Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (115)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dům u jezera jsem viděla už dřív a líbil se mi, přestože na jeho adresu padlo spoustu žlučovitých výlevů. Není pak divu, že na Siworae jsem byla zvědavá a taky se bála a ono nebylo proč. Není to sice objev filmového penicilinu, ale schopnost pohladit po duši má. Je křehký jako ten muž, jako ta žena, jako ty rukavičky, co se pustily po moři....... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nadčasová romance, kterou může jako alegorii na rozdělení Severní a Jižní Koreje vnímat od začátku do konce jenom ten největší cynik. Americký remake jsem viděl dříve a je zajímavé sledovat přístup západních a východní kultury k téže látce. Siworae je okleštěno od všech přebytečných motivů, obejde se bez přemíry dialogů a postav. Jeho hlavní síla tkví v poetické, nad světské věci povznesené atmosféře, která není narušována například vtípky srandovního kamaráda hlavního hrdiny či hrdinky. Jakýkoliv výkyv směrem k prvoplánové komedii by měl za následek okamžité roztříštění křehké struktury. Pár vtípků nechybí, ty však logicky (čti nenásilně) vyplívají ze situace. Hollywoodským romancím bývá často vyčítána přeslazenost, ty jihokorejské (co jsem zatím měl možnost poznat) jsou však podobně patetické a některé jejich scény mají mnohem blíž ke kýči. K dokonalému kýči. V Siworae nadbývají bezeslovné scény „hovořící“ romantickými baladami (ten anglický text působil velice, velice rušivě) a zasněnými výrazy zamilovaných hrdinů. Nelze jím ovšem upřít špičkové technické provedení (nádherná rotace okolo schránky) a plné herecké nasazení typově přesně obsazených herců. Gianna Jun si později podmanila srdce mnoha cinefilů jako „drzá“ holka z My Sassy Girl.Tady hraje podobně, přesto méně rozpustile trhlou a ve všech ohledech „cute“ dabérku (v Domu u jezera to byla doktorka). Podobnost Jung-Jae Leeho s Keanu Reevesem je patrná na první pohled. Jihokorejský herec taky hraje osamoceného sympaťáka, avšak hraje jej od srdce a vystřídá při tom více výrazů. Nedokážu napsat, která ze dvou verzí mi byla bližší, obě dvě měly své silné i slabší momenty, obě dvě mě dokázaly dojmout (lhal bych, kdybych tvrdil, že k slzám) a u obou dvou jsem si kladl tutéž otázku: Proč jí neposlal svou fotku? 80% Zajímavé komentáře: Marius, wipeout ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Námetovo podobný film s Donggam. Rádiový vysielač vystriedala poštová schránka a rozdiel dvadsiatich rokov sa skorigoval na dva. Čo však ale ostalo rovnaké, prípadne sa ešte viac posilnilo, sú všetky typické črty juhokórejskej romantiky - jemnosť, krehkosť a neskutočne veľké srdce plné citu. ()

May 

všechny recenze uživatele

Nadherny sladak, ktery kazdou minutou nabira na intenzite a nenecha cloveka ani nadechnout z ocekavani, jestli to nakonec opravdu vsechno dopadne dobre.. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Zázrak a prokletí v asijském objetí. Láska šikmookým úhlem pohledu, křehká a zranitelná jako bambusový výhonek unášený proti proudu času. Jsou chvíle, kdy slova mají zůstat pohřbená uvnitř. Tohle je jedna z nich. 9/10 ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Romanca par excellance, s neuveriteľne funkčným nápadom ako budovať príbeh lásky dvoch osamelých ľudí. Prostredníctvom listov vhadzovaných do poštovej schránky, pre ktorú tak celkom neplynie čas sa hlavné postavy zbližujú napriek zdanlivo neprekonateľnému odstupu. Il mare citovo nevydiera, je príjemne krehký, berie veci s odstupom i humorom (varenie a dabingové štúdio) a hlavne je oprostený od všetkých príliš "veľkých" slov, čo mu dáva punc ( temer) uveriteľného príbehu. Výborný je klavírny soundtrack, ktorý navodzuje príjemne uvoľnenú, miestami až nostalgickú atmosféru. Po vizuálnej stránke je to dosť "mäso" , najmä kompozície scén sú výborné. Prekvapivo krátka stopáž nedáva filmu možnosť roztiecť sa či nudiť. A ešte niečo je na tomto snímku fantastické....a síce, že i milovník tragických koncov si žiada pre aktérov happyend 10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný příběh, ve kterém jsem raději nad časovými rovinami moc nepřemýšlela, protože to stejně nebylo to podstatné, ale ten děj mě stále víc vtahoval do sebe a ke konci jsem měla u několika scén slzy v očích. Krásné, prosté i spletité, o lásce až za hrob a také o té, která za mnoho nestojí a jen ubližuje. Možná by se nám všem hodila občas schránka na dopisy z IL MARE. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Být na stejném místě v jiném čase je tou správnou výzvou pro fyzikální scénáristy chtivé překonávat časovou bariéru ve jménu lásky. Mám pro podobně originální korejské romance slabost, přesto však remakeovaný Dům u jezera, který jsem viděl o nekonečně mnoho pikosekund dříve, dokázal mé cynické srdce zasáhnout do o něco citlivější chlopně. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Krásné, sladké, dojemné. Romantický film s velkým R. Slaďoučký (ale naštěstí nepřeslazený) příběh, který zaujme myšlenkou i celkovým zpracováním. Věčné téma, které je originálně zpracováno; navíc výborně zahráno a nádherně natočeno. Extra mě zaujala práce s kamerou - výborná kompozice. V jednotlivých záběrech jde jasně vidět, že byly vybírány s citem. A co dělat s tím, že příběh (především) v závěru těžce tlačí na pilu (emoce)? Nic - odpusťte to tomuto filmu a nechte se prachobyčejně unášet; stojí to za to. Musím uznat, že tento film mne dostal. Já se nesmírně bavil. A co více - už jsou to 3 dny a příběh se mi furt potuluje v mozku. A nechce ten prevít ven. A já to vlastně taky nechci. Shrnuto a podtrženo: Jste už občas unaveni neustálým brouzdáním v ryze euro-amerických filmových vodách? Zkuste tento jihokorejský romantický kousek. Doporučuji sledovat s milou/milým. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Krásně poetická romance, která zbytečně netlačí na pilu a (za)jímavě kombinuje sbližování dvou citově vyprahlých hrdinů s časovými paradoxy. Nádherná kamera! Jsem zvědavý na hollywoodský remake - kolik nevšední poezie originálu padne za oběť dramatičtějšímu ději? ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Také trochu lituji, že jsem nejprve viděla Dům u jezera. V hlavě jsem pořád srovnávala. Il mare je lepší, ale ne úplně o moc. Nápad je přenádherný, takže film má skvělý základ. Způsob podání odpovídá obsahu a herci (hlavně moje oblíbenkyně, krásná Ji-hyeon Jeon) se pro své role hodí. Siworae je trošku odlišný než ostatní jihokorejské filmy, které jsem předtím viděla. Vše se táhne v takovém smutném a nebláznivém duchu bez tradičních nudlí. Líbí se mi to, ale přesto mi tady chybí ještě "něco" k dokonalosti. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, líbilo se mi, ale má to jen jednu vadu - nedokázalo to udržet moji pozornost, často jsem měla chuť prostě posunout děj, dnes mi tenhle jemný, duši hladící, pomalý, lyrický film nesedl. Romantika na dálku :-) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Další krásná korejská romance, jež chytne za srdce. Příjemně pomalu plynoucí filmeček, neobvyklým způsobem si pohrávající s motivem cestování v čase. Trochu jsem se obával, jak tento sci-fi prvek bude zakomponován do rámce romantického filmu, ale dopadlo to na jedničku. Dojemný a citlivý příběh, nádherné obrazy a hudba, skvělí herci.. Po konci filmu jsem byl hluboce dojat a cítil se příjemně a uvolněně. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl americkej remake, kterej se mi vcelku líbil a obvykle se mi víc líbívá to, co vidim jako první a je jedno jestli to je remake nebo původní dílo, ovšem tady je výjimka, tohle je totiž daleko lepší a to ať už se jedná o lehkost a uvěřitelnost provedení, tak i co se týče procítění celýho příběhu, uvěřitelnosti citů postav a nebo na Koreu typicky skvělou hudbu. Krom toho mladičká Jeon Ji-hyeon je jako vždy skvělá a krásná ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Krásný srdce rvoucí milostný film, který nutí k zamyšlení o lásce. Perfektní film se spoustou krásných scén a detailů. Trochu depresivně podbarvená hudba k ještě většímu zpestření zážitku. Scénář je velice dobře napsaný a divák si herce hned zamiluje. Záběry na dům a pláž jsou úžasné a celkový film mi vyrazil dech. Výborně prolínající se příběh, záběry a hudba dělají z Korejského Il Mare neuvěřitelně krásný film, který nadlouho uvízne v paměti. 95% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal několikrát, ale stejně považuji za vhodné připomenout, že nejsem zrovna milovníkem romantických příběhů a spíše se jim vyhýbám. Možná právě proto jsem byl v několika posledních dnech mile překvapen, neboť dva východní filmy romantického žánru mě nejen oslovily, ale dokonce jsem si je jistým způsobem oblíbil – zamiloval; tím druhým je Moment to Remember. Oba dva snímky pojí krom východního místa vzniku též přesně zaškatulkování, spíše než o romantický příběh v pravém slova smyslu se totiž jedná o příběh baladický, a to jak ve smyslu samotného vyprávění, tak i kvůli celkovému pojetí příběhu. Il Mare mě oslovilo mnohem více, než výše jmenovaný Moment to Remember a to zejména díky stabilnějšímu ději bez zbytečných odboček, ale také překvapivě velice nadprůměrnou režií a funkčností ostatních složek. Byl jsem nadmíru zaujat volbou barev, která u asijských filmů hraje velice důležitou roli. Režisér zde pracuje zejména s chladnějšími barvami, v nichž můžeme hledat jistou symboliku k samotnému příběhu, neboť chladnost může být v tomto případě ekvivalentem k odstupu, který od sebe oba hrdinové mají. Zde se však s barevností pracuje mnohem více, než jak tomu bylo doposud. Ona vůbec koncepce obrazu hraje v tomto snímku asi nejdůležitější roli, samozřejmě mluvím pouze o technické stránce U Il Mare je třeba ocenit i ostatní elementy, jako je například scénář, který přináší velice zajímavý a v dnešní době originální scénář nebo herecké výkony, na nichž celý příběh stojí. Vlastně když takhle pátrám v paměti, tak nelze nic jiného než chválit, neboť tenhle snímek je to nejlepší, co jsem v poslední době viděl. 100% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý romantický film. Má výborný príbeh o mladej dabérke, ktorá sa sťahuje zo svojho domu pri jazere, ale v schránke nechá odkaz pre budúceho majiteľa, aby jej poslal dôležitú poštu, na čo zareaguje mladý muž, ktorý sa do domu nasťahuje, ale časom cez rôzne nezrovnalosti zisťujú, že jej posiela správy z minulosti, pretože žije v čase o dva roky skoršie. Spracovanie sa mi páči, ale aj tak mám pocit, že sa z toho dalo ešte získať aj o trochu viac. Tento základný nápad je výborný a pomerne originálny, ako vždy sa pri podobných témach spočiatku skvelo pozerá na to, ako postavy o časovom posune samozrejme najprv netušia, ale časom sú už dôkazy jednoznačné, len tu si uveria pomerne ľahko, no nesklame to, pozerá sa na to veľmi dobre, časom už film z tejto jednoduchšej roviny, v ktorej ide prakticky len o komunikáciu prejde do skutočnej zápletky, v ktorej už ide o očakávanú zmenu osudov, ale nijak výnimočne, je tu viacero výborných situácií, zaujala ma hlavne situácia s prehrávačom, ale niektoré mohli byť podané o niečo údernejšie. A to je prakticky jediný menší zápor filmu, celý čas je to veľmi príjemný filmový zážitok, má takú ľahkú atmosféru a aj s touto verziou som spokojný, ale pri tejto tématike, kde už ide aj o ovplyvňovanie osudov by som predsa len trochu ocenil pocit väčšej závažnosti situácie. Romantická stránka je na tom dobre, ako je to už pri juhokórejských filmoch zvykom, funguje výborne aj vtedy, keď sa postavy ani nevidia, zbytočne netlačí na city, je taká prirodzená a príjemná. Herecké obsadenie je skvelé, všetko stojí na hlavnej dvojici a tá je skvelá, či už perfektná Jeon Ji-hyeon alebo výborný Lee Jeong-jae. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, ako som spomínal, ocenil by som jedine väčšiu údernosť, ale aj toto sa mi páči. Podobný Ditto z toho istého roku mi sadol o niečo viac, ale Il Mare je rovnako veľmi príjemný film. 77% ()

Reklama

Reklama