Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet. Láska a harmonizujúce dejové línie. Precízna kamera, progresívna architektúra a obchod s komiksami. Nie je tam toho veľa, ale mne to stačí. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Dělí je od sebe dva roky reálného času (ona žije v roce 2000, on v roce 1998), oba bydleli ve stejném domě, chovají toho samého psa, oba jsou po rozchodu, s nímž se ještě nevyrovnali a dopisují si přes kouzelnou stránku narušující čas. No, romantická zápletka jak bič. Tvůrci však ví, jak si udržet pozornost po celou dobu. Nejenom dějovou zápletkou (ne, že by vás překvapila, prostě romanťárna, ale hodně koukatelná), ale i prostředím a speciálně tím domem. Ten chci. Celou dobu jsem čekal, jestli bude někdy nad vodou. Už mě skoro ani nezajímalo, jak to dopadne, ale jestli příliv vystoupá tak vysoko. A jsem moc, moc rád, že jsem před tím (a dosud) neviděl US remake. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Milý príbeh natočený typicky kórejským spôsobom. S peknými hercami, nevtieravou hudbou a zaujímavým príbehom platonickej lásky odohrávajúcej sa pomocou korešpondencie cez časopriestorovú poštovú schránku. A samozrejme s množstvom logických prešlapov s tým súvisiacich, ktoré asi tolerantne prehliadnete, keďže ide v prvom rade o romantický príbeh (aj keď rybka bola už silné kafé ;)) Naštastie sa režisér popri pomalom tempe vyhýba prílišnému pátosu a melanchólii, ktoré sú s veľkou obľubou s danou tématikou v kórejskej (a nielen tej) produkcii používané... Škoda, že koniec mi do celkovej kompozície akosi nezapadal, a ukončenie príbehu scénou "pochopenia" Kim koho a čo vlastne videla pri rozlúčke, by bolo podla mňa vhodnejšie. 8/10 ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Těžce nadhodnocený film. Dobrý nápad, ale silně ubijející. Měl jsem asi smůlu ,že jsem jako první viděl Ditto. To bylo lépe zpracované, zahrané a zajímavé. Il mare je lehce podprůměrný film. Pomalý, nudný, se strašnou hudbou. Jediné klady jsou architektura a pár zajímavých záběrů. 45% ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že cesta do pátého rozměru povede skrz poštovní schránku... Zdá se, že v Jižní Koreji něco takového funguje skvěle a je to dobře! Pomalá podívaná, velký zážitek. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý veľmi pekne poukazuje na to, v čom som juhokórejci najlepší. Stačí drobný fantasy prvok a oni ho dokážu rozviť do pútavej romance, ktorá dojme a pohladí. Ústredné duo uveriteľné. Ich vzájomné interakcie čarosmutné. A prostredie domu pri jazere funguje ako perfektná kulisa niečoho nezvyčajného. Film, ktorý možno v rámci kontextu neprináša nič nové. Ale je robený poctivo a s láskou a je to cítiť z každého políčka. Banálny príbeh o láske sa tak stáva nadčasovou romancou, ktorá do určitej miery žáner obohacuje a robí to nenásilne a originálne. Vďaka tomu sa jedná o príjemné pohladenie na duši. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně krásný a originální film, na němž je výborně vidět ta obrovská rozdílnost asijského přístupu k vytváření atmosféry a vyjadřování pocitů, kdy slova jsou v podstatě jen doplňujícím prostředkem. Celý ten příběh lásky napříč časem je velmi poetický, nápaditý a dojemný. Jeho ztvárnění vyniká asi hlavně přirozeností s jakou se děj odehrává, nádhernou kamerou, tradičně vynikající hudbou a samozřejmě okouzlující ústřední dvojicí. 95% ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Konečně mohu říci, že jsem viděl i "ten původní Dům u jezera." Tento jihokorejský originál je však natočen jinak. Zcela jinak. Především to je film znatelně více artový a sluší mu to - o tom není sporu. Ano, byl jsem sice připraven o překvapení vyplývající z postupného odhalování podstaty zápletky, ale nějak mě to netrápí - působivé je to tak jako tak. Siworae je navíc ještě o mnoho... křehčí, nevím jak to lépe nazvat. Nicméně tolik kritizovaný americký remake mi přišel o stupínek lepší (a nemusíte mě hned kvůli tomu kamenovat). Patrně to bude tím, že američtí filmaři se tématu zhostili poctivě, veděli už, jak příběh na diváky působí, a přetvořili jej do podoby mně sympatičtější. Siwoare ale nadále zůstává prvním, nadčasovým originálem. Což mu nikdo neupře. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Jemnosť, krehkosť, romantika čo rozochveje naše srdce, bez zbytočného tlačenia na pílu nechajú diváka voľne unášať po dejovej línií - to je presne to, čo u kórejcov zbožňujem. Strhujúce melodrama s neobyčajným príbehom a v neposlednom rade s pôvabnou kórejkou Jun Ji-hyun v hlavnej role. Život ženy a muža, ktorích od seba delí čas, ale vzájomne spojuje poštová schránka, osamelosť, láska. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které začínají slovy : Veselé vánoce. Kdo viděl dřív Americké remake Dům u jezera, ví o čem tento příběh asi tak bude. CITÁT - Žiju v roce 1999 a určitě si nemyslíte, že vám uvěřím, že mi píšete z roku 1997. Scéna se špagetama alá láska prochází žaludkem, je působivá, krásná a nažere se i pes. Trochu mě zamrzela scéna v metru a tím magnetofonem. On to ví a přesto.....stop. Naštěstí si to tvůrci uvědomí, ale opět scénu nedotahnou do konce. CITÁT - Měl bys trochu času ?....... Romantické schůzky obou aktérů jsou nádherné a akorát se odehrávají tak trochu jinak. CITÁT - Nejspíš narazíš na hezkou kavárnu........ Pak to naše hrdiny konečně napadne a dají si schůzku, divák zaplesá, no konečně !! CITÁT - Co budeme dělat ty dva roky ?....... Nakonec jsem to dokoukal celkem v pohodě, byl jsem ale zklamán vyvrcholením a některými zdlouhavými pasážemi. Jako celek to však působí dojemně. Rozhodl jsem se že snímku "Dům u jezera" přidám jednu hvězdu. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ja si nepomozem, ale ostala som v nemom uzase nad atmosferou obrazov, v obrazoch a cimsi, co obraz transcenduje..vdaka tomu v zasade zabudnem rozmyslat o tom, ze film je vlastne gyc a tak trochu nezmysel..jednoducho sa na to vykaslem, lebo som unesene jemnostou, lahkostou a prirodzenou emocionalitou.. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Film s krásnou hudbou, poetickými záběry, barvami a atmosférou. Zkrátka a dobře vším, co se mi tak líbí na asijských filmech. Nejdřív jsem viděl hodně průměrný remake Dům u jezera a (i když už jsem viděl i horší remaky) srovnat se to nedá. Všechno, co je na tomhle filmu krásné v americké verzi mizí a místo toho sází Amíci na hvězdné obsazení v podobě Keanu Reevese a Sandry Bullock, čímž ničí krásnou atmosféru originálu... joo tak už to dneska chodí... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemna asian romantika s magickym nadechem nadprirozena a casoveho erroru. Sympaticka dvojice, originalni pribeh a umelecky i lokacne moc pekne. Minimalne o 2 levely lepsi, nez nasledny americky remake. 8/10 ()

Lum3n 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl americký remake, který se mi líbil. Originál to tedy neměl uplně snadné, protože už jsem znal děj i konec, přesto musím říct, že jsem skoro nadšen. Siworae je ještě o něco lepší, především díky skvělé Jun (nic proti Sandře Bullock) a poetičtější atmosféře. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

„Chtěl bych ti teď říct jeden moc dlouhý příběh. Uvěříš mi?“ Eun-joo je milou, klidnou (opravdu klidnou xD) dívkou, která zanechá ve schránce domu u jezera dopis novému majiteli. Vyzvedne si ho však nový majitel? - Nějakým způsobem se ocitne o dva roky dříve u úplně prvního majitele domu a po tom jak oba uvěří této pravdě, začíná pomalé rozvíjení jejich vztahu. Během toho Eun-joo bojuje s nesvárem bývalé, zároveň však vnitřně stále trvající lásky. ■ Klidné a vyrovnané až do posledních vteřin. ■ Viděl jsem už hodně podobné, o osm let starší dílo s názvem Tokyo Girl, kde časový rozdíl doby a věkový rozdíl hlavních aktérů je dost odlišný. Oba filmy mají sice stejnou kostru, ale oděnou do jiných šatů. ■ Oba tyto snímky se mi líbily a všem kdo mejí rádi JK tvorbu, vřele doporučuji zhlédnout všechny snímky s Ji-hyeon Jeon , jelikož je opravdu úžasná herečka. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

po kratkej odmlke som opat navstivil juznu koreu....ll Mare, a opat musim povedat, ze nesklamala...je az neuveritelne...ako si tieto filmiky drzia kvalitu...ktorou si ma uz davno ziskali...Ji-hyun Jun sice nebola vykonikom až tak excelenta ako v My Sassy Girl (Yeopgijeogin geunyeo), ale krasna bola stale...a opat si ma ziskala...Co sa tyka filmiku...tak s tou schrankou uplne perfektny napad...aj ked miestami filmik vypadol...ale standard a kvalitu si to drzalo stale...nazdar ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Uveriteľne prekrásny príbeh dvoch ranených ľudí, obyvateľov toho istého domu len v inom čase. Krehký príbeh, ktorý dokazuje, že pri hre s cestovaním v čase nezáleží ani tak na dokonalom zapadaní jednotlivých kúskov príbehu do seba ako na smere kam je sila okamihov, kotré táto téma ponúka nasmerovaná. Veľmi krehký a aj napriek stopáži ukludňujúco unášajúci príbeh, ktorý ma zase raz dokázal úplne strhnúť svojou srdečnosťou a nevynútenou tragikou. Podľa mňa si každý môže vybrať koniec aký vyhovuje jemu srdcu a momentálnemu rozpoloženiu. Prostredie domku Il mare je naprosto úžasné a práve svojou drsnou neobrúsenou poetikou vytvára pozadie jednému z najkrajších romantických príbehov aké som kedy videl. Láske tu nezáleží na čase, ktorý pre seba uhryzne osud a stačí jej poznanie, že niekto na svete je tu aby sme mu mohli prinášať dary vlastnej obety a to bez otázok a výhovoriek vediac o tragických konsekvenciách. Soundtrack je naprosto prekrásny a namä klavírne sekvencie sú plne v harmónii s celkovým tokom tohto reálne fiktívneho príbehu o superhrdinoch, ktorý ovládajú schonosť nadprirodzenej ľudskosti a čistosti citov. Tento balzam na dušu by si nik nemal nechať ujsť!!! ()

Reklama

Reklama