Reklama

Reklama

Bulteriér Baxter se zbavil nejednoho páníčka a pořád hledá toho pravého. A když narazí na mladého neonacistu, dostane šanci vylít si zlost. Temná komedie z pohledu psa. (Netflix)

Recenze (43)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, kdybych tak měl schopnost slyšet, co si ta děsivá, slintající, štěkající, zákeřná stvoření myslí, jenom by to mou fóbii z nich prohloubilo. To už bych pak asi ani nevycházel na ulici. Jasně, ten film neříká, že psi jsou krvežíznivé bestie ... mnohem spíš ukazuje, že psi mají k útoku alespoň důvod (byť v případě Baxtera malicherný), kdežto lidé jsou občas vyšinutí magoři, co páchají zlo bez důvodu. Ale i tak mě jeden záběr na bílou čumu bullteriéra děsí víc, než pět malých Hitlerů dohromady. Strachu neporučíš. No, to jsem se teďka trochu niterně vyznal ze svých nočních můr, ale co film sám o sobě? Originální psycho pecka, kterou můžu jednoznačně doporučit. Čekal jsem to úplně jiné, o to víc jsem byl (příjemně) překvapen. Horror movie of the year ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro všechny, co mají, měli, nebo si chtějí pořídit psa. Nadaný žák křížený s existencionální výpovědí bulteriéra. Pokud vlastníte tuhle rasu, tak si můžete přičíst i tu pátou hvězdičku...90% ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Zpočátku docela nadějně vypadající film s poměrně originálním námětem vyprávění z pohledu psa (originálním v tom, že se rozhodně nejedná o další z rodinných filmů se zvířátky), nakonec ale spíš sympatický průměr. ...never be obedient... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

One sick puppy! Baxter je nepochybně silně temný,znepokojivý a napjatý thriller,který zasáhne každého, kdo vlastní psa, či trpí canofobií. Já jsem ten druhý případ. Ve filmu je ztvárněno Pitbullovo myšlení a uvažování,které je dabované děsivým,tvrdým Francouzkým hlasem. Jakmile Baxter najde svého vysněného pána, film nabere zcela jiné obrátky a začíná pravá Psycho Jízda!! 75% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je STRAŠLIVĚ HUSTEJ film ... Opravdu jsem po dlouhé době narazil na film, kterej mne dokázal svým pojetím, atmosférou a celkovým zpracováním a myšlenkou tak zhnusit, že jsem z něj byl ještě pár hodin "brrrrrr!" ... Film pojednává o pitbulovi, kterej vystřídá 4 páníčky, celej film je doprovázen jako by monologem pitbula, který vypráví tento filmový snímek a to prostě po svém, po "pitbulsku" ... Je až neuvěřitelně geniální, jak tvůrcové dokázali ztvárnit "myšlení a uvažování" pitbulteriéra, silného bojového plemene. Ze psa jde opravdu strach ... a hnus ... Hlas, který pitbula "dabuje", je geniálně zvolen a vyloženě z něj člověku mrazí po zádech (myslím původní francouzštinu, kterou docela ovládám ...). Fakt šííílená záležitost. Příběhy psa nejsou moc zajímavé, ale celé to ztvárnění a uvažování psa, má opravdu hodně nepříjemný nádech a pachuť ... Tohle se musí vidět, nejde to moc dobře popsat. Finále s mladým chlapcem je již hodně husté a zvrácené, i když se v něm nic neděje, ten chvípák kluk tomu filmu nasadí fakt korunu ... Jeden z těch opravdu "ošklivých, nehezkých filmů" ... Jen pro okrajové publikum ... a miláčky bojových plemen. (4,5*) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jedno je jasný: tenhle film vás buď dostane do kolen, nebo úplně mine. Sarkastická výpověď jednoho pitbulla, který vystřídá několik majitelů, než najde toho... no... obrázek si musíte udělat sami, ale mohlo mě to napadnout, že to skončí takhle. Každopádně hustá podívaná! Skrze Baxterovy oči a jeho monology se dovídáme o světě, který je nám, páníčkům, tak trochu cizí i přesto, že je pro nás běžnou rutinou. Nikdy mě nenapadlo, co všechno si může o mně myslet náš pes. Baxter mě donutil se zamyslet nad světem okolo nás, nad vztahem člověka ke zvířeti. Špinavé, drsné a přesto dojemné. ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

BOIVIN, BAXTER (1989). ________ Maybe that’s why we keep animals around us – to remind us of something we have lost, an innocence. Takže nevinnost? ____ Francouzský snímek natočený podle románu prakticky neznámého amerického autora existenciálních „horrorů“ (Ken Greenhall). V jeho rodné zemi kniha vyšla v roce 1977 v malém nakladatelství, proslulém jako nouzové přístaviště rukopisů, jež ostatní nakladatelství odmítla. Zatímco v prudérních Spokojených státech amerických knihu s miniaturním nákladem vůbec neseženete, můžete si ji kdykoli přečíst ve francouzském překladu. Evidentně jen jeden z důvodů, proč tenhle film nebyl o 12 let později natočen v proslulé továrně na sny. ____ Baxter je pes. Bullterrier. Pes, kterému to myslí. A hodlá se o své neobyčejné postřehy podělit. Možná si skutečně držíme u sebe zvířata, proto, že jsou živou připomínkou čehosi, co jsme zapomněli. Baxter nás ale rázně vyvádí z omylu, že by to snad nutně musela být „nevinnost“. Spíše cosi hodně starého. Cosi amorálního – cosi „mimo dobro a zlo“. Tam kde se nevinnost tak nějak očekává, může být ukryt zdroj čehosi potenciálně velmi nebezpečného. A zároveň čehosi, co nám není tak docela cizí, čehosi, čím jsme, z čeho jsem udělaní. A co jsme nikdy neměli, nemáme a nebudeme mít úplně ve své moci, pod kontrolou. A proto je třeba krotit tu bestii… Zdaleka nemyslím jen toho psa. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Psí život podle Jérôme Boivin(a). S komedií a hororem má tenhle film společného jen málo a proto se nedokážu ubránit jistému zklamání. Čekal jsem totiž úplně něco jinýho. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nápad je to zajímavý, i když zpracování bohužel od ich formy z pohledu psa velmi rychle upustí. A v tom je největší kámen úrazu filmu, protože tímto krokem přestane veškeré jednání před kamerou dávat smysl. Audiard mladší se rád věnuje tématům extremismu, ale Baxter jako jeden z jeho prvních pokusů na toto téma se příliš nepovedl. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Uf, no nechápu, jak ve spojení s tímto filmem může někdo skloňovat slovo komedie. Komedii Baxter neviděl ani z vlaku. Jde o tíživé drama bizarně snímané z pohledu psa, který komentuje lidský svět psíma očima a sám to v lebce má taky lehce pocuchané (a má na to na rozdíl od lidských postav asi právo). Výpověď o (ne)lidství je to poměrně nevybíravá a nepříjemně krutá, z čehož vám do zpěvu rozhodně nebude. Mírnou pachuť ve mně každopádně zanechává představa, jak asi bylo během natáčení zacházeno s výrazně krotkým bulteriérem, od něhož zejména v poslední třetině byly vyžadovány zuřivé reakce, i když očividně zuřivý být nechtěl. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Tohle to je naprostá lahůdka, takový filmový precedent. Co se totiž týče tématu, tak Baxter nemá vesměs žádnou konkurenci a nedá se tedy srovnávat s žádným jiným snímkem a něco mu vyčítat. Zachycení života psa bojového plemene z jeho úhlu pohledu. Parádní námět si mě získal především díky neuvěřitelně slizkému a zvrácenému hlasu francouzského vypravěče za psa. Ten pouze umocňuje tu zlou, všudypřítomnou atmosféru. Samotné střídání majitelů a odůvodnění častého přesouvání nejlepšího přítele člověka mě už samo o sobě jako majitele psa zaujalo, no a závěrečné vyústění "ani nejkrutější zvíře není ani zdaleka taková zrůda jako člověk" to dotáhlo na výbornou. 80% ()

PetrPan odpad!

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Flipnicem, skutečně záležitost jen pro okrajové publikum ! Publikum naprostých ignorantů, kteří o psech vědí úplný hovno. Na první pohled mírný bullteriér v roli ironizujícího psychopata zažívá všelijaké příhody se svými střídajícími se pány. Nejprve zavraždí první paničku, starou paní, která se jej pokusí znásilnit. Shodí ji ze schodů. Pak se zamilován do své nové mladé chovatelky pokusí zavraždit její malé dítě ( utopením ve fontáně) a nakonec se setkává s malým fašistickým chlapcem. Pes, který plánuje a promýšlí vraždu svého majitele do nejmenších detailů, do toho samoúčelný fašistický leitmotiv s malým citově strádajícím chlapcem a na konec třešnička v podobě "popesštění" onoho duševně labilního dítěte. Psí psychopati skutečně existují, ovšem jejich chování je naprosto odlišné a projevuje se zcela jinak a v souvislosti s tímhle snímkem asi velmi překvapivě - pes kouše. To už raději Kdopak to mluví 3 a pokud k tématu agresivních psů tak rozhodně White Dog . ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Nemá to vůbec daleko k Noémovu I Stand Alone. Jenom s tím rozdílem, že na život se tu nahlíží z pohledu psa. Frantíci válí ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vždy ma ako psíčkara zaujímalo, čo si naši štvornohí miláčikovia asi tak myslia o ľudskom počínaní a táto francúzska sonda do hlbín bulteriérovej duše na to poskytuje originálnu odpoveď. Pasáže, v ktorých je dianie vnímané z Baxterovej perspektívy, rovnako ako jeho suché komentáre a svojrázny výklad udalostí ma obzvlášť bavili. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Bulteriér se mi nelíbí říkám mu žehlička ale i přesto dokáže být hodně nebezpečný. No v tomhle filmu je Baxter pán celého filmu ale mě strach nenahnal spíš mě místy i pobavil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční záležitost, která nabízí náhled na svět ze psí perspektivy, přičemž hlavním motivem je spokojenost a nespokojenost se svými páníčky ze strany chytrého bulteriéra. Vlastně si nejsem jistý, že by se Baxter měl označovat jako horor. Jasně, pokud je tenhle pes se svými pány nespokojený, tak se to snaží řešit, ale zase to není nic drastického či nedejbože hororového. Na druhou stranu nevím, kam jinam tohle zařadit. Buď jak buď, film se mi líbil a pes v hlavní roli zahrál přesvědčivě. Takže 80% ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Když vám na úvod řeknu, že Baxter je francouzský thriller/horror na motivy románu Kenneth Greenhalla Hell Hound, jehož hlavním hrdinou je stejnojmenný sociopatický bulteriér, jistě se mnohý příznivec těch nejkrvavějších podívaných zaraduje v očekávání věcí následujících. Zbytečně. Baxter je psychologické drama, vyprávěné z neobvyklého psího pohledu příslušníka psí rasy, považované hlupáky za takzvané bojové. V některých obchodech film prodávají také jako „black comedy”, ale věřte tomu, že se moc nezasmějete. Zřejmě si někdo myslí, že když ve filmu vystupuje „mluvící” pes, musí to být vždycky úchylně věrný patolízal typu Lassie, Benji, Gora nebo Rin-Tin-Tina. Omyl. Baxterovy monology, komentující jeho postoje k lidskému světu kolem něj, jsou pronášeny dokonale bezbarvým, studeným hlasem, a provázeny většinou efektními detailními záběry na malá, zlá bulteriérova očka. Jakkoliv ale hrozné věci, na které Baxter myslí, mohou znít člověku děsivě a necitelně, přece jen to nutí diváka k zamyšlení - nejsou jeho myšlenky vlastně pro psa docela přirozené? Přece toho nechce tak moc. Mít vlastní lidskou bytost, kterou bude moci poslouchat, která mu bude rozkazovat, bytost, co stejně jako on nezná strach ani lásku. Někdo, kdo ho bude krmit, nebude ho zavírat v domě, a bude si s ním hrát na zahradě, ale nenechá mu tolik svobody, aby ho trápily „nepřirozené myšlenky”. To přece nejsou pro psa tak absurdní přání. Jakkoliv prostředky, které Baxter volí, aby svých cílů dosáhl, nejsou z lidského pohledu úplně v pořádku. Nejděsivější ale je, že Baxter zdaleka není tím, z koho jde největší strach - což se ukáže ve chvíli, kdy se mu vysněného pána podaří najít... Je jenom málo filmů, které ve vás zanechají i po svém skončení nepříjemnou kyselou pachuť v ústech, a mysl plnou otázek, na které byste raději neměli chtít znát odpověď. Baxter mezi ně patří. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film se mnou po psychické stránce hodně zamával a jen tak na něj nezapomenu. Pohled na svět a nás lidi bulteriéra Baxtera, jeho monology a názory ve mě zanechaly hodně hluboké dojmy a bylo to opravdu hodně hodně drsné a husté....Myslím, že po shlédnutí tohoto snímku už budu na psi pohlížet jinak a s větším respektem, co kdyby na tom bylo přecejen něco málo pravdy a psi nebyli tak nevinní a oddaní jak si myslíme....Velmi emotivní je závěrečná část filmu kdy se Baxter dostane do rukou posledního majitele - psychicky narušeného kluka. To bylo velice drsné a dojemné zároveň. A konec, tak ten mě naprosto vykolejil a psychicky "rozsekal". Neskutečně drsný, syrový a emotivní film, který ve mě zanechal tak hlubokou stopu že nemůžu dát jinak než plný počet, francouzi tohle vážně uměj! 100% zážitek ()

Reklama

Reklama