Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh izraelského krále Davida, který je v Bibli vepsán do dvou Samuelových knih, byl bohatý na zvraty a dramatické události. Jako mladý pastevec byl David pomazán a Bohem vybrán, aby se stal králem v Jeruzalémě místo krále Saula, který Boha zklamal. A Bůh při Davidovi stál, protože mu dal pouhým prakem zvítězit nad obrem Goliášem. David však zhřešil cizoložstvím s krásnou Batšebou, manželkou svého nejlepšího bojovníka Urijáše Chetejského. Když čekali dítě, dal David Urijáše zavraždit. Za to ho Bůh tvrdě potrestal, dítě se narodilo mrtvé a David se musel kát a prosit za odpuštění.
Davida dál překonával mnohá protivenství a často se dostával do střetu s Bohem. Jeho syn Amnon znásilnil jeho dceru a svou nevlastní sestru Támar. Amnona za jeho čin potrestal smrtí jiný Davidům syn Absolon. Ten se nakonec postavil proti vlastnímu otci a vedl proti Davidovi povstání, které bylo rozdrceno a Absolon byl zabit. Davidův žal nad jeho smrtí byl hluboký. Jediným světlem jeho života se tak stal malý Šalamoun, který byl Bohem vyvolený, aby uskutečnil to, co se Davidovi nepodařilo - postavit Bohu nádherný chrám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

A opět vida :-), protože tenhle díl mě spolu s příběhem Abraháma a Ester zaujal nejvíc. Nevím, zda je to tím, že už v samotném příběhu se ze všech z tohoto cyklu viděných dílů skrývá největší potenciál (je tam totiž narozdíl od ostatních i jistá dávka romantiky), tím, že je takový nejlidštější nebo tím, že Davida hraje oblíbený představitel britského inspektora aristokrata Lynleyho - Nathaniel Parker (njn, já vím, to je zas důvod ;-)). Možná zkusím najít ještě jiné zpracování a pokusím se pak porovnat, ale David Nathaniela Parkera se mi prostě líbil, na menší oblibu tohoto dílu u ostatních může mít vliv i to, že se příběh snad až příliš držel předlohy (Bible :-))) ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Uvedu jednu scénu. Jeden chlapík jde s posláním zabít do jakéhosi skalnatého terénu, kde není ani živá duše. Pak náhle zpoza nějaké skály vyleze muž o něco málo větší než on, s trochu větším nožem v ruce a začne chlapíka urážet a házet po něm kamením. Chlapík se na chvíli ukryje, pak popadne kamínek a prakem trefí muže do čela. Muži se zatočí hlava, spadne ze skály a zabije se. Pak mu chlapík usekne hlavu a odkráčí s ní za šéfem. Za celou dobu se tam neobjeví živá duše (vyjma dvou lidí, kteří jej ze zvědavosti sledují) Připomíná někomu tato scéna onen světoznámý Biblický příběh o Davidu a Goliáši? - - - A v tomto duchu je vlastně celý film. Co dodat? O tomto zpracování by se dalo říct: Inspirovano Biblí. PS: kde v Bibli lze najít informaci, že král Saul celou dobu kraloval ve stanu uprostřed lesa? ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Spolu s príbehom o Jozefovi patrí David k tomu lepšiemu, čo ponúka táto séria biblických príbehov. Epické, veľkolepé a so slušnou výpravou. Inak skončilo sa to presne vtedy, aby zostala nenarušená romantická predstava o Davidovi. Pretože jeho posledné roky vládnutia podľa dochovaných správ neboli práve idylické a krutosť mu bola bližšia ako kabát. Ale to len tak na okraj... ako perlička :) 70/100 ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře podaný příběh skutečného sjednotitele židovských kmenů ( jeho předchůdce, král Saul (Jonathan Pryce), byl totiž spíše ještě napůl králem a napůl vůdcem kmenového svazu ...) . David mj. též dobyl a ke svému státu připojil Jebús - to je Jeruzalém. A protože se jednalo o město obsazené, nepatřící žádnému z izraelských kmenů, učinil Jeruzalém svým sídlem = hlavním městem státu . Tah skutečného státníka. Takže : 5 * a 80 % (roli královny Batšeby, matky krále Šalamouna si zahrála Sheryl Leeová, známá z kutovního seriálu D.Lynche Městečko Twin Peaks ... ) . P. S.: tento film - stejně jako další z této biblické série byly zčásti natáčeny v Maroku . ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prvý diel je o dosť zaujímavejší, pretože je známejší a výrazne sa v ňom tvoria biblické dejiny. Nemôžem nespomenúť Nimoy-a, ktorý stvárnil proroka Samuela najvierohodnejšie zo všetkých hercov, ktorý stvárovali všemožných prorokov. Druhý diel je usadenejší a príliš zdĺhavý a nepomáha ani Franco Nero. Na druhej strane, sa film verne drží biblickej predlohy. ()

Galerie (152)

Reklama

Reklama