Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

Madison 

všechny recenze uživatele

Pomalý, nežný, citlivý kórejský zázrak. There´s nothing more to say. PS: Nenapadlo by ma, že bláznivá Ji-Hyeon Jeon zo Sassy Girl, by ma mohla v tomto slaďáku tak dostať. Krása. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spíše než o romantickou komedii se jedná o drama se zajímavou zápletkou pohrávající si s "cestováním v čase". Jednotlivé zvraty dokonce dávají smysl, což bych nečekal (po zkušenostech s Project Makeover / Go Go Sister (2006) a Cyborg Girl / Cyborg She (2008). Jak celý film dopadne jsem odhadl už na 35. minutě, ale naštěstí to nevadí, snímek je dost působivý i tak. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Téma lásky na veľkú vzdialenosť bolo sfilmované nespočetne krát, ale téma lásky v čase? Predstava že si dospisujete s niekým vdzialeným dva roky, predstava že ho milujete. Ta nádej, beznádej, hľadanie spôsobu ako... Prvých XX minút keď mi "doklaplo" boli jedny s najúžasnejších filmových zážitkov v mojom živote. Vtedy som si hovoril , že by to mohlo aj skončit, alebo dokonalosť sama, alebo len nech to nedomrvia. Tvorcovia sa vybrali na veľmi, veľmi tenučký ľad a naštastie nedomrvili a vznikol film ktorý je scénáristicky skoro bezchybný a audiovizuálne prakticky dokonalý. Farebne aj kompozične. Veľa záberov bolo ako fotka ! Sice už s nie takou intenzitou, ale ešte pár skvelých momentov prišlo. Každopádne musím nechať film ešte trochu uležať v hlave, ale momentálne je to pre mňa najlepší romantický film vôbec. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jednomu nerozumím. Proč si vedle milostných slůvek a receptů na špagety neposlali také třeba čísla sportky. Možná bych nebyl takový, ale úplný závěr filmu vše odplaví s razancí přílivové vlny a nádherně střádané obrazy a emoce se promění v typickou korejskou velkovýrobní true love. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Spravil som jednu velku chybu a to to, ze som si Il Mare pustil, ked som bol velmi utahany. A to pomalicke tempo a sladucka atmosfera sposobili to, ze som zaspal a film som musel dopozerat na druhy den :(. A rozdelenie pozerania neprospeje ziadnemu film, nieto este korejskym romancam, ktore su vystavane na stupnujucom sa romantickom tazeni. Holt, moja chyba. Je to vsak krasny film, ktory mimo toho, ze to je nadherna, minimalisticka romanca, vynika aj nevtieravym, prijemnym humorom (scena z dabovacieho studia, pes ktory spi ako clovek :D...), na to maju juhokorejci naozaj cit a talent. Kazdopadne, dalsiu korejsku romancu si necham na vikendovy vecer, ked budem oddychnuty a moja dusa kludna, pripravena na prilev emocii :). (8.5/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nápad s pozvoľným rozlúsknutím časových posunov v úvode je skvelým, v pokojnom duchu šumenia mora vedeným tajomstvom s otáznikom. No od momentov, kedy sa trošku rozjasní, sa scenár príliš drží poštových regulí. Doručovanie správ sa potom prenesene stane pointou i spásou celého filmu, nielen jeho úvodu. Nejaká ta slzička sa v kútiku oka síce objaví, no vzhľadom na opakovane videné postupy romantických kórejských drám a priveľa zasnene prvoplánovo romantických scén prechádzok po pobreží, k domu či osvetlenému stromu, je výsledný dojem tentokrát o niečo chladnejší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně nápaditý příběh, který z člověka neždímá city jako z mokrého ručníku a hodinu a půl si zkrátka jen tak tiše plyne. Najde se v něm několik menších "ale", mezi nimiž je třeba otravná kamarádka (jestli měla být vtipná, tak se omlouvám, ale asijskému humoru nerozumím)... Ovšem jinak bez výhrad. Pěkné. Děkuji Petfruf, která mě k tomuhle filmu nenásilně donutila. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, neviem čo k tomu napísať, pretože som sa nechal zlákať dobrým hodnotením, ale hlavne správou, že ide o lepšie spracovanie originálu podľa , ktorého vznikla dosť nezáživná romantika s K. Reevesom a S. Bullock - Dom pri jazere. Po zhliadnutí musím povedať, že kórejský originál je síce pozeratelnejší, ale vo výsledku rovnako nezáživný a rovnako na hlavu. Nemá cenu sa rýpať v deji, pretože by som mal viac otázok ako odpovedí, ale je to jedno. Film ma nezaujal a preto ma nezaujímajú ani odpovede na otázky prečo je toto tak a tak...Po dlhšej dobe slabší kórejský film. 60%. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Lituji u tohoto filmu jen jediné věci a to, že jsem viděl the Lake house dřív a tudíž jsem spoustu věcí věděl, ale i tak mě film velmi potěšil a opravdu není nad originál a korejská romantická dramata. 80% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to bylo mým rozpoložením, nebo filmem, ale něco mi tam chybělo. Byly tam výborné lehce vtipné momenty, dost hřejivých míst a hodně očekávání, s časovými rovinami a jejich střídáním jsem neměl problém stejně jako s koncem a vyzněním příběhu. Jenže mě ta formální dokonalost nechala nějak chladným, ani moje oblíbenkyně Jeon Ji-hyeon tento film nevytáhne z lehkého nadprůměru, ale s delším časovým odstupem musím uznat, že tohle patří k tomu výrazně lepšímu, co můžete v ranku najít. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Možno trochu moc gýč, ale to nevadí, kebo ke to strašne pekné. Pekný je príbeh, pekné sú myšlienky ("Dôvod prečo trpíme, nie je ten, že naša láska je v koncoch, ale že stále pokračuje. Aj keď už je po láske..."), pekná je hudba, pekná (krásna) je Ji-hyeon Jeon a najkrajší je záver. Ideálny film na romantický večer vo dvojici. A nezáleží, či sa zrovna nachádzate v rovnakom miléniu. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa mi pred rokmi dostala do rúk aj americká prerábka s presladeným duom v hlavnej úlohe. Siworae je minimálne o triedu lepším filmom, fungujú emócie, výrazové prostriedky, symbolika, a tak jedinou nevýhodou ostáva snáď len spomínaný fakt, že som to už raz videl a v horšom prevedení. Preto možno nie na full, ale "len" na 4/5. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase! Ako je možné, že Kórejci dokážu romantické príbehy, z ktorých by Hollywood spravil prinajlepšom priemernú podívanú plnú patetických momentov a citového vydierania až na strop (pozor, chystá sa remake so Sandrou Bullock), natočiť s takou ľahkosťou, citom a úprimnosťou, že človek je vtiahnutý od začiatku do deja a bez všetkého sa filmu poddá, a v prípade Il Mare ani nemá srdce rozmýšľať nad možnými logickými lapsusmi v deji, to pochopiť neviem. Pravda je taká, že Il Mare ma emocionálne tak neprevalcoval ako MSG alebo všetky filmy so Son Ye-jin, ale je to proste "len" krásna surreálna love-story s krásnym koncom. 9/10, ale do Ji-hyun Jun som zaľúbený už od MSG, tak tých 5* proste musím dať :-)). P.S.: The Lake House (onen remake) nakoniec ani nedopadol tak zle, ako by jeden čakal, ale na Il Mare samozrejme nemá... ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se včera nalákala na Siworae (ono chce všechno svůj čas) a teď jsem dokoukala. Nádhera! Líbily se mi obě verze. Ale ta korejská víc. Jednak si pointu nechali až na závěr. Pokud se dobře pamatuju, tak Amíci ji naznačili hned na začátku. No a na konci kluci (a holky) šikmoocí dokázali, že mají úžasný cit na to jak vygradovat příběh. Ten jejich konec byl tisíckrát lepší. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jsou tři hodiny ráno, já odolávám pokušení si to okamžitě pustit znova a jdu spát. Doplněno po měsíci: Další film, který si dokážu pouštět znova a znova a znova ... Aktualizace 7. 2. 2014: Dnes viděno asi podvacátésedmé :). ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Asi jsem divná, ale víc se mi líbil remake Dům u jezera s Keanu Reevesem a Sandrou Bullock. Možná jsem zatížená tím, že jsem ho viděla dřív, ale korejský originál mi přišel až příliš pomalý a statický. Možná jsem díky vysokému hodnocení čekala nějakou "bombu", která se nekonala. Příště to raději vezmu v opačném pořadí. Jinak jako námět samozřejmě vynikající, proto zařazuji do svého soukromého žebříčku mystery filmů. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ne, korejské filmy prostě nejsou pro mne. Horory počínaje, přes akční až po milostné. Na ty podivné skoky ve výstavbě příběhu se dá tak nějak zvyknout, ale na některé zmatené scény, i když obrazově nádherné, nikoliv. Su docela rád, že Amíci natočili remake, kde hlavní nápad je podán tak nějak srozumitelněji publiku odkojenému západní civilizací. Tady jsem si kromě těch hezkých záběrů neodnesl už nic navíc. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tady by tvůrci rychlo remaků z USA zasloužili jednu přes čumák. Nebejt jich, je tohle jasnej 5ti hvězdičkovej doják. Jenže faktor (ne)překvapení tu hraje až moc velkou roli a já, ač jsem se opravdu moc a moc snažil si nepřipouštět jak to všechno bude dál, jsem prostě nedokázal dělat překvapenýho. Takže z toho plyne poučení, nekoukat jako první na remake, i když je i třeba on sám schopný dobře pobavit. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Jako první jsem viděl americkou kopii a jelikož korejské filmy má rád, na originál jsem byl zvědav. Nemohu ale tvrdit, že by byl v něčem o mnoho lepší. Snad jen to, že je přece jen přehlednější. Dům u jezera mi ke konci zamotal hlavu natolik, že jsem nebyl schopen si některá fakta spojit dohromady. ()

Reklama

Reklama