Reklama

Reklama

Pýcha a předsudek

  • Velká Británie Pride & Prejudice (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pán a paní Bennetovi mají pět dcer, které by jejich prostomyslná a přímočará matka ráda viděla pod čepcem. Když se na velké sídlo Netherfield v sousedství přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, začne činorodá paní Bennetová spřádat nadějeplné plány. Zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujlala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pan Bingley má bohatého přítele Darcyho, mezi nímž a druhorozenou dcerou Elizabeth Bennetovou vzniká zvláštní, rozporuplný vztah... Slavný román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) Pýcha a předsudek (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 2005 se dalšího filmového zpracování režijně chopil debutující Joe Wright. Společně se scenáristkou Deborah Moggachovou k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou. Podařila se jim tak téměř doslovná adaptace románu, včetně věrohodného zachycení obrazu doby a vykreslení jednotlivých postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 009)

Lekatariba 

všechny recenze uživatele

Jak to, že když je to romantický film, necítila jsem mezi hlavními hrdiny ani špetku náklonnosti, o lásce už ani nemluvě? ()

lialia 

všechny recenze uživatele

Jsem sama, komu Keira neskutečně lezla na nervy? Tedy ne pořád, pokud se neusmívala tím svým způsobem "vystrč bradu metr dopředu, skrč nos a vyceň všechny dolní zuby", tak byla skvělá, opravdu. Ale přes tento výraz jsem se byla schopná přenést čím dál méně, škoda. MacFadyen byl ohromný, myslela jsem, že po Colinovi Firthovi už nikdy nemůže být nikdo jiný, ale fungoval taky, okouzlil mě, a já se nemůžu rozhodnout mezi těmi dvěma :) Škoda že do tak omezené stopáže nebylo možné vetknout všechny ty brilantní dialogy, které více vynikly v seriálu. Jak zde někdo poznamenal - víc v popředí je děj, a ne vystižení dobové atmosféry a nálady. Taky mi trochu nesedlo, jak "civilně" byla Elizabeth pojata. Jistěže to měla být upřímná osoba, pro kterou konvence nebyly tou hlavní prioritou, ale pro tehdejší dobu a pro ženu Elizabethiny inteligence mi víc sedí to, jak ji hrála Jennifer Ehle - uhlazená, dokonale zdvořilá, ale ty její oči a tón jejího hlasu - ty to vše prozradily až příliš jasně. Keira hrála výborně (až na zmiňované cenění dolní čelisti), ale bylo to příliš současné a málo viktoriánské. Pět hvězdiček dát nemůžu, to má miniseriál s Colinem Firthem a Jennifer Ehle :) ()

peta2q 

všechny recenze uživatele

Na začiatok musím priznať, že diela Jane Austenovej sú jedny z mojich najobľúbenejšich. Napriek tomu som sa bála, ako dopadne film v hlavnej úlohe s Keirou Knightley, no bola som príjemne prekvapená. Nakoniec to bolo nádherné od začiatku až po koniec a pri žiadnej scéne som sa nenudila. Takisto chválim výber pána Darcyho, Matthewovi MacFadyenovi táto úloha svedčí ( mimochodom ma tento herec zaujal už predtým v Búrlivých výšinách), takže filmu vlastne nemám čo vytknúť. ()

Lilith-ell 

všechny recenze uživatele

Pro mě perfektní. Sic se trochu odchyluje od předlohy, ale zachycení chemie a vznikající lásky mezi Elisabeth a Darcym bylo tak moc dobré, že ani nevím, jak to vychválit. To je potřeba vidět. Pro mě nejlepší Darcy, přesně můj typ. Snad jediný mínus je ta příšerná závěrečná líbací scéna s vycházejícím sluncem. Ale jsem ochotna předstírat, že se to nestalo. ()

