Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový název)
  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(více)

Recenze (134)

tron 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane poctivé remeslo hororového guru Wesa Cravena (v tom čase majúceho za sebou len podobne nízkorozpočtový šok POSLEDNÝ DOM NAĽAVO), zlovestná atmosféra a nepopierateľný fakt, že sa jedná o jeden z hixploitation pilierov (ďalej napr. STRAW DOGS, VYSLOBODENIE alebo TCHM). Oproti tomu nepresvedčiví herci, zastaralý vizuál (fakt sa mi na to až "zle" pozeralo), blbé rozhodnutie zbaviť monštrá tajomstva (= ukázať ich v slnečnom svetle), občasná nudná stagnácia a otázka, či má tento film v dobe dravého Ajaovho remaku z r. 2006 zmysel vidieť aj z nejakého iného dôvodu, ako len na doplnenia si základného hororového vzdelania. V rámci žánru zásadné dielo, ale ako TCHM, aj toto zostarlo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Odpoveď Wesa Cravena na The Texas Chain Saw Massacre. Ale o triedu slabšia. Jeho prostredie púšte je síce rovnako tiesnivé a podivná syntezátorová hudba mu dodáva správne rúcho strašidelnosti, ale rodina kanibalov je iba banda úbohých šaškov a vôbec nestelesňuje varovnú a natoľko uveriteľnú naturaličnosť Chainsawových. Vidíme ich ledabolo vo dne, v noci a v situáciách, kedy sú akurát sebaparodicky smiešny. Scény z okolia ich brlohu i samotná ich matka s indiánskou čelenkou pripomínajú Winnetoua. Prvá tretina filmu ale atmosféricky a čo do krutosti fakt hustá! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pět let trvalo, než Wes Craven po dodnes znepokojujícím The Last House on the Left natočil druhý film. Stejně jako svůj debut, i Hory mající oči nejen režíroval, ale také k nim napsal scénář a sám si je sestříhal. Fabule by nemohla být jednodušší: americká střední třída je uprostřed pouště konfrontována s něčím, čeho existenci si v bezpečí svých domů nepřipouští. Rodinu republikánů (což se projevuje jejich vřelým vztahem ke zbraním a pokryteckou vírou v Boha) čeká intimní seznámení s rodinou zdegenerovaných kanibalů. Film je o poznání méně šťavnatý a zneklidňující než námětově podobný Texaský masakr motorovou pilou. Chybí mu zejména ošuntělost Hooperova kultovního hixploitation, dokonce i kanibalové zde vypadají v nejlepším případě jako banda loupežníků z české televizní pohádky. Nejde z nich strach a z jimi konaného násilí toho tolik nevidíme. Není důvod se bát, v důsledku čeho Hory fungují lépe v „nastavování zrcadla“ společnosti než v navozování pocitu hrůzy. Za pozornost stojí, že Craven neužil tradiční rozdělení na společnost technologickou a před-technologickou, neboť moderní technologie používají i divoši. Jednoduše se naučili ovládat civilizační vymoženosti, jakkoli sami civilizovaní nejsou. V užívání technologií navíc dosahují lepších výsledků než hrdinové, jež jindy spolehlivé hračky opakovaně zrazují, nejvíce v okamžiku, kdy jimi chtějí někoho zabít. To se jim podaří až s použitím barbarštějších prostředků vyžadujících bezprostřední fyzický boj tělo na tělo (sekera, dýka). Jinými slovy, chceš-li přežít v divočině, musíš se sám stát divochem. Právě v okamžiku odhalení tohoto monstra uvnitř nás, v okamžiku přímého útoku na kameru, psychoanalyticky hutný (ztráta otce, matčin strach z hadů, Plutova frustrace po odepření sexu) snímek končí. Žádný doslov, který by navrátil status quo. Poper se s tím, jak umíš, milý diváku. Hlavní obětí, zbaveno stejně jako celá filmová rodina pocitu bezpečí, jsme nakonec mi. Velmi zneklidňující, velmi cravenovské. 65% Zajímavé komentáře: tron, Mr.Apache ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ajův remake je tak dobrý, že jsem si vzhledem k nikterak valnému hodnocení nechával původní Cravenovy Hory docela dlouho utéct. Což byla chyba, protože je to překvapivě dobrý hororový film. Pokud bych měl něco vyzdvihnout nad remake, tak určitě postavy buranských kanibalů, které tu jsou od sebe charakterově/vizuálně odlišitelné, tedy jedná se opravdu o postavy, nikoli o nástroj vraždění jako v moderní verzi. A působí tak pěkně pravěce, jako neandrtálci, to se mi líbilo. Hodinu je ten film v podstatě výborný - atmosférický, drsný, děsivý. Škoda jen, že třetí akt zklouzne k poměrně nudnému vybíjení, ještě ke všemu za denního světla. Tehdy jde výsledný dojem trochu dolů, ale celkově až nečekaná spokojenost. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Tobemu to vyslo, zmaknu to taky.....Bohuzel, ne kazdy je Hooper a ne vzdy staci skupinka kanibalu na skvely film. Hills Have Eyes maji pomerne slusnou atmosferu, ale az na uchylneho Michaela Berrymana jim chybi vyraznejsi herec nebo scena, kterou byste si opravdu pamatovali. Myslim neco jako vecere v TCM, to tady proste chybi a nezachrani to ani pekne pretrzena achilovka. Pro me osobne spise zklamani - neni to nuda, ale doufal jsem, ze to bude mnohem lepsi. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

They burned the father, killed the mother, and raped the sister! Celkem povedený buranský horor... Typická americká rodinka vs. parta primitivních neandrtálců s vysílačkama a velkou radostí cokoli ukrást nebo zničit. Sice první polovina ubíhá pomaleji než by měla, ale druhá to celé vynahradí. A hlavně finální čtvrt hodina je velmi zábavná, protože ty zaostalý hovada se konečně pořádně naserou a je velká radost se na ně dívat. Celý film působí reálně, nejsou v něm žádný nadlidi nebo mutanti. Hlavně Michael Berryman je pro svojí roli jako dělaný. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tady byl Craven ještě ve výborné formě a natočil mix explotation a slasheru. Klasické téma teroru nic netušící a nechápající nevinné skupinky lidí primitivními, agresivními domorodci je v rámci žánru vyloženě typický. Máme tu násilí, znásilnění, vraždy, napětí, akci. Ale je to vyloženě béčková záležitost, která si své místo na slunci vydobila zřejmě celkovou nenáročností na diváka a u nás v ČR ve své době docela značným "VHS-rozšířením". Prostředí je neokoukané a Craven docela ještě drsný. Ovšem Aja z tohoto starého grindhousového flicku udělal kult ... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Remake z roku 2006 se mi líbil více. Wes Craven tu ale velmi udržuje dávku napětí a strachu. Při Bergmanovi hrůznosti nepotřebovali ani masky. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje nízké hodnocení kolem - mně se Cravenův originál líbil skoro stejně jako Ajaův remake. Je sice pravda, že napětí v závěrečné třetině trošku opadá, ale to se stalo i letošním Horám. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Wes Craven je tak trochu packal, ale nutno uznat, že občas má výborné nápady. V každém z uplynulých desetiletí měl alespoň jednu světlou chvilku, kdy se mu podařilo výrazně zaujmout vskutku široký okruh publika. V 90. letech to byl Vřískot, v 80's Noční můry z Elm Street, a v 70tých právě Hory mají oči. Ty disponují výborným námětem, což ostatně potvrdil i úspěšný Ajův remake, v němž bylo znovu dobře zúročeno hned několik silných scén. Např. působivé přepadení karavanu je v obou zpracováních takřka totožné (a v žádném z nich nechybí papoušek :-). Hory byly jedním z největších horrorových kasaštyků amerických kin druhé poloviny 70.let, a lebkoun Michael Berryman se stal díky nim nadlouho velice populárním maskotem. (Zvláště mezi rockery se Berryman těší dodnes mimořádné oblibě: Mötley Crüe ho prostě nemohli nemít ve videoklipu Smokin' In The Boys Room, a shock-rockový šílenec Rob Zombie zase ve svém filmu Devil's Rejects.) Na Horách, co mají oči, jsou pěkně vidět Cravenovy hlavní neduhy i klady: Ochotnická topornost a diletanství, které je současně přebíjeno obrovským nadšením pro věc, a nesmírnou odvahou vyhýbat se zaběhaným postupům, u podobných snímků běžným. Nejlepší filmy Wese Cravena totiž disponují jedním velkým kladem: Uměním nepředvídatelnosti. Jak ve Vřískotu, tak v Nočních můrách, ani tady nikdy dopředu nevíte, co vás v následujících chvílích čeká, a