Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

T2 

všechny recenze uživatele

Je to dejovo trošku iný Frankenstein než sme zvyknutý z toho množstva sfilmovaných verzii ale aspoň ma tým pádom výhodu neokukanosti scén, aj keď točených v "nemej" jednoduchosti. Po technickej stránke sa jedná o slušnú prácu, miestami to dosiahne aj nejaký ten moment strachu, temnoty. Na obraze je už vidieť nekvalita spôsobená starobou a zachovalosťou, ale vďaka farebným filtrom sa to dá zniesť, minutáž je v norme, neunudí. /70%/ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pojďme nechat falešného cukrování a řekněme si otevřeně, že to není dobrý film. Je to nenápaditý záznam teatrální pantomimy, motivované spíš imperativem "mělo by se to hýbat" než nějakou motivací a vývojem postav. Mezititulky nedoplňují děj o věci nesdělitelné obrazem, ale předem vysvětlují, co se v dané scéně stane. Že je monstrum utaveno v jakémsi tlakovém kotli a vypadá jinak, než jsme zvyklí z pozdějších adaptací, je jediný náznak invence ve filmu, který IMHO nemá jinou než dokumentární hodnotu a z hlediska kinematografických postupů hodně zaostává za svou dobou. 30% ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek, kterému chybí vše, čím by měl horor disponovat, je naprostou urážkou hororového žánru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Samotné "vaření" monstra a závěr ze zrcadly (pokud jsem ho pochopil - u těchhle němých filmů jeden nikdy neví s jistotou, co se vlastně děje) jsou zajímavé, ale na šestnáctiminutový film je tu dost vaty. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalšia moja skúsenosť s nemým horrorom dopadla konečne podľa priemeru kritiky. Možno preto, že to bolo krátkometrážne a podarilo sa do toho napchať skutočne veľa hrôzy, hlavne pomocou hudby, depresie a zúfalstva. A vôbec ide asi o najstarší film, čo som doposiaľ videl, takže som rád, že mu môžem dať 80%. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Atraktivnost, poutavost a jistý pocit mystéria života se ukrýval ve slavné knize Mary Shelley, kterou poprvé na plátno převedl J. S. Dawley. V produkci Edisonovy společnosti tak vznikl zajímavý filmový přepis, jenž se v mnohém odlišuje od pozdějších adaptací. Zrod monstra je tu prezentován jako čarodějnický pokus, v němž Frankenstein hází do obřího kotle všemožné pokoutné ingredience. Výsledným produktem se pak stává osoba - vypadající jako hastroš - s notně protáhlým obličejem (nejedná se o žádnou pekelnou kreaturu, spíše o člověka stiženého mírnou fyzickou dysfunkcí á la Quasimodo). Církev, přesto šokována takovýmto obsahem, záhy po uvedení film zakázala pro jeho údajné svatokrádežnictví. Ten postupně upadal v zapomnění a dlouho byl považován za nenávratně ztracený. V roce 1980 však filmový sběratel Alois F. Dettlaff zjistil, že je majitelem jediné existující kopie (35 mm) a ihned z toho chtěl vytřískat, co se jen dalo. Po majetnických peripetiích je dnes tento fenomenální kousek běžně k sehnání. Pokud jste milovníky němých monster-movies, první Frankenstein by vám rozhodně neměl uniknout. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Nejstarší zpracování povídky o Frankensteinovi. Něco málo přes 10 minut se divák může kochat pohledem na naprosto neuvěřitelně směšné stvoření monstra na jakémsi grilu, jeho definitivním vzhledem, kterým se blíží spíše Yettimu, nebo závěrečným zúčtováním, které je provedeno zrcadlem, když je monstrum zmoženo láskou. Je to hrozně amatérský film a to i na rok 1910, ale dost jsem se u něj bavil. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prvý sfilmovaný Frankenstein, voľne inšpirovaný základným motívom knižnej predlohy - stvorením a jeho dôsledkami. Strašidelno v dnešnom význame chýba (vytvorená bytosť je skôr poľutovania hodná). V tomto spracovaní je, vďaka absencii ďalších dejových kľučiek, najprieraznejšie zdôraznená myšlienka, že za akokoľvek ušľachtilou kreatívnou ideou je takmer vždy v pozadí (alebo v popredí) temná stránka myslenia ( náznak, že ide vlastne o symbolický boj dr. Frankestaina s temnom v ňom samom, svedčí okrem medzitituliek aj zrkadlová scéna v závere). Striedanie farebných filtrov napomáha divákovi identifikovať prostredie, Frankensteinovho domova, laboratória alebo aktuálny pocit - ohrozenie monštrom. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Roztomilé. Scéna vaření monstra je působivá a závěr se zrcadly zrovna tak. Chudák monstrum muselo chodit bosky, protože mu doktor Frankenstein vyrobil nohy velikosti přinejmenším pětašedesát. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ok, připadám si trochu jako hajzlík, protože dobové filmy nemám absolutně nakoukané a nebudu příliš hodný, ovšem co, nemůžu se na datum vzniku otáčet příliš.. První filmová adaptace a první pořádné zprznění předlohy (a pak že je to moderní problém, cha!), kdy ctihodné monstrum není zrozeno sešitím a blesky, ale je to rozkošný homunkulus z kádinky (0= Problém je, že přestože má monstrum adekvátní zavile-padouško-bezdomovecké-vzezření, tak není absolutně děsivé a nejtemější věc co spáchá je, že... Pozoruje spícího profesora a omakává cizí krk a mužský hrudník..? Ano, milé děti, tady zub času docela zahlodal a jelikož jsem si zapomněl své růžové brýle, tak prostě v hodnocení hodný nebudu, není to povedené, byť díky roku 1910 úctyhodné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lebky, kostry, káď s chemikáliemi a...příšera! Výborný je ovšem nápad se zrcadlem. Napětí, kdy se otevřou dveře, by se dalo krájet. Tleskám metaforickému konci, kdy monstrum před zrcadlem zmizí, ale v něm zůstane. Baron, který právě přišel, tak vidí, že skutečným monstrem je on sám - jedna z hlavních myšlenek románu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Takýto film sa nedá hodnotiť normálne. Viem si predstaviť ako ľudia na začiatku minulého storočia museli byť pri tomto filme vystrašený. Ak by som nebol roky cvičený Halloweenmi, Freddym, rôznymi ducharinami apod. a ak by to bol jeden z prvých filmov, aké vidím, určite by som skolaboval. No a tak určite reagovalo publikum. Frankensteinovo monštrum vyzerá na tú dobu fakt strašidelne. Príbeh je oproti knižnej predlohe pozmenený a na konci sa skrýva tajomná pointa. Tento historický unikát Vám môžem iba odporúčať. Určite sa po tom poobzerajte, nie je ťažké nájsť toto veľdielo, mimochodom prvé filmové spracovanie Shellyeovej románu. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Čo sa dá vlastne napísať o skoro 100 rokov starom filme, ktorý je samozrejme nemý a má stopáž necelých 13 minút. Je mi ťažko ohodnotiť tento film spravodlivo, pretože kedy som ho videl v tom roku čo vznikol určite by som reagoval inak než teraz. Teraz je fanúšik hororu ovplyvnený Myersom, Freddym či Jasonom a nejaká strapatá mátoha ma určite nevystraší, ale na tú dobu je to riadne strašidelné monštrum + keď je to všetko točené statickou kamerou a sú používané rôzne farebné filtre, tak vtedy zobrazenie monštra je skvelé. Celá recenzia: TU ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si prubl první filmové zpracování Frankensteina. Na rovinu a bez mučení přiznávám - nebavilo mě to. Nerad podobný kousky hodnotím. Ono se to objektivně ani moc nedá. Působí to spíš jak vtipná groteska než aby se u toho člověk bál. V potaz beru že jde o první filmovou verzi a že se psal rok 1910. Proto aspoň ty 3 hvězdy musím dát. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem teda od prvního Frankensteina více, to je ale tím, že některé starší snímky mají mnohem větší úroveň. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi zjednodušený dej oproti predlohe, čo je dané samozrejme možnosťami doby a faktom, že u Edisona to na celovečerák v tomto čase nevyzeralo. Monštrum je veľmi úsmevné, jeho zrod mi pripomínal Raťafáka Plachtu. Po vyše storočnici ale stále môžeme oceniť filmovú reč, každý, kto film videl, bude spomínať predovšetkým na scény, kde sa nachádza zrkadlo a ich metaforický význam. Ale aj prostriedok na budovanie napätia. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Ač mám podobné raritky rád, tak tohle je prostě špatné. Ať se snažím sebevíc, nic než rok vzniku na tomhle filmu zajímavého nevidím. Už jen představa Monstra jako v kožichu oblečeného neandrtálce je hrozná. Díky bohu (a v mnohém geniálnímu Jamesi Whaleovi) za vynikající verzi z roku 1931 a její ještě o třídu lepšímu pokračování z roku 1935, se skvělým Monstrem Borise Karloffa. Zatímco Whale výtvor doktora Frankensteina vidí jako vyvrhlíka, kterého nespravedlivě pronásleduje lidská omezenost, taky je to skutečně jen Monstrum. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Být první vždy neznamená být nejlepší. Prvnímu filmovému Frankensteinovi se nepochybně nedá upřít kouzlo prehistorické kinematografie, ovšem to je jen přidaná hodnota uplynulých let. Snímek postrádá jak pro toto období téměř typickou hravost, tak i pro horor charakteristickou děsivost, snad jen scéna zrození varem připraveného monstra má určitý nádech hrůzyplnosti, zbytek už je jen vypíchnutí nejpodstatnějších částí předlohy v jednotlivých obrazech a zcela bez šťávy a navíc s obroušenými hranami ( žádná smrt, žádné zoufalství). Lepší to bude až za 20 let... ()

Reklama

Reklama