Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Frankenstein objevil tajemství života... a i když je krátký filmeček starý více než sto let, je výborný. Za zmínku stojí především dvě věci: jednak samotný okamžik vzniku monstra, kdy se čarodějnicky vyvaří z kotle a kostra se obaluje masem, a především samotné monstrum, quasimodovsky ztvárněné Charlesem Oglem. Na minimální ploše ani ne třinácti minut rozehraje skvělou "monster show", zajímavě využívá - až do svého konce - jekyllovský motiv zrcadla a skutečně vytvoří jemnou, ale důslednou strašidelnou atmosféru. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvá voľná adaptácia slávneho románu je zo súčasného pohľadu snáď "zberateľským" počinom... Mal by ho vidieť každý kinofil, aby mal predstavu o horroroch v roku 1910. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tomhle krátkém snímku je asi hudba, která se jim skutečně povedla. Jinak jsem se ovšem celkem nudil. Vím, že jde o sto let starý snímek jenže mi to celé přišlo jen jako divadelní groteska, která v době vzniku určitě slavila úspěch ( neúspěch, nepochopení u vyšších představitelů). To však nezmění fakt, že tenhle shot se stal základním pilířem pro své následovníky. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Meliesova nápaditost pláče při pohledu na patetické herectví hlavního hrdiny a mizerný příběh bez nápadu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nudný film. Je to síce jeden z prvých hororov, ktorý využíva aj zmenu farby prostredia, ale popravde je to stupídnosť kvôli deju. Mňa nechal dosť chladným. Keď porovnám napríklad film z roku 1902 Cesta na mesiac a toto, tak toto je slabé. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dějově to je velice stručný výcuc z knihy, s koncem, kterým je opravdu originální. Největší masakr představují mezititulky - Frankenstein odchází na vysokou ... střih ... o dva roky později objevil Frankenstein tajemství života. Nebo "Zlo ve Frankensteinově mysli stvořilo monstrum." Popravdě nic moc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V rámci doby a prostriedkov vynikajúce dielo, s brilantným, až nechutným stvárnením Frankensteinovho monštra. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je to prvé sfilmovane dielo o Frankensteinovi a určite nie zásadné. To prišlo až o niekoľko rokov po tomto snímku. Tie prejavy hercov neriešim, však sme skoro na začiatku dlhej cesty, ale zas zobrazenie monštra bolo celkom slušne znázornené aj zaujímavé. Je to rozhodne pekný odpich a je krásne sledovať, ako sa toto známe dielo rokmi vyvíjalo a zdokonaľovalo. A preto nie je toto žiadny zázrak, ale história sa nepýta na dohady, ale na fakty a toto je prvé spracovanie veľkolepého diela od Mary Shelley a tak len kvoli tomu nemôžem dať menej ako 3* a ja troska nadhodnotím, za tu snahu si to celé osadenstvo filmu zaslúži. ()

Andersis 

všechny recenze uživatele

No, vcelku zajímavé. Divný pocit při sledování tohoto dílka a ještě divnější pocit když si vemu, že ten film má už 100 let. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Není to tím, že nejsem zvyklá na snímky z roku 1,2, 3, ale přestože tento byl z roku 10 strašně mně nudil a nezachránila to ani hudba. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba, která není samože původní, ale to je mi fuk. Ohnilý kostroun v kádi je TOP. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

S ohľadom na rok vzniku a so snahou obsiahnuť príbeh o Frankensteinovi do zhruba 12 minút treba uznať že ide o pomerne vydarený film ktorý celý príbeh prispôsobil podmienkam ktoré v roku 1910 vo filmovom svete panovali. Nepochybne však nájdeme aj lepšie filmy z filmového praveku. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Mravně filosofické podobenství o protikladu lidských citů a intelektuální potažmo vědecké rozumovosti. Místo dokonalé bytosti ďábel stvořil v mysli Frankensteina monstrum a jen péče a láska nevěsty Frankensteina pomohla mu zbavit se této pekelné vědecké můry. Frankenstein pochopil, že umělé vytvoření člověka je klam a zcestí a že jedině lidské city jsou cestou pravdy. Dnes si myslíme poněkud jinak. Tisíce novodobých frankensteinů dychtí po tajemství stvoření života a jeho zdokonalení ba zvěčnění a žádné city je nezastaví, protože nikoliv lidé hýbou pokrokem, ale pokrok hýbe lidmi. Lidstvo sedí v rozjetém stroji, z kterého nejde vystoupit. Film již na samém začátku minulého století ukázal cesty vývoje a nastolil etické a morální otázky s nimi spojené a my jen vytrvale překročujeme další a další hranice, aniž bychom našli uspokojivé odpovědi, a blížíme se k okamžiku, kdy se budeme muset podívat do tváře toho, koho jsme vytvořili. A zřejmě to nebude jen přelud a nestvůra, která zmizí ve světle naší lásky, jak se to stalo v tomto filmu. Žádné vítězství Dr. Jekylla - Mr. Hyde je mu stále po boku. Každý lidský výtvor se dá použit ku prospěchu i ke škodě. Otázka jen zní, či prospěch a čí škoda to bude. Jak je ten svět relativní, až běda. ___ Scéna vzniku Monstra je ukázkou prakinematografického důvtipu (viz zajímavosti). Švankmajer se svoji úchylnou animací bledne závistí. Využití zrcadla pro nepřímou konfrontaci hrdinů a metaforický odraz vnitřního zmatení a temné stránky lidské duše včetně přímo freudovského překonání dichotomie v roce 1910, kdy psychoanalýza byla obrazně řečeno v plenkách, je fascinující. V době vzniku filmu bylo zvykem, že herci si sami vymýšleli vzhled a charakter postavy, kterou hráli. Monstrum - Charles Ogle - se sám líčil a volil svůj kostým dle vlastních představ a popisu v románu Mary Shelley. Uvidíme, jak se budou líčit lidské klony, geneticky zdokonalení lidé a kyborgové. Snad se budeme moci tomu smát stejně bezstarostně, jak se dnešní diváci smějí Oglyho monstru. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na filmu je rozhodně dramatická hudba, která celé toto dílo posunuje o třídu výše, jinak pro mě průměrný němý film s několika lepšími scénami, které skutečně měly nádech toho pravého, starého hororu. 65% ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

no byla to bída i na rok 1910, příběh hrozně přihlouplý, spousta vaty, ale uznávám, že scéna se zrcadlem stála za to, na tu dobu slušně zpracované. ()

Reklama

Reklama