jakými podivnými zákruty se bude příběh ubírat. Víte, že něco se dít určitě bude, to ano. Ale kdy, jak a co, kdo přežije, a kdo zemře, to vskutku nelze spolehlivě předpovídat. Jsou horrory které nestárnou. Cravenovy Hills Have Eyes k nim bohužel nepatří. Jak ale ukázal úspěch Wrong Turn (jedné z novějších variací stejného tématu), příčina tohoto zestárnutí určitě nespočívá v samotném námětu. Ajova nová (mnohem bombastičtější) verze zase dokazuje, že problém není ani ve scénáři. Problémem je určitá levnost podání filmu, a jeho nechtěné diletanství. Tyto mouchy však rozhodně nevadily tisícovkám spokojených diváků, které v 70. letech udělaly z tohoto snímku hit, jenž se stal kultem. Jak už bylo řečeno, geniální diletant Wes Craven později ještě několikrát prokázal, že úspěch Hor nebyl náhoda, a že dobré (i když ne úplně originální) nápady obvykle dojdou ocenění. A to přesto, že jejich zpracování může být všelijakých (klidně i pochybných) kvalit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Cravenův nenápaditý odvar z Texas Chainsaw Massacre. Nic drsného ani zajímavého se nekoná, atmosféra řekněme trochu ze začátku na staré opuštěné pumpě uprostřed rozpálené pustiny, než se protivník odkope, zato nudné postavy a kecy, byť s fajn sedmdesátkovou patinou. Dneska už pro mě nekoukatelné. Cravenův první pořádný film byla až NOES. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nevadský maškarní retardovanými loupežníky. Nevím, jestli jsou směšnější oni, nebo množství významových analýz, které se následně vyrojily. Otevírám škatulku s popiskou: „Hororový kult, který mě zcela minul“ a ukládám vedle Carpenterova Halloweenu.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tak tato klasika uz trochu vycpela :(. Obcas je to stupidne ako tie najvacsie beckove vyplachy a o hororovej atmosfere sa da hovorit hadam len v prvej 20-minutovke. Najlepsim okamihom filmu je rodinna tragedia po vpade "domorodcov" do obitneho privesu - vtedy som bol do filmu vtiahnuty najviac. Inak vsak solidna nuda. (5/10) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes již pořádně ošuntělý horůrek slavného režiséra Wese Cravena (mj. Noční můra v Elm Street, Vřískot), který má však stále co nabídnout a čím zabavit. Hororovou atmosféru film rozhodně neztratil a Michael Berryman je opravdu děsivý. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Nuda až na půdu s pár světlými momenty, kterých není ani z poloviny tolik, aby to tento jinak ničím nezajímavý film zachránilo. Partička zabijáckých neandrtálců taky nestojí za řeč. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku keď som sa narodil, natočil americký režisér Wes Craven svoj tretí celovečerný film. Bol to nízkorozpočtový horror "Hory majú oči". Ja som ho prvý krát videl ako žiak prvého stupňa základnej školy a bol som z neho celý posratý. Mám taký pocit, že to bol vôbec môj prvý horrorový film, ktorý som mal odvahu si pozrieť. Dá sa preto povedať, že práve tento snímok vo mne prebudil vášeň pre horrorovú tvorbu, ktorá ma drží dodnes. Som rád, že sa mi po dlhých rokoch podarilo znova zhliadnúť tento kultový hixploitation. **** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Ajov remake je skutočne remake ako sa patrí. Určite som bol pri sledovaní tohto filmu ovplyvnený tým Ajovím (dej a dokonca aj postavy sú až zarážajúco podobné), lebo fakt som neplánoval udeliť tomuto počinu 4* ani vo sne. V podstate som bol celý film napätý čo ďalej. Samozrejme že dnes tieto postavičky vzbudzujú patričný úškrn a ak by tu niekto hľadal atmosféru TCM (1974) tak také niečo tu nenájde ani lupou, no celkové vyznenie filmu zanechalo u mňa dobrý dojem. Ako si všímam tak herečka Dee-Wallace (predstaviteľka Doughovej manželky) bola s obľubou obsadzovaná do hororov – okrem tohto hrala hlavnú postavu aj v Cerpenterovej veľmi slušnej adaptácii Kingovho románu Cujo (1983) a atmosférickom vkodlačom horore Howling (1981). ()

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama