problémů. Síla celého románu tkvěla především ve schopnosti vzbudit ve mně rozhořčení a soucit zároveň, ve schopnosti donutit mě číst dál, i když jsem nechtěla. U filmu jsem se sotva stihla zakoukat a už byl konec. Děj žalostně osekaný, postavy hysterické, analýza vztahu s otcem, který by měl být zcela klíčkový, v podstatě chyběla. Očekávané "vyvrcholení" pak přinesla těžko uvěřitelná scéna s nedotaženým pokusem o sebevraždu. Jako kdyby si režisér na poslední chvíli vzpomněl, že v knize něco takového bylo, a rychle to prdnul na konec. Propracovanější závěr by celému snímku velmi slušel a možná by ho byl zachránil. Uznávám, že dvě hvězdičky by byly asi nespravedlivým hodnocením, ale tři jsou zase až moc. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Divenka jmenem Elizabeth (perfektni herectvi Christina Ricci) ma talent na psani, coz ji pomuze se dostat na prestizni Harvard, kde doufa, ze se oprosti od sve starostlive mati a problemoveho mladi. Zacatky jsou slibne. Najde si par kamaradu, pise hudebni recenze, po vecerech se bavi, ale bere si toho na sebe moc az skonci u psycholozky a antidepresiv, ktere jeji stav jen zhorsi. Po dlouhe terapii a dalsich lecich se vyrovnava se sebou sama a vraci se do zivota bohuzel uz zavisla na Prozac. 65% ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Strhující psychologické drama s poměrně výstižně vykreslenými stavy, pocity i následky tíživých depresí a v neposlední řadě výborně nastíněná náročnost situací lidí pohybujících se v okolí trudomyslného člověka či naopak zhoršování problémů z důvodu nepochopení okolí. Prozacový národ těží zejména z hereckých výkonů Jessicy Lange a především výborné Christiny Ricci, která podává jeden ze svých životních výkonů. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Vždycky s obavami, ale zároveň velkou nadějí přistupuji k filmům, které jsou natočeny podle knižní předlohy. Tady jsem se docela bála, moc jsem si nedovedla představit, jak se to povede, knížka podle mě není až tak zfilmovatelná - a ejhle, povedlo se. Zpočátku se mi to pravda až tak nelíbilo, něco se přeskočilo...bylo tu pár momentů, kdy má oblíbená Christina přehrávala, ale nakonec bravo, přesně takhle a ne jinak to mělo být! A to hlavní, děsivé peklo deprese, myslím bylo zobrazeno víc než přiléhavě. ()

Reklama

Reklama