Reklama

Reklama

A Christmas Carol

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama / Fantasy
USA, 1910, 11 min

Obsahy(1)

Jedná se o němou filmovou adaptaci známé Dickensovy novely Vánoční koleda. Ebenezer Vydřigroš je známý tím, že je lakomý, protivný a neslaví Vánoce. Na Štědrý den ho navštíví duchové Vánoc. Konkrétně duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích. První duch vezme Vydřigroše do doby jeho dětství. Druhý duch jej vezme na rodinou oslavu jeho písaře a třetí duch mu ukáže strašnou vizi budoucích Vánoc. Tím mu všichni postupně promluví do duše, aby se změnil. (zdeny99)

(více)

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvých adaptácií svetoznámej novely Charlesa Dickensa "Vianočná koleda" pochádza zo série deviatich krátkych filmov s tematikou Vianoc, produkovaných Edisonovou spoločnosťou. Hlavným hrdinom je neznášanlivý, nevrlý starý lakomec. Na jeho svedomie apelujú v adventnom čase rôzni duchovia, poukázaním na jeho hriechy. Podarí sa zmeniť namosúreného držgroša na bujarého dobrodincu? Znázornenie mátoh pomocou nejasných obrysov, či šikovné použitie dvojexpozície, robia z triviálnej bájky, verne sa držiacej predlohy, zároveň zaujímavého sprievodcu technickými možnosťami dobovej kinematografie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, že pred vyše sto rokmi, vedeli rozsiahlejší materiál stlačiť na nejakých 10 minút, aby to nevyznelo rýchlo a hlavne trápne. Nesmrteľný vianočný príbeh, v divadelne skratkovitom podaní. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jednu z nejstarších filmových adaptací známé Dickensovi novely, Vánoční koledy. Přesto to není ta nejstarší, ta pochází z roku 1901. V porovnání se Zemeckisovým filmem je na ní vidět ten rozdíl, kam dospěla kinematografie za 100 let. Tenhle krátký němý snímek z počátku 20. století je spíše pro nás diváky pouze takovým experimentem, jak asi mohla vypadat zfilmovaná Vánoční koleda v roce 1910. A upřímně, kdo ji nikdy nečetl, či neviděl novější film, tak tenhle nepochopí. Čeho si jedině dnešní divák všimne, tak že duchové jsou průhlední, což se na tak starý film dá ocenit. Je zde také již doslov, což u filmu z roku 1901 chybělo. Na druhou stranu zde chybí malý Tynýnek s berlou a Vydřigrošův hrob moc není vidět. [59. hodnocení, 7. komentář, 72%] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Desetiminutová raná verze klasického románu Charlese Dickense, dnes patřící do zlatého fondu klasických filmů, zejména rané němé éry. Poměrně krátká stopáž filmové adaptace, vycházející z poměrně rozsáhlé literární předlohy, je na svou dobu pochopitelná. O to překvapivější je, jak si s tím filmaři vypořádali. Vzali si jen základní kostru děje a i v těch deseti minutách je řečeno vše. Zkrátka to funguje, čemuž napomáhá i vizuální efekt duchů vytvořený dvojí expozicí. Na tehdejší technické možnosti naprostá dokonalost. A když se to pojme jako celek, vlastně z toho vzniklo kouzlo nechtěného. Už jen pro tu krátkou stopáž je film lepší, než by se na první pohled zdálo. Na své více než stoleté stáří si stále pevně drží svou zábavnost, což jen potvrzuje tvůrčí talent z počátků hraného filmu. ()

kukkik

všechny recenze uživatele

Bože... To je přesně mentalita zdejších hodnotitelů. ''Je to starý, ani jsem to neviděl ale dám tomu hodně bodů abych vypadal jako znalec!'' Tenhle film byl dost velká s**** i na tehdejší dobu a dnes je to opravdu NEHODNOTITELNÉ! (tedy pokud vám není kolem 130ti let a mezitím jste neviděli žádný jiný film) ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že je to podané příliš dobře a pokud by někdo neznal předlohu, tak si asi bude hodně drbat hlavu, co že se to tam odehrává. ()

Reklama

Reklama