Evziiik 

všechny recenze uživatele

Film mě nijak nenadchl, proto ho hodnotím jako průměrný. Nejde o to, že by mi na něm přímo něco vadilo nebo že by mě nebavil. Ale chybělo mi tam něco, proč bych ho chtěla vidět znovu, neco, co by mě upoutalo. Především mi chybělo jakési napětí mezi Elizabeth a panem Darcym. Sice se ze všech sil snažili ho zahrát, ale tohle člověk nezahraje, buď to tam je nebo není a tady to bohužel nebylo. Mluvím přesně o tom, co jsem našla ve Vášni a citu mezi Jane a Tomem. Ale zřejmě jsem jediná nebo jedna z mála, komu tohle vadí, když vidím ta hodnocení. Každopádně Pýcha předsudek mezi mé oblíbené filmy patřit nebude. ()

christie224 

všechny recenze uživatele

Prvý Wrightov celovečerný film sa veľmi vydaril , myslím si že si nasadil vysokú latku a že ju zatiaľ ani neprekonal. Zbožnujem filmové adaptácie kníh od Jane Austen a môžem s úplnou spokojnosťou vyhlásiť že tento film bol zatiaľ najlepším spracovaním Pýchy a predsudku aké som videla.Film sa odohráva v nádhernom prostredí anglického vidieka ,výber hlavnej dvojice hercov sa mi veľmi páči -Matthew Macfayden je neodolateľný pán Darcy a Keire Knightley sadla rola ako uliata, svoju ulohu Lizzy stvárnila ako sebavedomú,rozumnú mladú ženu so všetkým šarmom .S ostatným osadenstvom herectva som tiež nadmieru spokojná . Myslím si že tento film sa oplatí vidieť. ()

BeaX 

všechny recenze uživatele

Tento film patří mezi nejlepší s Keirou Knightley.Výprava pěkná,Děj úchvatný,romance byla torchu zdlouhavá ale přeci jen je to podle knihy.A také si myslím že kdyby dali do rolí jiné herce nebylo by to ono.Rozhodně 5*. ()

wodacka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu je naprosto bezkonkurenční v porovnání s jiným filmovým zpracováním románů od Jane Austenové a film zaslouženě získal několik nominací na Oscara. Herecké výkony, kostýmy, úžasná hudba a celkově vydařené zobrazení té doby do sebe skvěle zapadly a vytvořily líbivý film, který se nikdy neomrzí. Pohodová „pohádka"... ()

skierka 

všechny recenze uživatele

Film, který uchvátí na první shlédnutí. Uznávám, že filmová verze je i při své délce (přibližně 2 hodiny) oproti té knižní značně osekaná, ale na lesku jí to rozhodně neubírá. Nádherný příběh je zasazen do perfektního prostředí a je korunován dokonalým hereckým výkonem Matthew MacFadyena a Keiry Knightley, která se pro role v historických filmech snad narodila. Tito dva herci se svých rolí zhostili tak věrohodně, že jsem doopravdy měla pocit, že se přede mnou odehrává neobyčejně opravdová romance plná nejryzejšího citu. ()

Reinmar13 odpad!

všechny recenze uživatele

Jedna velká, 2 hodiny trvající nuda. Možná že to není chyba filmu, ale knižní předlohy Jane Austenové, jejíž styl psaní vážně vůbec nemusím, ale celé 2 hodiny jsem čekal, kdy se začne něco dít a z tohoto čekání mě vyrušily až závěrečné titulky. Nulový děj, zdlouhavé a prázdné rozhovory a v hlavní roli podle mě na tuto roli nepadnoucí Keira Knightley. ()

KlarkaSY 

všechny recenze uživatele

Už jsem ho viděla čtyřikrát a pokaždé mně může vzít dech to, jak se na sebe v jednotlivých scénách Keira a Matthew dívají, tak dobře to oba dva hrají. U jejich pohledů těžce rozeznáváte, že spolu nejsou ve skutečnosti, ale jen ve filmu. Úžasné herecké výkony a nádherný film. ()

Youngova 

všechny recenze uživatele

Pýcha a předsudek rozhodně není kouskem pro lidi, kteří si nepotrpí na kýč. Počínaje jemnou melodií vycházející z klavíru, která se line celým filmem, přes dojemné scény v dešti až po sezení na houpačce a koukání do neurčita - sečteno a podtrženo, tenhle film je jeden dlouhý nekončící kýč. Pokud jste ale někdo stejná romantická duše jako já, užijete si dvě hodiny ráje, neboť nad vztahem vzpurné, svérázné Elizabeth Bennettové a dokonalého, sarkastického pana Darcyho, budete vzdychat téměř od prvního okamžiku. Ať je Keira sebehubenější, pravdou zůstává, že její herecké výkony jsou skvostné. Matthew MacFayden pak předvádí v podstatě nemožné, protože vás přinutí věřit, že pan Darcy je skutečný, existuje a je prostě zcela dokonalý. Abych ale jen nechválila, je nutné poznamenat, že některé momenty jsou možná až příliš dlouhé a ubíjející, podobně jako cokoliv, co vypustí z úst paní Bennettová. Několik věcí se také znatelně odchyluje od knižní předlohy, což neznalcům díla Jane Austenové jistě nijak vadit nebude. ()

Sanyla 

všechny recenze uživatele

No jo no. Co psát, když se jedná o skvělou spisovatelku Jane Austen a výborného řežiséra Joe Wrighta? Je to parádní film s parádním dějem a s parádními hereckými výkony. A jako bonus pro dámy úžasný pan Darcy. ()

CZmaggieCZ 

všechny recenze uživatele

Už při prvních tónech klavíru jsem si tento film zamilovala. Nádherné ztvárnění knihy Jane Austenové. Keira skvěle ztvárnila hlavní hrdinku a role ji vyloženě sedla. Zato role Pana Darcyho herci dle mého názoru bohužel nesedla, připadal mi v ní nemastný neslaný.. Ovšem tuto chybu nám vynahradí neojedinělý Austenin příběh. :-) ()

hilda.hnusna 

všechny recenze uživatele

Ona ho nemá ráda a on nemá rád ji, ale pak ji má rád a ona pořád nemá ráda jeho, ale pak ho začne mít ráda, ale bude si myslet, že on ji už nemá rád, ale ve skutečnosti ji má rád, takže když má ona ráda jeho a on ji, tak se vezmou... ()

Mischella 

všechny recenze uživatele

Jak mi jen tento film mohl tak dlouho unikat... Pustila jsem si ho už kdysi dávno, ale asi zrovna nebyla nálada na tento druh filmu a tak jsem ho po 10ti minutách vypnula. Teď jsem na něj znovu narazila a musím říci, že jak málo jsem od něj čekala, tak možná o to více mě překvapil. Jelikož jsem se u něj moc nenudila a téměř jedním dechem shlédla od začátku až do konce, tak jsou 4 hvězdičky adekvátní. ()

wiercza 

všechny recenze uživatele

Nejlépe natočená Austenovka, klasika. Navíc Keira Knightley působí roztomile a Matthew Mac Fayden je prostě fešák. Nepřehlédnutelná byla i výborná Judi Dench. Dobové kostýmy a hudba vtáhnou do děje 18. století. ()

Emma06 

všechny recenze uživatele

Pýcha a předsudek patří mezi světovou knižní klasiku a filmového provedení jsem se trochu bála. Tohle zpracování však nezklamalo a určitě by ho odsouhlasila i Jane Austenová. Keira Knightley je pro tenhle druh filmů jako stvořená a sázka na ní je u historických filmů sázkou na jistotu. Roli Elizabeth Bennetové zvládla graciézně. Celkové zpracování filmu pak podtrhuje kouzlo staré venkovské Anglie. ()

Související novinky

Kdo se stane novým Hitmanem?

Kdo se stane novým Hitmanem?

11.01.2014

7 let stará adaptace videoherního Hitmana vydělala téměř 100 milionů dolarů (tj. čtyřnásobek svého rozpočtu). Timothy Olyphant se ale do jejího pokračování nikdy nehrnul a tvůrci dlouho zvažovali,… (více)

Režisér pro Padesát odstínů šedé?

Režisér pro Padesát odstínů šedé?

13.05.2013

A dohady pokračují. Tentokrát ale zdrojem není bulvár, nýbrž uznávaný The Hollywood Reporter. Několik různých zdrojů pro magazín potvrdilo, že hlavním kandidátem je Joe Wright. Dává to smysl hned ze… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

My Complicated Lady

My Complicated Lady

04.12.2009

Nová verze muzikálu My Fair Lady studia Sony/Columbia je dalším z projektů, které střídají jména na tvůrčích a hereckých postech jako ponožky. Dejme si stručný souhrn: Původně se o režii zajímal… (více)

Reklama

Reklama