Reklama

Reklama

Al Džazíra - jiný úhel pohledu

  • USA Control Room
USA, 2004, 57 min (Special Edition: 84 min)

Obsahy(1)

CONTROL ROOM je mistrovským dílem /Jehane Noujaima, tvůrce STARTUP.COM/ o válce z pohledu televizní stanice Al Džazíra. Jehane je arabsko-amerického původu, takže Arabové v jeho snímku jsou mnohem otevřenější, než kdyby šlo o čistě západní filmaře. Mají pocit křivdy a zklamání, nejsou schopni vyrovnat se na jedné straně s tím, že to musí být Američané, kdo odstraní arabského tyrana a na straně druhé s touhou zbavit se ho. Tento postoj ještě nikdo předtím nevyjádřil a je nutné, abychom mu porozuměli. Film plný skvěle zaznamenaných epizod se zřejmě stane klasikou televizního zpravodajství. Jeho hvězdami jsou Hassan Ibrahim a Samir Khader, dva producenti Al Džazíry - Laurel a Hardy arabské žurnalistiky, a poručík Josh Rushing, urostlý Texasan, styčný důstojník s nekoaličními médii v ústředí spojeneckého velitelství. Působivě natočený a sestříhaný film překvapí svým melancholickým laděním. Nejde o vysloveně protiválečný snímek - ve skutečnosti je překvapivě vyvážený. Odcházíte však se silným pocitem zmaru a varovných předtuch. Proč k válce došlo, je jasné, ale ještě celé roky se budeme přít o to, jestli opravdu musela být vybojována. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o alternativním zpravodajském kanálu z Blízkého východu, kde je zajímavá konfrontace západního a arabského vidění politických událostí, kdy je např. na palestinský konflikt nebo válku v Iráku nahlížena frustrovanýma očima místních obyvatel. Al Džazíra se snaží přinášet veřejnoprávní kvalitu ve stylu britské BBC tam, kde jiné sdělovací prostředky jsou buď vlastněny státem nebo omezovány přísnou cenzurou. Celkový dojem: 75 %. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Kde je pravda o valce v Iraku nam snad prozradi cas, ale v soucasne dobe je takovyto film rekneme velmi zajimavy nebot se na problematiku Irackeho konfliktu kouka z trosku jine strany a jak se rika na kazdem sprochu pravdy trochu. Komu se vsak da verit, tot je velmi slozita otazka a odpoved jsem zde nenasel, ale pochybnosti o korektnosti a nutnosti teto valky urcite ano. ()

Reklama

Moogwi 

všechny recenze uživatele

Po přečtení komentů musím zmínit dva body, za prvé - dokument (aspoň si myslím) je věnován televizi al džazíra, nikoliv konfliktu... ten tam hraje pouze tu roli že byl pro araby hodně významný a právě díky němu tato "telka" vnikla do podvědomí diváků, nícméně stále je to dokumet, u kterého není hlavním bodem válka, tudíž je zbytečné žehrat na to, že se o konfliktu jako takovém příliš nedozvíme, od toho byly jiné dokumenty,pokud by někdo točil dokument o TV NOVA, určitě by to dal do spojitosti třeba s povodněmi, nicméně stále by to bylo o televizi, ne o povodních, za druhé - nemyslím že kvůli tomu že televize odvysílá záběry mrtvích lidí, rozbitých vesnic atd, že je nějakým způsobem zaujatá, v době kdy zuří válka, padají bomby, umírají lidé, je normální že se o tom točí reportáže, a to třeba i každý den, o čem jiném by se taky mělo točit, o jahodách v lese asi těžko ... jistě, každá televize je svým způsobem zaujatá, a snaží se nadbýhat hlavně lidem doma ve státě, nicméně viděl jsem dokument i o CNN a Foxu, a pokud srovnám propagandu, kterou vysílají v USA, tak můžu jenom říct bůh žehnej al džazíře ... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Al Jazeera je dnes hlasnou trúbou amerických záujmov, no v čase pred približne 10 rokmi, kedy sa točil tento dokument bola celkom nezávislá a snažila sa byť neutrálna v pohľade na vtedajšie udalosti, najmä v Afganistane, či Iraku. Toto je podľa mňa veľmi jemný dokument, nekonfliktný vzhľadom na to, čo sa tam vtedy dialo. Američania sa zachovali ako imperialisti, napadli Irak s tým, že Husajn je diktátor, že ich ohrozuje jadrovými zbraňami a tak obrazne, ale v niektorých prípadoch ani nie, zrovnali krajinu zo zemou, polúpili, povraždili, zdevastovali, začali s renováciou toho, čo zničili za peniaze, či zobrali si nerastné bohatstvo, dosadili svojich ľudí, no popritom nechali rozpútať sektársku vojnu, čiže skôr ich vojaci, čo tam boli uverili propagande svojej vlády, médií, ktoré so sebou brali a nezmyselne nálepkovali túto televíziu ako nejakú hlasnú trúbu bin Ládina, či nacionalistickú podobnú tej ich Fox TV, pritom sami sa nesnažili o žiadnu objektivitu a len hájili svoje záujmy. Zreteľne im vadilo, že niekto ukázal ich zločiny. Paradoxné je, že dnes podobne nálepkujú ruskú RT a pritom české vojenské služby zistili svojou analýzou, že jednostranní sú najmä oni v pohľade na krízu na Ukrajine a to je ďalších vyše 10 rokov po tomto a slová, ktoré zaznejú na konci, že ľudia zabudnú na väčšinu udalostí a zapamätajú si iba tie priam divadelné predstavenia, napríklad pri zhodení sochy Husajna, ktorého mimochodom mohli zvrhnúť už vtedy, keď napadol Kuvajt a oni s ním bojovali alebo ekonomicky po celú dobu kedy im nevadil, keď zomrelo veľa Kurdov, lebo proti nemu nepodnikali výrazné kroky, naopak ho kedysi navštívil americký minister zahraničných vecí. Ľudia si zapamätajú víťazstvo, aj to je pravda, aj keď tu to rozhodne nebolo víťazstvo dobra, bola to len ďalšia strategická vojna, kedy sa hrali na policajtov namiesto OSN a presadzovali svoje záujmy a pritom utrpelo mnoho nevinných ľudí. Nakoniec aj tu reportér tejto televízie, ktorého zabili. Smutný, no reálny dokument a to som videl jeho kratšiu verziu. Aj tak si však myslím, že mohol byť viac investigatívny. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument, který byl zařazen do projektu "Jeden svět", kazí jen příliš jednostranný pohled na problematiku války v Iráku. Na tomto snímku jsem byl se školou v kině a abych pravdu řekl, přednáška, která po něm následovala byla mnohem smysluplnější a z informačního hlediska i širší, než celý dlouhý dokument... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama